Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

597 puncte de colectare a deșeurilor în cadrul proiectului Vrancea Curată; primarii vor decide dacă vor fi taxe sau tarife

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea“ – Vrancea Curată este realizat în proporție de peste 98,8%, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean în cadrul unei conferințe de presă organizate ieri la sediul administrației județene. Proiectul are o valoare totală de circa 107 milioane lei și trebuie finalizat la 31 decembrie 2020. La acest moment mai trebuie realizate doar cele 8 puncte de colectare din comuna Ciorăști unde se estimează că terenurile vor fi predate către Consiliul Județean la sfârșitul lunii ianuarie. Ulterior trebuie făcută achiziția publică a serviciilor pentru managementul și operarea Centrului de management integrat al deșeurilor solide de la Haret, respectiv pentru colectarea și transportul deșeurilor din localitățile rurale ale județului Vrancea. Practic, ar urma să fie stabilite firmele care se vor ocupa de colectarea și transportul deșeurilor din fiecare localitate vrânceană, precum și sumele care vor fi plătite de cetățenii județului.

Proiectul stabilește ca în fiecare localitate gunoiul menajer să fie colectat de la fiecare gospodărie iar deșeurile reciclabile să fie depuse în punctele de colectare. „Din totalul proiectului mai trebuie realizat aproximativ două procente, care până la finele anului vor fi realizate. După ce se va finaliza contractul de lucrări cu numărul patru, cu cele 597 puncte de colectare, care vor fi recepționate la terminare, Consiliul Județean Vrancea, în calitate de beneficiar al proiectului, va demara procedurile de achiziție publică de servicii pentru managementul și operarea Centrului de management integrat al deșeurilor solide la Haret și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Vrancea Curată“ pentru colectarea și transportul deșeurilor din localitățile rurale ale județului Vrancea”, a spus directorul Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea.

Demarat la finele anului 2009, când a fost semnat contractul de finanțare, proiectul a fost întârziat mulți ani de procedurile de achiziție publică, mai exact contestațiile făcute de competitori. Doar la primul contract de lucrări a fost o întârziere de trei ani de zile din cauza contestației și a procesului din instanțele de judecată. Ulterior au fost problemele cu autoritățile locale din comunele conduse de primarii liberali din Țifești și Ciorăști. De altfel, la Ciorăști, inițial adminstrația locală a pus la dispoziție terenul pentru cele opt puncte de colectare într-un singur amplasament, nu în diferite zone ale comunei. Abia ulterior, după discuții cu primarul liberal a fost emisă o nouă hotărâre a Consiliului Local din Ciorăști prin care au fost stabilite alte opt amplasamente. Pentru acestea se fac acum documentațiile cadastrale iar Consiliul Județean ar urma să intre posesia terenurilor respective la finele lunii ianuarie.

A fost un proiect complex care reprezintă un succes pentru întreaga administrație județeană în frunte cu președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, cu echipa de implementare care a depus un efort considerabil. Putem afirma că, odată cu finalizarea acestui proiect, cetățenii județului Vrancea vor beneficia de un sistem performant de colectare și transport a deșeurilor; un sistem agreat de partenerii din Uniunea Europeană și care este la nivelul anului 2020”, a precizat directorul Romeo Iordache. Întârzierea proiectului a avut și un efect benefic pentru că administrația județeană a învățat din greșelile făcute în alte județe care s-au grăbit să realizeze acest proiect iar la final, operatorul care a câștigat contractul l-a denunțat din cauza costurilor prea mari.

Consiliul Județean deține legal terenul stației de transfer de la Vidra

Terenul pe care a fost construită stația de transfer de la Vidra a fost preluat legal în administrare de Consiliul Județean. Juriștii administrației județene au arătat că terenul a fost preluat de la comuna Vidra, iar la anexa hotărârii de Consiliu Local a fost atașată inclusiv Cartea funciară, unde se precizează că cei trei mii de metri pătrați sunt inventariați în domeniul public al județului. Mai mult, terenul respectiv figurează în domeniul public inclusiv în Hotărârea de Guvern 908 din 2002, anexa 59. În plus, conform ultimului document transmis de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea către Consiliul Județean, terenul respectiv este în proprietatea comunei Vidra, fiind inventariat în domeniul public.

