Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Război pentru doi copii uitaţi de mamă


   Mărioara Bulilete, de 59 de ani, din Panciu, a început, pe cont propriu, un adevărat „război” contra autorităților statului care, spune ea, i-au luat pe nedrept cei doi copii pe care i-ar fi crescut de mici. Cei doi frați în vârstă de 9 și 14 ani sunt, în prezent, ocrotiți într-una dintre structurile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, după ce au fost găsiți cerșind, vagabondând și chiar dormind sub cerul liber, de polițiștii din Panciu. Mărioara, care nu este niciun fel de rudă cu aceștia, spune că mama lor, Iudit Demi, i-a lăsat în grija ei în urmă cu un an și șapte luni, când s-ar fi „măritat” cu cineva și ar fi plecat la București. „Vreau să vină copiii înapoi, acasă la mine! Dacă poliția i-a găsit că cerșeau de ce n-a venit niciodată la mine să-mi spună? I-au luat direct de pe stradă! M-am dus să-i văd la centru și cel mare era lovit la cap! Acum nu mă mai lasă să-i văd! Dar eu am crescut copiii de când s-au născut și vreau să îi iau înapoi! Le-am asigurat toate condițiile!”, spune Marioara Bulilete. Responsabilii DGASPC Vrancea susțin, însă, că deocamdată acest lucru nu este posibil.
   Cristi și Andrei, doi frățiori în vârstă de 12, respectiv 9 ani, din Panciu, au ajuns protagoniștii unei povești cu final incert pentru viitorul lor, după ce, spun reprezentanții poliției și primăriei din oraș, au fost găsiți deseori cerșind, vagabondând, și chiar dormind prin parc sau în podul Casei de Cultură din localitate. Din aceste motive, ei au fost luați direct din stradă și duși într-un adăpost al DGASPC Vrancea: cel mare în urmă cu aproximativ trei săptămâni, iar cel mic acum o săptămână. 
   Revoltată de cele întâmplate, Marioara Bulilete – femeia la care au locuit întotdeauna băieții și la care au rămas după ce, în urmă cu un an și șapte luni, mama lor s-ar fi „măritat” și a plecat uitând să mai dea vreun semn de viață – a început să bată pe la ușile autorităților să recupereze băieții. Primul drum l-a făcut, firește, la adăpostul unde au fost duși copiii de polițiști, a vorbit și cu polițiștii, a lăsat o cerere la sediul DGASPC Vrancea și a venit să-și spună păsul și la sediul redacției noastre. „Mama lor, Iudit Demi a locuit la noi peste 20 de ani, cei doi copii au crescut în curtea noastră de când s-au născut și până în prezent, sub îndrumarea mea și a fiului meu, care i-a crescut ca pe propriul lui fiu, la un loc cu al lui, ei neavând tată. Acum un an și șapte luni, mama lor a plecat în oraș spunând că revine repede, dar nu a mai venit nici până în prezent. Noi i-am crescut și i-am îngrijit în continuare pe acești copii, le-am dat mâncare, îmbrăcăminte, i-am trimis la școală. Dar acum trei săptămâni, Poliția Panciu l-a luat pe Cristi din oraș și l-a dus în centru la Focșani, unde sunt adunați copiii străzii. Acum o săptămână a fost luat și băiatul cel mic, ziua, când venea spre casă, și dus în același centru”, a povestit Mărioara. 
   Femeia susține că acest lucru a revoltat-o pentru că, deși atât polițiștii cât și cei de la Primărie știau cine îi crește și unde locuiesc cei doi copii, n-au venit s-o anunțe ce se întâmplă. Mai mult, susține că n-are cunoștință că băieții ar fi practicat cerșitul. „Am fost la centru după ei și din ceea ce mi-au povestit, am înțeles că sunt tratați foarte rău. Cei mari îi pun pe cei mici să se bată între ei spre distracția lor și îi învață la fumat, mâncarea nu este prea bună, ceaiul neavând zahăr și altele. Cristi avea vânătăi pe față și cucui la cap”, a mai spus Mărioara.  
   Ea a explicat că în cererea adresată DGASPC Vrancea a solicitat îndrumare cu privire la ce trebuie să facă pentru a primi „înapoi, spre creștere și educare cei doi copii”, chiar dacă nu are niciun grad de rudenie cu aceștia. 
„Nu le sunt mamă naturală și nici nu am împuternicire”
   Mărioara este convinsă că dacă ar fi făcut cu mama naturală a băieților un act prin care aceasta să îi încredințeze ei, nu s-ar fi ajuns în această situație. „Nu mi-a dat prin cap. Mi-a făcut împuternicire să ridic eu alocațiile lor și pensia ei de handicap, că este încadrată în gradul II, dar pentru copii nu am nimic. Dar îi iubesc foarte mult și eu și fiul meu, că noi i-am crescut. Åži ei vor să vină înapoi acasă! Am condiții, am camere destule, așa cum i-am crescut până acum așa putem să-i îngrijim și de acum încolo. Nu înțeleg de ce i-a luat poliția fără nicio anchetă, ci pur și simplu cum ia hingherii câinii de pe stradă!”, a mai spus Mărioara. 
