Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Aproape 15 mii de vrânceni trăiesc cu 11,6 lei pe zi


   Casa Județeană de Pensii Vrancea are în evidență, în momentul de față, 14.556 vrânceni care beneficiază de pensii sociale minime garantate (indemnizații sociale). Cu alte cuvinte, acești oameni trebuie să supraviețuiască lunar din 350 lei, adică sunt nevoiți să se chivernisească din aproximativ 11,6 lei pe zi! Potrivit informațiilor furnizate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, numai anul acesta au devenit beneficiari de pensie socială minimă garantată 904 vrânceni. „Nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se stabilește, anual, prin legea bugetului de stat și poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, în raport cu evoluția indicatorilor macroeconomici și cu resursele financiare. Indemnizația socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoțite de documente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate”, a declarat Adrian Juravle. 
   Directorul CJP Vrancea a precizat că indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între suma de 350 de lei și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. 
   Drepturile cu titlu de indemnizație socială se stabilesc și se plătesc de către Casa Națională de Pensii Publice, prin CJP Vrancea, și se evidențiază distinct pe talonul de pensie. „Pensia socială minimă garantată a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2009, publicată în M. Of. nr. 107 din 23 februarie 2009 care a intrat în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2009. Conform prevederilor acestei Ordonanțe de Urgență, pentru anul 2009 nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 de lei începând cu data de 1 aprilie 2009 și de 350 de lei începând cu data de 1 octombrie 2009. Prin art. 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar sintagma «pensie socială minimă garantată» a fost înlocuită cu sintagma «indemnizație socială pentru pensionari». Pentru anul 2013 cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari a fost menținut la 350 de lei”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?