În ceea ce privește procesele dintre Primăria Vidra și Obștea de moșneni a satelor Vidra, Scafari și Căliman pentru acest teren, chiar instanța de judecată a constatat că Obștea nu are titlul de proprietate pentru teren și nu s-a pronunțat pe actele administrative emise încă din 2002. „Terenul pe care s-a construit Stația de transfer deșeuri de la Vidra a fost preluat în administrarea Consiliului Județean Vrancea printr-o hotărâre a CJ, ca urmare a deciziei autorității deliberative din Vidra printr-o hotărâre de consiliu local. Ca anexă la HCL a fost și Cartea Funciară în care este menționat terenul în suprafață de trei de metri pătrați ca fiind inventariat în domeniul public al UAT Vidra iar ca mențiune, în Cartea Funciară este trecută Hotărârea de Guvern 908 din 2002 unde, în anexa 59, la poziția 712, este atestat dreptul public al UAT Vidra pe această suprafață de teren”, a declarat Camelia Mățău – șef birou Direcția Juridică și Administrație Publică.

Aceasta a precizat că a existat o corespondență cu OCPI Vrancea prin care se confirmă că terenul pe care s-a construit stația de transfer de deșeuri este proprietate a comunei Vidra și este inventariat în domeniul public. Ori, conform procedurilor legale, o Carte Funciară nu poate fi emisă dacă nu a existat un document de proprietate asupra imobilului respectiv. „Între Unitatea Administrativ Teritorială Vidra, Obștea de moșneni a satelor Vidra, Scafari și Căliman și Unitatea Administrativ Teritorială Vrancea a existat un litigiu privind anularea unei convenții încheiată între Primăria Vidra și obștea de moșneni. Instanța de judecată a dispus anularea acelei convenții și repunerea părților în situația anterioară. Convenția a fost încheiată în anul 2009 iar Hotărârea de Guvern prin care a fost atestat domeniul public domeniul public al UAT Vrancea, unde în anexa 59 este menționat domeniul public al UAT Vidra, este din anul 2002. Așadar, situația anterioară încheierii acelei convenții este că UAT Vidra este proprietar al suprafeței de teren pe care s-a construit stația de transfer. Actele administrative prin care s-a făcut transferul dreptului de administrare sunt în continuare în vigoare. Nu s-a pronunțat nicio instanță de judecată cu privire la valabilitatea acestora”, a mai spus Camelia Mățău.

Primarii trebuie să stabilească cum vor fi plătite serviciile de salubritate

Autoritățile locale din fiecare localitate vrânceană trebuie să stabilească modalitatea de plată a serviciilor de salubritate prestate prin acest proiect, dacă va fi o taxă sau vor fi tarife de salubritate. Directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,Vrancea Curată“, Emanuel Gongu, arătat că de săptămâna viitoare va începe o serie de întâlniri cu primarii localităților din județ pentru a le explica avantajele și dezavantajele celor două modalități de plată. „Mergem pe zone să ne întâlnim cu primarii, cu consultantul de la București, le vom explica încă o dată modalitățile de plată, avantajele și dezavantajele, ce înseamnă taxe, ce înseamnă tarife. Am făcut de câteva ori, nu s-au decis încă toți primarii. De luni voi merge din nou la primării, unii mai cer să vorbească din nou cu consilierii locali. Ne întârzie deși noi am făcut aceste solicitări încă din luna august a anului trecut, iar foarte puțini ne-au dat un răspuns”, a precizat directorul Emanuel Gongu.

În urma discuțiilor cu primarii va fi trecut în caietul de sarcini al achiziției publice modalitatea de colectare a banilor de la populație pentru plata serviciilor de salubritate. Nu în ultimul rând, Emanuel Gongu a făcut un apel la politicienii „second hand” și „jurnaliștii part time” să nu mai vină cu afirmații mincinoase despre acest proiect. El s-a referit la afirmații care au apărut în mass media fără a fi verificate la persoanele care se ocupă de implementarea proiectului Vrancea Curată și care pot oferi detalii despre cum vor funcționa aceste servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?