Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Doru Calistru vrea să fie preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vrancea


   Doru Calistru, considerat cel mai experimentat specialist din Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, candidează astăzi pentru funcția de președinte al Colegiului Medicilor Veterinari. Platforma program realizată de Doru Calistru nu cuprinde, spune el, 100 de promisiuni, ci soluții concrete pentru a-i ajuta pe colegii veterinari. „Monitorul de Vrancea” vă prezintă, astăzi, câteva dintre obiectivele asumate de Doru Calistru dacă veterinarii îi vor acorda votul.

    Doru Calistru este considerat cel mai experimentat specialist din Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Lucrează în instituție din 1986 și cunoaște problemele colegilor de breaslă, atât din mediul rural cât și urban. În decursul anilor a parcurs toate treptele meseriei, a lucrat la circumscripție sanitar veterinară, circumscripție sanitar veterinară pentru controlul alimentelor, a fost șef serviciu și director executiv adjunct al DSVSA.
    Doru Calistru este unul dintre cei trei candidați la funcția de președinte al Colegiului Medicilor, alături de Necula Botezatu și Grigore Mihăeș, de la Năruja. Actualul șef al Colegiului este Ionel Duță, care a încercat să candideze, însă nu a îndeplinit condițiile de participare la alegeri. Adunarea Generală Județeană a Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Vrancea, are loc astăzi, când vor fi alegeri pentru mai multe funcții de conducere dar și pentru delegații la Congresul Național al Colegiului Medicilor.
    Deși inițial nu a dorit să candideze, Doru Calistru spune că a luat această decizie după ce a realizat că „medicii veterinari nu sunt mereu bine reprezentați și există concepția că suntem o breaslă privilegiată, dar din afară nu se cunosc toate problemele noastre”. „Începând cu diferite epizootii ce s-au ivit în anii trecuți, episoadele de toxiinfecții cât și alte probleme majore ivite în profesie, ne-am dovedit importanța noastră în societate, dar și profesionalismul nostru. Am realizat că medicii veterinari au nevoie de reprezentanți. Nu voi veni cu 100 de promisiuni, ci doar cu obiective pe care le consider esențiale și pe care vreau să le îndeplinesc în următorii ani”, spune Doru Calistru.
    În primul rând, vrea să schimbe modul în care sunt luate deciziile de conducerea Colegiului Medicilor Veterinari. Calistru spune că va pune accentul pe comunicare, pe lucrul în echipă și va cere mereu sprijin și sfaturi atât de la cei vechi în profesie, dar și de la cei mai tineri. „În eventualitatea că voi fi președinte de Colegiu nu vreau să se creadă că voi fi de unul singur ci vom fi o echipă”, a afirmat Calistru. El a explicat că problemele medicilor nu vor fi rezolvate la biroul președintelui ci prin întâlniri la circumscripțiile sanitar veterinare și va încuraja spiritul de solidaritate în cadrul profesiei, una extrem de dezbinată în ultimii ani. „Voi lupta ca activitățile Colegiului să fie orientate pentru apărarea drepturilor medicilor veterinari, atât ale celor de liberă practică dar și ale acelora din serviciile publice veterinare”, a precizat Doru Calistru.

Vrea renegocierea tarifelor pentru acțiunile sanitar veterinare

    Unul dintre obiectivele principale ale candidatului la președinția Colegiului Medicilor Veterinari este apărarea intereselor acestei categorii profesionale. Medicii veterinari prestează diferite acțiuni sanitar veterinare, pentru care sunt plătiți conform unei grile de tarife. Însă acestea sunt de multe ori neglijate din dorința unor funcționari de la București care vor să mai facă economii la buget. „Voi milita pentru negocierea tarifelor pentru plata acțiunilor sanitar veterinare cuprinse în programul strategic corelat cu rata inflației”, spune Doru Calistru, precizând că va face demersuri pentru suportarea în următorii ani a contravalorii suportului logistic de către ANSVSA pentru derularea acțiunilor sanitar veterinare în cele mai bune condiții. O altă măsură propusă de acesta este ca prelungirea contractelor de concesiune ale medicilor veterinari din teritoriu să fie realizată așa cum este precizat în condițiile contractului, adică jumătate din perioada inițială. De asemenea, pentru evitarea abuzurilor asupra medicilor din circumscripții, Doru Calistru vrea ca la efectuarea controalelor DSVSA la concesiuni să participe și reprezentanți ai Colegiului.
    Una dintre problemele importante cu care se confruntă medicii veterinari, în special tinerii absolvenți de facultare, este lipsa unui loc de muncă, fie în mediul privat, fie în sistemul public. De aceea, Doru Calistru va discuta acest subiect la nivelul Colegiului Național al Medicilor Veterinari ca să fie găsită o soluție astfel încât absolvenții să nu crească numărul șomerilor și să fie obligați să lucreze ca taximetriști sau vânzători de buticuri pentru a putea trăi decent. „Voi milita pentru angajarea noilor absolvenți. Voi propune la nivel de Colegiu Național să fie un echilibru între absolvenți și locurile de muncă ce sunt puse la dispoziție”, a afirmat Doru Calistru.

Adunare generală cu alegeri

    În cadrul Adunării de astăzi vor fi prezentate câteva rapoarte operative de către actuala conducere. Conform ordinii de zi, vor fi prezentate rapoartele Biroului Executiv al Consiliului Județean Vrancea al Colegiului, Comisiei de Cenzori, Comisiei de Deontologie și Litigii. Cei prezenți vor alege prin vot cei patru delegați din Vrancea, cărora li se adaugă președintele Colegiului, care urmează să participe la al șaptelea Congres Național, anunțat pentru perioada 23-26 octombrie la Sinaia. În acest sens vor fi prezentate candidaturile la funcțiile de președinte al Colegiului medicilor veterinari și de președinte al Comisiei Superioare de Deontologie și Litigii. Cele mai așteptate însă vor fi alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean al Colegiului Medicilor veterinari, pentru cele de membru al Consiliului Județean al Colegiului, din care vor fi desemnați cei doi vicepreședinți.
    Colegiul Medicilor Veterinari are personalitate juridică și, la nivel național,  avizează proiectele de acte normative, reglementările și normele de exercitare a profesiunii în toate domeniile de activitate specifice. Totodată, Colegiul Medicilor Veterinari reprezintă profesiunea în fața organelor guvernamentale, a altor foruri profesionale și științifice, a instituțiilor publice sau private. Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată. Ea este organizată și funcționează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?