Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Sănătatea în file vechi: „Prin cîteva unități spitalicești”


    Miercuri, 24 septembrie 1958, ziarul Milcovul publica un articol de larg interes despre spitalele din Focșani. Articolul semnat de N. B. relatează realizările din unitățile spitalicești de la acea vrene, dar și activitatea acestora. Astfel, autorul relatează că în cadrul Policlinicii, situate pe strada Cuza Vodă nr. 6, se montau aparate moderne de stomatologie, iar serviciul de radiologie al unității dispunea, pe lângă două aparate de radiologie, și de un aparat de radioterapie, cu care se puteau trata bolnavii de cancer. 
   Autorul relatează și despre Spitalul Unificat Focșani. „De la 1 ianuarie și până la 31 iulie a.c. în Secția de Chirurgie a spitalului unificat din Focșani se  executaseră peste 1000 de operații mari și mijlocii. Din discuțiile purtate cu doctorul C. Magherescu am aflat câteva fapte interesante «Deoarece –  spunea el colaborarea și munca colectivă s-a statornicit în această secție, rezultatele pe care le obținem ne fac să credem, fără să ne lăudam, că în bună parte ne achităm de munca de onoare pe care ne-am asumat-o. Oamenii muncii care s-au însănătoșit, ca urmare a tratamentelor aplicate de medicii noștri, dovedesc acest lucru. Rezultatele mulțumitoare obținute de noi se datoresc, fără îndoială, vizitelor colective care s-au statornicit în activitatea noastră. Înainte doctorii noștri vizitau bolnavii individual, acum ei merg în grup și, în funcție de concluziile doctorilor, se prescrie tratamentul respectiv»”.  
   Autorul articolului relatează și despre îmbunătățirea condițiilor din spitalul unificat Focșani. Mai exact, „au fost înlocuite saltelele umplute cu paie cu altele moi de lînă: păturile vechi de lînă au fost puse pe jos, iar pe paturi s-au adus pături noi. De asemenea, vesela de faianță a înlocuit-o pe cea de metal”
   În articol, cititorii puteau afla și care erau problemele cu care se confrunta spitalul unificat din Focșani. Autorul relata că exista o problemă cu aprovizionarea cu lapte, dar atrăgea atenția și asupra greșelilor personalului medical. „În unele unități spitalicești se constată că o parte din personalul mediu sanitar nu-i destul de atent. Nu de mult la maternitate, din neglijența personalului, s-au alterat 400 gr. sînge care trebuia administrat unei paciente. Cei care se fac vinovați de acest lucru trebuie trași la răspundere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?