   Contactată de reporterii noștri, Gina Arghir, asistent social în cadrul Primăriei Panciu, a declarat că toate acțiunile în acest caz au fost întreprinse pentru respectarea intereselor celor doi copii aflați în nevoie. „Copiii cerșeau mereu. Avem reclamații că dormeau pe străzi, vagabondau. Mama lor a plecat și i-a lăsat, noi am încercat atunci când aceasta a plecat să-i luăm, dar doamna Bulilete n-a vrut să-i dea. Am fost în repetate rânduri, dar tot la fel nu a vrut să-i dea. Ea trebuia să îi supravegheze, nu să ajungă în situația de a sta pe străzi. De ce să ajungă până la urmă să comită și infracțiuni? Noi apărăm interesele copiilor”, a declarat Gina Arghir. 
   La rândul său, șeful Poliției orașului Panciu a confirmat că cei doi băieți au fost găsiți deseori cerșind. „Ei au fost abandonați de mama lor și au rămas în grija unei persoane din oraș, care nu le-a oferit adăpsot, nici educația necesară, ei fiind deseori găsiți în timp ce apelau la mila publică, dormind prin parcuri sau în podul Casei de Cultură. Din acest motiv s-a luat măsura internării lor în Adăpostul  Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă unde sunt toate condițiile necesare pentru educația și creșterea lor”, a declarat Teodor Dumitrache, șeful Poliției orașului Panciu. 
Cel mai probabil, instanța va decide la cine vor ajunge copiii
   Anca Candrea, șefa Serviciului de Intervenție în regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea a confirmat că cei doi frați au fost aduși la Adăpost de polițiști, după ce au fost găsiți vagabondând și cerșind pe străzi. „Copiii sunt protejați acum într-o structură a DGASPC Vrancea și beneficiază de servicii specializate. Mama lor nu s-a prezentat la noi până în prezent, tot ce se știe despre ea este că a plecat împreună cu un alt copil, mai mic, într-o direcție necunoscută. Astfel, ea nu a putut fi contactată, urmează să fie identificată de organele de poliție. Doamna Bulilete  ar fi trebuit ca în momentul în care mama a plecat și i-au rămas copiii fără niciun act, să anunțe organele de specialitate, în speță primăria, că are la ea doi copii care nu sunt ai ei. Oricum, ideea este că cei doi copii trebuie protejați. Ei spun că vor înapoi, însă atât poliția cât și primăria au constatat că umblau de capul lor pe străzi, erau nesupravegheați… Ei prezintă devianță comportamentală, sunt foarte independenți. În momentul de față facem evaluarea detaliată a cazului, împreună cu autoritățile locale și cu poliția. La final, în funcție de concluziile și constatările evalării, cazul va fi referit și instituțiilor care sunt în măsură, conform legislației în vigoare, să hotărască în ceea ce privește situația lor”, a declarat Anca Candrea, șefa SIRU.  
Cerșetoria se pedepsește prin lege
   Potrivit legislației în vigoare, părinții sau reprezentanții legali au obligația de a supraveghea copilul și de a lua toate măsurile în vederea prevenirii înlesnirii sau practicării cerșetoriei de către copil. De asemenea, este interzis părintelui sau reprezentantului legal de a trage foloase de pe urma practicării cerșetoriei de către copil. „Îndemnul ori înlesnirea practicării cerșetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerșetoriei de către un minor se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani. Recrutarea ori constrângerea unui minor la cerșetorie se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani”, reglementează Legea 272/2004 actualizată, privind protecția și promovarea drepturilor copilului.  
   Dacă faptele sunt săvârșite de către părinte sau reprezentantul legal, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. „Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi”, este încă o prevedere a legii amintite. 
   Mărioara Bulilete spune, însă, că nu știa că cei doi băieți obișnuiau să apeleze la mila publică și afirmă că ea le-a oferit toate condițiile necesare unui trai decent. În acest moment, ea nu este nici părintele și nici reprezentantul legal al fraților în vârstă de 12, respectiv 9 ani, dar intenționează să facă tot ce poate să intre în legalitate și să-i recupereze. „O să fac o fotografie mare a mamei lor și am să merg cu ea prin București, să o caut. Dacă îmi face act să fiu tutorele copiilor sau reprezentantul lor, sper să îi pot lua înapoi. Mie mi-s foarte dragi, și fiului meu la fel. Cum i-am crescut până acum, putem să-i creștem și de acum înainte”, este convinsă Mărioara.
   Rămâne de văzut care va fi soarta celor doi băieței după finalizarea evaluărilor făcute de autoritățile implicate. Pentru că, dincolo de toate interesele, cel al copiilor este cel care primează! 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?