Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Traficul de ființe umane, un pericol ce poate fi evitat


   Astăzi este „Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. Pentru a marca acest eveniment, la nivel local, polițiștii desfășoară o campanie pentru ca cetățenii să nu devină victimele traficanților de carne vie. „La activitățile de la Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi», Colegiul Tehnic «Valeriu D. Cotea», (din  Focșani-n.r.) Liceul Tehnologic «Eremia Grigorescu» (din Mărășești-n.r.) și Åžcoala Gimnazială Garoafa, împreună cu ofiterul de prevenire a participat la dezbateri și inspectorul de specialitate din cadrul ANITP – Centrul Zonal Galați, Cornelia Crișan. În perioada octombrie /decembrie a.c., vor fi realizate activități de prevenire în cadrul campaniei naționale «Nepăsarea ne face complici», scopul acesteia este lupta împotriva traficului de persoane și a turismului sexual”, se arată într-o informare a IPJ Vrancea.  
   Pentru a nu avea probleme cu rețele de trafic de persoane, ofițerii CAPC aduc la cunoștiința cetățenilor fazele traficului de persoane, modalitățile de prevenire și sancțiunile. Recrutarea este prima fază și constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor. Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia altă decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor și se desfășoară pe trasee bine stabilite, dar care, de obicei, nu sunt cele comunicate inițial victimei. De obicei transportul se face în grupuri de persoane, ceea ce mărește gradul de încredere al victimei.  
   Trecerea frontierei se face legal, prin punctele de trecere, sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor „călăuze”. După trecerea frontierei persoanele din grup sunt separate și dirijate pe rute diferite. Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în forțarea victimei prin violență să desfășoare o activitate împotriva voinței sale: prostituție, muncă, cerșetorie, furt, etc.
 
Cum puteți fi recrutați
   De obicei, oamenii sunt recrutați prin anunțuri date în ziare, reviste sau pe internet cu privire la locuri de muncă false, date de agenții de intermediere a forței de muncă sau de modă, agenții matrimoniale internaționale toate false sau prin intermediul unor persoane fizice. O altă modalitate de recrutare constă în propunerile venite de la cunoștințe ocazionale, prieteni sau rude care promit câștiguri substanțiale în timp scurt, cu asigurarea transportului, cazării și hranei. Recrutorii sunt atât bărbați cât și femei și par persoane demne de încredere, cu o situație materială bună. Ei se bazează pe faptul că vrei să ai bani și să trăiești bine, vrei să te descurci pe cont propriu și vrei să fii independent. Pentru ei, câștigarea încrederii victimei este principala sarcină. Traficul de persoane se realizează atât pe plan intern cât și pe plan extern.
Ce faci dacă primești o asemenea propunere
   Persoanele care primesc astfel de propuneri sunt sfătuite să se gândească la mai multe aspecte. Unul dintre ele ar fi cel legat de pașaport sau cartea de identitate. În cazul în care nu ai un astfel de document, iar persoana care a făcut propunerea se oferă să îl obțină în termen scurt este un lucru care trebuie să dea de gândit.  
   Dacă ești minor și ți se spune că „se rezolvă” trecerea frontierei, dacă ți se reține pașaportul sau cartea de identitate din diverse motive, dacă ți se cere să semnezi niște acte cărora nu le înțelegi contextul sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoști, dacă ți se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii sau dacă nu ți se cere niciun fel de calificare pentru locul de muncă propus, toate acestea trebuie să dea de bănuit. 
Ce riscă traficații de persoane
   Potrivit legii, constituie infracțiunea de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenințare, violență sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înșelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apara ori de a-și exprima voința, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obținerea consimțământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi. 
   Traficul de persoane săvârșit de două sau de mai multe persoane împreună, dacă s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrității corporale sau a sănătății, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.
   Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, în scopul exploatării acesteia, constituie infracțiune de trafic de minori și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă fapta prezentată anterior a fost săvârșită asupra unei persoane care nu a împlinit vârsta de 15 ani, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi. 
   În cazul în care cele două fapte prezentate anterior sunt săvârșite prin amenințare, violență sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înșelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-și exprima voința ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obținerea consimțământului persoanei care are control asupra altei persoane, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul primei infracțiuni și închisoare de la 7 la 18 ani și interzicerea unor drepturi în cazul celei de-a doua fapte. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?