Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Peste 900 de copii instituţionalizaţi au început şcoala


   Clopoțelul începerii unui nou an școlar a sunat și pentru cei aproximativ 900 de copii ocrotiți în structurile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Pentru unii dintre ei, ziua de ieri a fost prima în care au pășit într-o grădiniță sau în clasa I, însă indiferent că sunt preșcolari sau înscriși în ciclul primar, gimnazial ori liceal, toți au avut pregătite rechizitele, ghiozdanele și uniformele necesare. „Noi i-am pregătit din timp pentru începutul anului școlar, le-am asigurat o parte din rechizite, vor mai primi și de la școală și cel puțin pentru începutul de an, au tot ce le trebuie. Vom mai vedea pe parcurs ce vom face pentru că știm că vor mai avea nevoie de caiete speciale care trebuie cumpărate, manuale sau alte lucruri. În ceea ce privește uniformele, fie le-am cumpărat,  fie le vom plăti atunci când acestea vor fi comandate direct de unitățile de învățământ. Mai avem și elevi la școli postliceale dar și studenți care vor începe anul școlar în octombrie. Lor le vom asigura echipament, cazarmament, cazarea și hrana, conform legislației în vigoare”, a declarat Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC Vrancea.
    Legea nr. 326/2003 privind drepturile de care beneficiază copiii și tinerii ocrotiți de serviciile publice specializate pentru protecția copilului, mamele protejate în centre maternale, precum și copiii încredințați sau dați în plasament la asistenți maternali profesioniști, prevede limitele minime de cheltuieli pentru aceștia, pe grupe de vârstă. Din aceste sume lor le sunt asigurate, anual, cazarmamentul, echipamentul pentru dotarea inițială dar și pentru transport, jucării, materiale igienico-sanitare, rechizite și materiale cultural-sportive. Astfel, prichindeii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani inclusiv au alocată o sumă minimă de 498 lei/an, școlarii între 7 și 14 ani au 611 lei anual, cei între 14 și 18 ani beneficiază de 754 lei/an iar studenții de până la 26 ani inclusiv, de 844 lei anual. De asemenea, copiilor le revine și o sumă lunară pentru nevoi personale, în cuantum de 28 lei lunar. Limitele minime de cheltuieli aferente acestor drepturi trebuie, potrivit legii, să se indexeze periodic, prin hotărâre a Guvernului, cu rata inflației, ceea ce nu s-a mai întâmplat, însă, din anul 2004, timp în care toate prețurile au crescut.
     
Alocația de hrană, între 5 lei și 8 lei pe zi

    În ceea ce privește alocația de hrană, cuantumul acesteia diferă, de asemenea, în funcție de vârsta copiilor. Astfel, prichindeii din centrele de plasament, cu vârsta între 1 și 4 ani și cei ce frecventează centrele de zi mănâncă de 6 lei/zi, iar copiilor între 4-18 ani, celor din centrele pentru copii cu handicap și celor aflați în alte instituții rezidențiale le sunt alocați 8,3 lei zilnic. În ceea ce privește copiii cu vârsta între 3-7 ani din grădințele instituțiilor de asistență socială pentru învățământ special, aceștia mănâncă de 5 lei/zi. Hrană în valoare de 7 lei/zi primesc elevii cu vârste între 7-18 ani, din unitățile de învățământ special, inclusiv centre de zi, centre de educație, centre de pedagogie curativă, precum și acei elevi cu deficiențe din structurile amintite, integrați în școala publică.
      Față de anul trecut, în 2013 numărul copiilor instituționalizați care au început anul școlar a crescut. Astfel, în toamna anului 2012, dintre cei 771 de copii beneficiari ai unei măsuri de protecție specială, din sistem rezidențial cât și din plasament familial, 118 mergeau la grădiniță. Alți 38 de prichindei au fost înscriși în clasa 0, iar în clasele I-IV erau cuprinși 240 de micuți. De asemenea, 217 copii frecventau clasele V-VIII și 135 erau la liceu, în timp ce trei urmau școli postliceale, opt erau la facultate și doi, la master. Nu în ultimul rând, zece copii din sistemul vrâncean de protecția copilului figurau școlarizați prin programul „A doua șansă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?