Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VEDETE, concursuri, artă tradiţională şi SURPRIZE la „Bachus“ 2013


   Vrâncenii sunt invitați să participe în perioada 3-6 octombrie la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013”. Timp de patru zile, municipiul Focșani devine capitala vinurilor românești, iar vrâncenii sunt așteptați să participe la cea mai mare sărbătoare a podgorenilor. Festivalul reprezintă cea mai bună oportunitate pentru ca vinurile din Vrancea, cea mai mare podgorie din România, să ajungă în toată lumea. Serile vor fi dedicate spectacolelor pe scena ce va fi amplasată în Piața Unirii și pe care vor urca Holograf, Horia Brenciu, Botgros Orchestra, Voltaj, Cătălin Botezatu, Vama și Chris Norman.
   Vinurile s-au liniștit în butoaie, iar cele care încă mai fermentează așteaptă să fie gustate de vizitatorii care vor participa la cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013”, care va avea loc în perioada 3-6 octombrie în Piața Unirii din municipiul Focșani. Ca să știe tot vrânceanul că a început cea mai mare sărbătoare a podgorenilor, organizatorii – Consiliul Județean Vrancea, Consiliul Local Focșani și Centrul Județean pentru Conservarea Tradițiilor, Artelor și Meseriilor (C.J.P.C.T.A.M.) Vrancea – au gândit deschiderea lui „Bachus 2013” cu o adevărată paradă. 
   Din cartierele Sud, Gară și Obor vor pleca, în prima zi a festivalului, coloanele cu petrecăreții care vor anunța începerea celui mai mare festival de profil din România. Oameni pe picioroange, butoaie butaforice, fachiri, majorete și artiști tradiționali vor anunța că s-a dat cep butoaielor. Însuși Bachus va conduce una din celei trei coloane, suit pe un car alegoric.
   Începerea propriu-zisă a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013” va avea loc în jurul orei 18.00, organizatorii anunțând că deschiderea oficială va fi o surpriză. Vor fi artiști invitați pe parcursul celor patru zile, vedete naționale și internaționale pe care toată România ar dori să le vadă live. Standurile producătorilor de vin vor fi din belșug, căci la Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013” vin cele mai renumite case de vinuri din România și nu numai. Iar vinurile care vor fi expuse sunt dintre cele mai premiate. Valoarea multor dintre aceste vinuri a fost confirmată chiar în cadrul concursurilor naționale de vinuri care au avut loc la edițiile anterioare. 
REGULAMENTUL Concursului național de vinuri Bachus 2013
   Anul acesta, Concursul Național de Vinuri „Bachus” a ajuns la cea de-a patra ediție consecutivă. Concursul se va desfășura în perioada 5-6 octombrie, fiind organizat de Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România. La ediția din 2012 s-au înscris la Concursul Național de Vinuri, 246 de probe din toată România. 
   Pentru anul acesta, organizatorii au anunțat regulamentul concursului. Astfel, concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE, iar probele participante la concurs trebuie să provină dintr-un lot omogen și să respecte condițiile de ambalare și marcare în conformitate cu reglementările în vigoare. În concurs se vor înscrie câte 2 butelii (cap. min. 0,75 l) pentru fiecare probă. Producătorii și distribuitorii își pot înscrie vinurile în competiție la următoarele secțiuni : Vinuri liniștite: – vinuri tinere inclusiv recoltă 2013; Vinuri de colecție (mai vechi de 2006 inclusiv); Vinuri efervescente; Vinuri speciale; Băuturi spirtoase și băuturi pe bază de vin (vinarsuri). 
   Categoriile de vinuri în concurs sunt : vinuri albe liniștite nearomate (seci, demiseci, demidulci, dulci); vinuri albe semi aromate și aromate (seci, demiseci, demidulci, dulci); vinuri roze și roșii (seci, demiseci, demidulci, dulci). Pentru a se înscrie la concurs producătorii sau distribuitorii trebuie să trimită mostrele însoțite de buletinul de analize la Camera Agricolă Vrancea, strada Cuza Vodă nr.75 Focșani, județul Vrancea. Documentele de însoțire a probelor vor menționa: destinatarul, expeditorul și specificația „Mostre concurs fără valoare comercială”. Termenul limită de primire a probelor în concurs este data de 3 octombrie 2012, ora 24.00. Cei interesați pot obține informații suplimentare de la Nicolae Pupăză, directorul Camerei Agricole Vrancea, telefon: 0725.548306.  De reținut că toate concursurile sunt gratuite, iar locurile sunt limitate. 
