Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Cum se aplică scutirea de la plata accizelor pentru țuică. Instalația de tip alambic trebuie înregistrată la Biroul vamal

Proprietarii de livezi sau vii trebuie să se înregistreze la autoritatea vamală pentru a beneficia de scutirea de accize pentru țuica produsă în gospodăriile proprii. Scutirea de accize se acordă doar pentru o cantitate de 50 litri de alcool produsă în instalații de tip alambic sau în antrepozite fiscale autorizate. O hotărâre de guvern aprobată ieri stabilește condițiile pe care trebuie să le respecte persoanele care vor să beneficieze de această facilitate fiscală. Regulile nu sunt atât de simple pentru cei care cred că dacă au un cazan de țuică în gospodărie pot produse 50 litri de băutură fără să plătească vreun leu către stat. 

În primul rând, finanțiștii spun că instalația de tip alambic trebuie să fie înregistrată la Biroul vamal din județ. Este oferită și definiția alambicului, adică „o instalație de distilare alcătuită dintr-un cazan de distilare, denumit blază, o serpentină de răcire, denumită refrigerent, și un recipient de colectare a distilatului”. Alambicul însă nu poate fi realizat după cum vrea producătorul, ci trebuie să respecte condițiile tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și avizate de Ministerul Sănătății.  Ulterior, înainte de a începe să producă țuică, producătorul trebuie să anunțe în scris autoritatea vamală și să precizeze cantitatea și fructele care vor fi procesate, perioada în care va funcționa alambicul precum și cantitatea de țuică estimată a se obține. De menționat că cei care produc țuica trebuie să dețină echipamentele pentru măsurarea cantității de băutură dar și a concentrației alcoolice a acesteia. „În termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, persoana fizică declară cantitățile de alcool din fructe produse. În situația în care este depășită cantitatea limită de alcool din fructe, persoana fizică 50 de litri solicită autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate. Autoritatea vamală teritorială stabilește cuantumul accizelor datorate și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al p reședintelui mpunere Autorității Vamale Române. Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile, potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal”, se arată în proiectul Hotărârii de guvern.

Fiscul precizează că scutirea de la plata accizelor se aplică doar cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, fiind avute în vedere situații în care băuturile sunt oferite în schimbul unor servicii sau bunuri. „Se consideră ca fiind un rezultat al înstrăinării, fără a se limita la acestea, următoarele: încasarea oricăror sume de bani, realizarea sau promisiunea realizării unei contraprestații, achiziția altor bunuri sau servicii la o fracțiune din valoarea acesteia, diferența fiind reprezentată de valoarea produselor înstrăinate”, se arată în proiect.

Scutirea de la plata accizelor pentru țuica produsă în gospodării de proprietarii de livezi și vii a fost introduse în acest an. Până anul trecut, Codul Fiscal prevedea că pentru fiecare litru de țuică produs în cazanele din gospodării trebuie plătită o acciză. Singura facilitate era reducerea cu 50% a cotei de accize pentru o cantitate de țuică echivalentă de 50 litri alcool pur. Mai mult, fiecare cazan trebuie anunțat și înregistrat la Biroul Vamal. Conform procedurii fiscale, cazanele sunt luate în evidență și apoi sigilate de inspectorii vamali. O situație realizată în urmă cu câțiva ani arăta că în Vrancea erau înregistrate 240 cazane de țuică în gospodăriile din județ.

Sursa foto: agrointel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?