Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Peste 19 mii de vrânceni au diverse handicapuri


    Marea majoritate a persoanelor cu handicap din Vrancea trăiesc în familii, din indemnizații ce nu depășesc 293 lei lunar. În timp ce ponderea în cazul adulților o dețin cei încadrați în gradul accentuat, în cazul copiilor situația se schimbă, majoritatea fiind afectați de dizabilități grave. Ce documente sunt necesare pentru încadrarea în grad de handicap și care este suma de care beneficiază persoanele care intră în posesia unui certificat, aflați în cele ce urmează.
 O statistică întocmită la nivelul primului semestru al acestui an relevă faptul că în județul nostru sunt înregistrați 19.749 de vrânceni cu handicap, dintre care 18.587 sunt adulți și 1.162 copii. Cei mai mulți dintre aceștia trăiesc în familii, doar 398 de adulți figurând ca instituționalizați. Potrivit raportului publicat pe site-ul Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, din totalul de 18.587 de vrânceni cu handicap, 11.303 sunt încadrați în gradul accentuat, 4.453 în gradul grav, 2.623 în gradul mediu și 208 au certificat de încadrare în gradul ușor de handicap. Ordinea se schimbă când vine vorba despre copiii cu dizabilități, dintre aceștia cei mai mulți, 617, fiind încadrați în gradul grav de handicap, urmați de cei în gradul accentuat (270), gradul mediu (265) și 10 în gradul ușor. 
 În momentul de față, persoanele cu handicap au cele mai mici venituri din țară, statul acordând acestor persoane indemnizații de-a dreptul hilare. Astfel, cel mai mult primesc persoanele încadrate în gradul grav, și anume 202 lei indemnizație plus 91 lei ca și buget complementar, adică 293 lei lunar. Adultul cu handicap accentuat primește drept indemnizație 166 lei, plus bugetul complementar 68 lei, în total 234 lei pe lună. Persoanele încadrate în gradul mediu nu au dreptul la indemnizație, ei beneficiind lunar doar de bugetul complementar în cuantum de 33,5 lei lunar.  
Pentru a intra în posesia acestor sume, persoanele încadrate în grad de handicap trebuie să depună la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul DGASPC Vrancea o cerere, însoțită de copia de pe actul de identitate și certificatul de încadrare în grad de handicap.
             Ce documente sunt necesare încadrării în grad de handicap
 Persoanele cu dizabilități care nu au încă certificat trebuie să se adreseze tot DPPAH Vrancea. Documentele necesare încadrării într-un grad de handicap sunt: cererea tip de evaluare complexă, copie de pe documentele de identitate, documente medicale și ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei în a cărei rază are domiciliul solicitantul. 
 În ceea ce privește documentele medicale necesare, acestea sunt: referatul privind situația medicală prezentă, întocmită de medicul specialist; scrisoare medicală-tip de la medicul de familie și investigații paraclinice solicitate de Serviciul de evaluare complexă. Cererea-tip de evaluare complexă, însoțită de documentele necesare se depune de către persoana solicitantă la registratura primăriei din localitatea de domiciliu sau la registratura DGASPC. În cazul persoanelor care solicită reevaluarea, actele amintite se depun cu 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatul de încadrare în grad de handicap. 
 Dosarul se transmite Serviciului de evaluare complexă în termen de cinci zile lucrătoare, dacă acesta a fost depus la primărie, și în termen de 24 de ore de la înregistrare, dacă a fost depus la registratura DGASPC. „Serviciul de evaluare complexă verifică și analizează dosarul persoanei solicitante, care trebuie să conțină documentele menționate mai sus, și, în termen de 5 zile lucrătoare, comunică persoanei în cauză data planificată la care aceasta urmează a se prezenta în vederea evaluării; în cazul unui dosar incomplet, solicită completarea dosarului cu documentele necesare. Evaluarea complexă se realizează în maximum 60 de zile de la data înregistrării cererii și documentelor la serviciul de evaluare complexă„, informează oficiali ai Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități. 
 În cazul persoanelor nedeplasabile, în baza scrisorii medicale și a anchetei sociale, evaluarea complexă se va efectua la domiciliul/reședința persoanei în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?