Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ai DATORII la Fisc? Află cum să le eşalonezi


   Fiscul vrâncean a încasat 4,5 milioane lei în urma eșalonărilor la plată derulate în ultimii ani. Această soluție pentru a ajuta firmele și persoanele fizice care au probleme financiare se aplică în cazul obligațiilor fiscale în sumă totală mai mare de 500 lei în cazul persoanelor fizice și 1.500 lei pentru persoanele juridice. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, de la apariția ordonanței 29 din 2011, au fost aprobate 102 eșalonări la plată, 101 obținute pe persoane juridice și una de către o persoană fizică pentru o sumă totală de 11.083.817 lei. Cele 101 persoane juridice au solicitat eșalonări la plată de 11,07 milioane lei, iar persoana fizică pentru 4.487 lei. „Din totalul celor 102 eșalonări la plată, 53 se află în derulare, 17 au fost finalizate, iar 32 au fost pierdute. Sumele încasate urmare eșalonărilor la plată s-au ridicat la 4,50 milioane lei, în următoarea componență: obligații fiscale principale – 3,95 milioane lei; dobânzi – 0,35 milioane lei; penalități – 0,20 milioane lei. De la contribuabilii care au pierdut eșalonările la plată a fost încasată suma de 1,96 milioane lei”, a anunțat conducerea AJFP.
    Finanțiștii precizează că eșalonarea la plată se acordă pentru toate obligațiile fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, înscrise în certificatul de atestare fiscală, dacă sunt îndeplinite câteva condiții de către contribuabil. Acesta trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal și să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare. „Aceste situații se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori altor informații și/sau documente relevante, prezentate de contribuabil sau deținute de organul fiscal”, arată finanțiștii.
    De asemenea, cei care solicită eșalonări la plată trebuie să constituie garanții, să nu se afle în procedura insolvenței, potrivit prevederilor Legii 85/2006, să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare și „să nu li se fi stabilit răspunderea în temeiul art. 138 din Legea nr. 85/2006, cu modificările și completările ulterioare, și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 27 și 28 din Codul de procedură fiscală”. Prin excepție, explică reprezentanții Fiscului, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită. „Eșalonarea la plată nu se acordă pentru obligațiile fiscale în sumă totală mai mică de 500 lei în cazul persoanelor fizice și 1.500 lei în cazul persoanelor juridice cât și pentru obligațiile fiscale care au făcut obiectul unei eșalonări care și-a pierdut valabilitatea. Solicitarea eșalonărilor la plată de către contribuabili se poate  face în baza unei cereri depuse la registratura organului fiscal competent sau comunicate prin poștă, cu confirmare de primire. Pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice și 20.000 lei în cazul persoanele juridice nu este necesară constituirea de garanții”, încheie conducerea AJFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?