Atelier de ARTÄ‚ TRADIÅ¢IONALÄ‚ 
   Organizatorii lui „Bachus 2013” au pregătit o mulțime de evenimente care să creeze o atmosferă de neuitat pentru vizitatori. Ca în fiecare an, meșterii populari din Vrancea și din România vor expune cele mai frumoase creații populare. De asemenea, joi, în preambulul deschiderii Festivalului, va fi organizat, în Piața Unirii din Focșani, un atelier de artă tradițională. Focșănenii, în special tinerii, sunt invitați să învețe de la meșterii din Munții Vrancei arta sculpturii tradiționale, a fierăritului sau a țesutului în războiul tradițional și pot lucra efectiv dacă își doresc acest lucru. Meșterul popular Ion Stanciu, singurul făuritor de cimpoaie din România, îi va învăța pe copii cum se face un bucium tradițional. Iar, după deschiderea surpriză a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013”, va avea loc trecerea în revistă a producătorilor de vin care își vor expune vinurile în cadrul celei mai mari expoziții de profil din țară.
Concurs de mâncat mici contra cronometru
   Evenimentele nu se opresc aici. Vineri, 4 octombrie, va avea loc „Åžcoala de degustare a vinurilor” – un curs de inițiere în consumul și degustare a vinurilor, lectorii fiind somelieri experți din cadrul Asociației Somelierilor din România. Cursul va avea loc într-unul din standurile de prezentare existente în Parcul Central Focșani de lângă Piața Unirii.
   Åži pentru că vinul nu merge băut fără bucate alese, vineri sunteți invitați să participați la mai multe evenimente care au gastronomia în centrul atenției. Pe scena din Piața Unirii, cu începere de la ora 17.00, master chef-ul de la Prima TV, Horia Vârlan îi va încânta și în acest an pe focșăneni, cu prezentările sale gastronomice într-o lecție de 30 minute. Tot Horia Vârlan va pune „cireașa pe tortul” concursului „Bucătarul de Aur”, ajuns la a III-a ediție. În acest an, bucătarii vrânceni sunt în fața unei noi provocări: vor trebui să pregătească cea mai bună pastramă de oaie la grătar. Verdictul va fi greu de dat, dar avem încredere în gusturile lui Vârlan. 
   Åži, ca povestea să continue în aceeași notă, organizatorii au pregătit o nouă provocare: „Concurs de mâncat mici contra cronometru”. Cei care doresc să participe la „Åžcoala de degustare a vinurilor” sau la „Concurs de mâncat mici contra cronometru” sunt invitați să se înscrie la telefonul: 0372.372.440 de vineri, 27 septembrie, până miercuri, 2 octombrie, între orele 08.00-16.30.
GALA tinerelor talente și Cântece de viță veche
   Tot în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013” va avea loc și „Gala tinerelor talente”, care se va desfășura în perioada 4-6 octombrie 2013 pe scena din Piața Unirii, între orele 14.30-17.00. Doritorii se pot înscrie, de asemenea, la telefon: 0372.372.440 de vineri, 27 septembrie, până miercuri, 2 octombrie, între orele 08.00-16.30. Sâmbătă, va avea loc și a III – a ediție a Festivalului Național de Folclor „Cântece de viță veche”. Concursul desfășurat sub forma unui spectacol cu public va fi jurizat de personalități ale genului care vor aprecia calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și autenticitatea costumului popular. Duminică, de la orele 16.00, a avea loc Gala Concursului „Cântece de viță veche”.
Chris Norman va concerta în cadrul festivalului
   Surprizele și voia bună vor dura de dimineață până târziu în noapte. Dacă pe timpul zilei participanții la festival sunt invitați să guste din mustul, tulburelul sau vinurile mai vechi din cramele vrâncenilor sau o pastramă fragedă de oaie, vedetele autohtone și internaționale vă vor încânta pe parcursul celor patru seri. Vin să cânte la cel mai mare festival al viei și vinului din România trupe și artiști celebri. 
   Joi seară vor cânta Holograf și Horia Brenciu Band, vineri va fi rândul artiștilor populari din orchestra Botgros să încălzească atmosfera de la festival, alături de la fel de celebrii Voltaj. Un nume care se află pe buzele tuturor tinerilor – Sore – va urca pe scena festivalului sâmbătă, iar celebrul designer Cătălin Botezatu va prezenta noua sa colecție, intitulată sugestiv – „Birds”. Duminică, festivalul se încheie incendiar cu recitalul extraordinar susținut de Chris Norman într-o baie de lumină a spectacolului de artificii.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?