Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Străzile din Obor au rămas la fel, dar în parcul de pe Scarlat Tîrnăvitu e curăţenie


   Am luat din nou la pas ieri trei dintre străzile din cartierul Obor pe care le-am vizitat în acest an, pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva în bine în aceste zone. Am poposit iar pe străzile Ion Basgan, Culturii și Scarlat Târnăvitu, trei străzi „vecine” și foarte asemănătoare din zona Obor.    
    Prima oprire, pe Ion Basgan, strada pe care se află și Școala nr. 2. Jumătate din stradă, cu case, iar a doua „populată” cu blocuri, cele două zone fiind separate de intersecția cu Strada Mare a Unirii. Porțiunea cu case a rămas la fel ca și astă vară, drumul de pământ fiind plin de gropi și bălți pline cu noroi, dâmburi, bolovani, un adevărat chin pentru șoferi. Trotuarele, în aceeași stare lamentabilă, încât nici pentru pietoni nu este mai ușor de traversat această stradă. Întrucât Ion Basgan nu s-a aflat în acest an pe lista de investiții prioritare în infrastructură ale Primăriei Focșani, strada nu a putut fi reabilitată. Oamenii care locuiesc pe această porțiune s-au plâns de condițiile foarte proaste pe care trebuie să le îndure zilnic, deși sunt încadrați în zonă centrală pentru plata impozitelor și la doar câțiva zeci de metri se află Strada Mare a Unirii, Școala nr. 2 și Piața Moldovei. 
    În zona cu blocuri, lucrurile stau mai bine. Strada este peticită, dar circulabilă, același aspect de gri al blocurilor și al străzii în ansamblu, spații verzi devenite, la mijloc de decembrie, lipsite sau sărăcite de vegetație. În fața scării unui bloc, un cățel  dormea, fără griji, pe un carton, ignorând frigul de afară.
    Trec pe strada alăturată, Culturii. Aici am mai fost de curând, chiar luna trecută, așa că mari schimbări nu sunt. Aceleași trotuare crăpate, aceeași stradă peticită, însă zona este una liniștită. În fața unei scări întâlnesc o doamnă înconjurată de câteva pisicuțe. Îmi spune că mari nemulțumiri nu are, doar problemele obișnuite legate de curățenia pe stradă și de reparațiile stradale. „Aici, în fața blocului, au venit cei care au făcut reparații la sistemul de încălzire și au lăsat gropile, de abia au astupat, mereu rămân găuri în urmă. Cât privește curățenia, în zona containerelor se face mizerie, sunt aproape de geamuri, vara e miros, sunt muște. În rest, curățenie în jurul blocului mai facem noi, locatarii, am aranjat aleea, am măturat. Strada și trotuarele arată binișor, au mai fost aranjate în toamnă, nu ne plângem. Este o zonă liniștită”, ne-a spus Georgeta Abeaboeru, care locuiește pe strada Culturii din anul 1985, când a fost dat în folosință blocul.   

Locul de joacă a fost curățat

    De pe Culturii, o „cotesc” pe strada paralelă, Scarlat Târnăvitu. Aici, sunt curioasă ce s-a întâmplat în parcul care era plin de gunoaie în această toamnă. Și am avut o surpriză: gunoaiele dispăruseră sau o mare parte dintre ele nu mai erau aruncate peste tot pe locul de joacă. Un lucru bun, măcar să fie curățenie, dacă leagănele și toboganele au rămas aceleași, distruse. Un cetățean, care meșterea de zor la motorul unei Dacii albe, chiar în „buza” parcului, mi-a spus că de vină pentru faptul cum arată parcul sunt copiii. „Eu locuiesc alături și îi văd în fiecare zi. Parcul e nenorocire, dar și copiii sunt mulți și obraznici, le-au stricat pe toate”, ne-a spus Marin Postolache.
    Revin pe stradă. Același aspect gri: strada peticită, trotuarele asemenea, ici-colo ceva ambalaje aruncate pe stradă. În unele grădinițe din fața blocurilor, ferite de soare, am găsit chiar și zăpadă, rămasă de săptămâna trecută, de la prima ninsoare care a căzut peste Focșani. O gospodină, care întindea pe sârmă o perdea albă, proaspăt spălată, ne spune, cu năduf, că multe sunt neajunsurile acestei străzi, de la gropile din șosea până la lipsa cruntă a locurilor de parcare. „Pe stradă sunt numai gropi, după cum vedeți, și pe trotuare la fel, strada nici peticită nu e. Numai pe bulevard e frumos, la vedere, pe unde trec boierii. Locuri de joacă nu există. Și cu locurile de parcare este o mare problemă, pentru că sunt puține. A fost o parcare, dar s-a vândut, s-a dat și mașinile nu mai au unde să parcheze. Și mizerie este peste tot. Nu este civilizație, nu se face nimic„, ne-a spus Anișoara, de pe Strada Scarlat Târnăvitu. 
    Rubrica „Monitorul vine pe strada ta!” continuă și în săptămânile viitoare, așa că vă așteptăm în continuare opiniile despre strada pe care locuiți pe www.monitorulvn.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?