Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Consiliul Local a retras banii pentru ENET și i-a dat la școli și pentru spectacolele de Crăciun


      Consiliul Local Focșani a redirecționat ieri banii alocați inițial pentru majorarea capitalului social al ENET (3 milioane de lei) și pentru subvenția la încălzire (500.000 lei) către școli și pentru spectacolele care vor avea loc de Crăciun în Piața Unirii din Focșani. Astfel, în cadrul rectificării bugetare, consilierul local Cătălin Vrabie, liderul grupului USL din cadrul CL, a propus un amendament prin care cei 3,5 milioane de lei, destinați societății de termoficare pentru plata datoriilor la gaze, au fost retrași, întrucât miercuri, Guvernul Victor Ponta a alocat 10 milioane de lei municipiului Focșani pentru stingerea datoriilor ENET. Astfel, banii alocați inițial pentru ENET din bugetul local au fost direcționați către plata facturilor restante ale unităților de învățământ din oraș, pentru ca acestea să înceapă anul 2014 fără datorii, precum și pentru finalizarea unor investiții la nivelul școlilor. De asemenea, alți 472.000 lei au fost alocați Ansamblului Folcloric Profesionist „Èšara Vrancei”, pentru organizarea spectacolelor de Crăciun pentru copii din Piața Unirii și a târgului de Crăciun, manifestări similare celor de anul trecut. „Pentru că nu mai are sens să majorăm capitalul social la ENET, de vreme ce au venit 10 milioane de lei de la Guvern, propunem ca din această sumă de 3 milioane de lei să acoperim datoriile și facturile restante ale școlilor, iar alte sume, mai mici, să acopere investiții la școli care sunt în derulare și care, astfel, să fie finalizate. Restul, grosul banilor, vor merge în fondul de rezervă bugetară”, a declarat consilierul Cătălin Vrabie. 
 Acesta a propus următoarea alocare de bani la capitolul învățământ: 130.000 lei – Colegiul Național Unirea, 14.000 lei – Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, 39.000 lei – Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, 9.000 lei – Grădinița nr. 18, 100.000 lei – Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, 63.000 lei – Școala nr. 7. Consilierul USL Radu Nițu a propus, la rândul său, alocarea sumei de 10.000 lei pentru Școala „Ștefan cel Mare”, la care este administrator. Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului a fost adoptat în unanimitate de consilierii locali, incluzând aceste amendamente.
 Având în vedere alocarea guvernamentală de 10 milioane de lei pentru ENET și reașezarea sumelor în cadrul bugetului local, primarul Decebal Bacinschi a retras ieri, la începutul ședinței, 12 proiecte incluse pe ordinea de zi, care făceau referire la alocări financiare. Edilul a anunțat că la începutul săptămânii viitoare va fi convocată o ședință extraordinară pentru adoptarea proiectelor retrase ieri. „Am considerat că este normal să așteptăm repartizarea banilor de la Guvern, să vedem pe ce capitol bugetar au venit, apoi să luăm o decizie cum îi vom direcționa. Săptămâna viitoare, luni sau marți, vom avea o ședință extraordinară pentru a decide alocarea banilor. În aceste condiții, am decis să retragem proiectele referitoare la bani”, a justificat primarul Bacinschi „raderea” a unei treimi din proiectele incluse pe ordinea de zi a ședinței ordinare de ieri. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?