Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Guvernul simplifică regulile la proiectele europene


   Guvernul Ponta va schimba regulile pentru accesarea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene pentru exercițiul financiar 2014-2020. Cele mai importante modificări propuse de guvern prin proiectul noului Acord de Parteneriat trimis către Comisia Europeană au fost prezentate, ieri, în ședința Comisiei de Dialog Social organizată la Prefectură. „Simplificarea este cuvântul magic, cuvântul cheie pe care îl propune Acordul de parteneriat”, a subliniat Cătălin Drăgulescu, șef de serviciu în cadrul Prefecturii. 
   Acesta a arătat că pentru următorii șapte ani se dorește o reducere a poverii administrative de pe umerii beneficiarilor fondurilor europene care ar trebui să fie preocupați doar de implementarea proiectelor și nu de întocmirea de documentanții în n exemplare doar pentru a fi siguri că aceste fonduri nu sunt fraudate. Un exemplu este introducerea transferului electronic de date urmând ca atunci când se fac verificări la proiectul respectiv să fie controlată existența documentelor. Însă principala schimbare este realizarea unei strategii coerente care va guverna absorbția fondurilor europene în următorii șapte ani. Pentru ca acest lucru să fie posibil s-a stabilit ca ministerul Fondurilor Europene să fie cel care va coordona toate programele operaționale, practic o adaptare a modelului de implementare de la polonezi. 
   În cazul IMM-urilor, se dorește ca un mic patron să poată avea acces la mai multe surse de finanțare, din diferite programe operaționale. Prezenți la ședință, reprezentanții patronatelor vrâncene au subliniat că mediul de afaceri are nevoie de un cadrul legislativ coerent, de susținere din parte statului pentru asigurarea cofinanțării la proiecte europene. „Trebuie stimulat mediul de afaceri pentru accesarea fondurilor europene. La Patronatul IMM avem mai multe firme din Vrancea care sunt pe primul loc din țară pe ramura de activitate respectivă și care nu sunt din Focșani sau din celelalte orașe, ci din mediul rural, de la Slobozia Ciorăști, Bolotești, Golești, etc..”, a afirmat Ion Roman, președintele Patronatului IMM. 
   De asemenea, Nițică Ciobotaru a subliniat că este nevoie de o lege a salarizării prin care să fie asigurate venituri echitabile în sectorul bugetar, explicând că fondul de salarii la bugetari este mai mare decât în mediul privat, cu toate că numărul de funcționari sau alte categorii de bugetari este mai mic decât cel al angajaților din mediul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?