Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Meteorologii au emis Cod Portocaliu și nu este exclus Codul Roșu pentru Vrancea


Autoritățile sunt în alertă după ce meteorologii au emis pentru județul Vrancea un Cod Portocaliu de ninsori și viscol. Prima atenționare Cod Galben de ninsori, viscol, precipitații mixte și polei a intrat în vigoare aseară la ora 20.00. Meteorologii au adăugat că în noaptea de duminică spre luni, dar și în cursul zilei de luni, starea vremii se va înrăuțăți, motiv pentru care pentru județul Vrancea, dar și pentru alte câteva județe a fost emis un Cod Portocaliu. „În județele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomița, Galați, Vaslui, Bacău, precum și în zona de munte a județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova, în a doua parte a nopții de duminică spre luni și în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantitățile de precipitații vor depăși izolat 40…50 l/mp. Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, au precizat meteorologii.   
    Directorul ANM, Ion Sandu a anunțat că, pentru unele județe, ar putea fi emis Cod Roșu. „Nu excludem posibilitatea ca în timpul maximului viscolului, ca și anii trecuți, e posibil dacă se depășesc 90 km/oră, ANM să emită cod roșu, cu probabilitate mare în zonele Buzău, nordul județului Ialomița, Făurei, Brăila, Râmnicu Sărat, sudul județului Vrancea. Aceea e zona în care ne așteptăm ca intensitatea vântului să fie atât de mare încât să se îndeplinească criteriile de emitere a codului roșu în intervalul 06:00-12:00”, a declarat Sandu.

   Cetățenii, sfătuiți să evite circulația

    În condițiile accentuării fenomenelor meteorologice, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat ieri,  la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința Comitetului s-a  desfășurat în sistem de videoconferință cu prefecții și reprezentanții structurilor teritoriale de ordine și siguranță publică.
    Gabriel Oprea a precizat în timpul videoconferinței că este important ca autoritățile să fie foarte bine mobilizate pentru deszăpezire în condițiile în care vine  un alt val de ninsori și viscol puternic. „Prima recomandare pe care o avem de transmis populației din zona de sud a țării, respectiv, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Sudul Moldovei, este de a evita circulația în această noapte (ieri noapte – n.r). În situațiile absolut necesare, recomandăm conducătorilor auto care pleacă la drum să aibă carburant suficient, să aibă o rezervă de apă și hrană, pentru că există riscul apariției unor blocaje în trafic cauzate de viscolul puternic. Primăriile și consiliile județene, acestea trebuie să se mobilizeze și să intervină pentru deszăpezire cu toate utilajele pe care le au la dispoziție. Ministerul Transporturilor, cei de la CNADNR, verificați modul de acțiune a firmelor care au contracte de deszăpezire și monitorizați intervenția acestora pe autostrăzi și pe drumurile naționale. Domnilor Prefecți, țineți legătura permanent cu administratorii de drumuri. Împreună cu poliția, vă cer să fiți foarte fermi și să-i sancționați pe cei care nu acționează așa cum se cuvine în orele următoare. Pentru intervențiile de la noapte (noaptea trecută – n.r) și de mâine (astăzi-n.r), cereți sprijin din partea ISU, Jandarmeriei și Ministerului Apărării Naționale, care vă pot ajuta cu utilaje grele.”, a spus Gabriel Oprea.
    Oprea a mai spus că primarii trebuie să aibă în vedere asigurarea unor spații de cazare temporară pentru persoanele fără adăpost, iar polițiștilor, jandarmilor și serviciilor de ambulanță li s-a cerut să ia aceste persoane de pe străzi, astfel încât să nu fie probleme din acest punct de vedere. „Atrag atenția asupra importanței menținerii în stare de funcționare a utilităților – apă, gaze, electricitate. Pentru orice întrerupere sau afectare a acestor utilități, solicitați rapid intervenția echipelor specializate. La nivel central, va exista o monitorizare permanentă a situației din teritoriu prin intermediul Centrului Național de Coordonare a Intervențiilor, care funcționează în regim permanent, 24 de ore din 24”, a adăugat Gabriel Oprea în timpul videoconferinței.

    Utilaje de la Botoșani pentru Vrancea

    Patru utilaje ale Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani vor fi direcționate către județele Galați și Vrancea pentru a sprijini activitățile de deszăpezire din aceste zone, a anunțat, duminică, directorul SDN Botoșani, Viorel Zacrețchi, conform AGERPRES. Potrivit acestuia, cele patru utilaje dotate cu lame și răspânditoare de materiale antiderapante vor pleca spre județele Galați și Vrancea la solicitarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. „Am fost anunțați că, dacă sunt probleme, trebuie să dislocăm utilaje de aici și să trimitem în Sud”, a afirmat Zacrețchi. Cererea a fost făcută în contextul avertizărilor meteorologice de ninsori abundente și viscol din zonele Galați și Vrancea.

    Numere de telefon pentru șoferi
   
    În contextul atenționărilor meteo, pentru prevenirea accidentelor grave sau blocajelor rutiere, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române recomandă conducătorilor auto să evite efectuarea deplasărilor în zonele aflate sub avertizare, iar dacă acestea nu pot fi amânate, să pornească la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și situația meteorologică existentă și să aibă echipat autovehiculul corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcțional etc.).
    În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudență sporită, să circule cu viteză redusă, să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiții de siguranță, să nu frâneze sau să vireze brusc și să utilizeze, cu precădere, frâna de motor. Vântul puternic poate influența mersul autovehiculelor, provocând schimbări bruște de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehicule de dimensiuni mari. De aceea, este recomandată prudență sporită, iar conducerea cu ambele mâini fixate pe volan.
    Este, de asemenea, obligatoriu ca toți conducătorii auto să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri care acționează pe arterele pe care se circulă îngreunat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și să permită accesul utilajelor de deszăpezire. Șoferii se pot informa despre starea drumurilor  înainte de plecarea la drum la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (www.cnadnr.ro/ Situația Drumurilor Naționale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?