Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Ajutor de 5 mii de euro pentru crescătorii de vaci


   Crescătorii de vaci pentru lapte vor primi un sprijin financiar de la Guvern pentru achiziționarea unor tancuri de răcire a laptelui, astfel încât să poată vinde producția. Fermierii care vor să obțină acest sprijin trebuie să se asocieze și să înceapă depunerea documentanției, deoarece înscrierea la primării se face până la sfârșitul anului. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură urmează să stabilească procedurile și documentele necesare pentru ca fermierii să primească sprijinul financiar de la stat.  
   Susținerea crescătorilor este necesară deoarece din 2014 se schimbă condițiile pentru comercializarea laptelui și fermierii vor fi obligați să aibă tancuri de lapte dacă vor să își mai vândă producția. Sprijinul financiar se acordă sub forma unui ajutor de minimis pentru producătorii agricoli, „crescători de animale care dețin până la 5 capete vaci de lapte și sunt organizați în acest scop într-o singură formă asociativă constituită la nivelul unei comune”
   Ajutorul este de maxim cinci mii de euro și poate fi acordat pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună. Fermierii care vor să primească acest ajutor financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții, respectiv să facă parte dintr-o formă asociativă constituită la nivelul comunei, în scopul achiziționării de tancuri de răcire a laptelui, vacile de lapte trebuie să fie înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor, iar forma asociativă menționată trebuie să nominalizeze „o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcționări a colectării laptelui și efectuării analizelor privind calitatea laptelui”
   Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții de maxim 5.000 de euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor. Subvenția va cuprinde „costurile aferente achiziționării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum și asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare”. „În cazul beneficiarilor care achiziționează tancuri cu o capacitate mai mică de 1.000 litri, cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis, se corelează cu capacitatea tancului de răcire”, se arată în actul normativ. 
   Sprijinul financiar se acordă într-o singură tranșă. Ulterior primirii fondurilor, beneficiarii acestui ajutor financiar trebuie să respecte câteva condiții. Ei sunt obligați să mențină numărul de vaci de lapte deținute la data acordării sprijinului financiar, dar și să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de 2 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. Cei care nu respectă aceste condiții vor trebui să restituie fondurile acordate, precum și dobânzile și penalitățile aferente. 
   Primele documente trebuie depuse la primării în perioada 20 noiembrie-30 decembrie. Solicitanții trebuie să depună cereri la primării, însoțite de copii după actele de constituire a formei asociative, centralizator cu membrii asociației, hotărârea adunării generale a asociației prin care se aprobă achiziționarea tancului de răcire și prin care „membrii se angajează ca pe o perioadă de doi ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat, mențin numărul de vaci de lapte deținute la data acordării ajutorului și nu schimbă destinația utilizării tancului/tancurilor de lapte”
   În a doua etapă se vor depune, tot la primării, câteva documente, printre care și factura proformă din care va trebui să reiasă valoarea de achiziție a tancului de răcire a laptelui. Ulterior, primăriile vor trebui să întocmească registrul special de evidență a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis, pe care îl vor transmite la centrul județean APIA. Aici are loc ultima verificare a documentațiilor depuse de solicitanți, sunt aprobate sumele necesare pentru acordarea ajutorului financiar și este întocmită situația centralizatoare care trebuie trimisă la București. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?