Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Declaraţii de patrimoniu pentru suspecţii de evaziune


   Fiscul a pregătit declarațiile de patrimoniu și de venituri pentru persoanele care au cheltuieli mai mari decât banii declarați legal. Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea a anunțat că această declarație trebuie depusă de persoanele care sunt verificate de inspectorii fiscali și nu de toată populația. Conform legislației fiscale, inspectorii fiscali au dreptul de a efectua o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situației fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit atunci când se constată diferențe foarte mari între sumele declarate și cheltuielile efectuate de către o persoană. „Prin situație fiscală personală, se înțelege totalitatea drepturilor și a obligațiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie și a altor elemente de natură să determine starea de fapt fiscală reală a contribuabilului pe perioada verificată. Verificarea constă în compararea între, pe de o parte, veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit și, pe de altă parte, situația fiscală personală a contribuabilului”, arată conducerea AJFP Vrancea.
    În declarația de patrimoniu trebuie declarate atât bunuri imobile, respectiv terenuri, clădiri cât și bunuri mobile. În această categorie nu intră doar mijloace de transport (autoturisme, iahturi sau avioane ) ci și „bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecții de artă și numismatică, antichități, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural național sau universal, a căror valoare de achiziție însumată depășește 15.000 lei”. Totodată, în această rubrică trebuie menționate și animalele, inclusiv animale de rasă sau care participă la competiții/curse, a căror valoare însumată depășește 15.000 lei. Tot în declarația de patrimoniu mai trebuie declarate conturile și depozitele bancare, fondurile de investiții, polițe de asigurare, cu excepția asigurărilor de răspundere civilă auto.
    Nu în ultimul rând trebuie menționate cheltuielile, respectiv cheltuieli personale, cele cu persoanele aflate în întreținere, datoriile. „Elementele de patrimoniu se declară pe fiecare categorie, indiferent de locul situării sau realizării, în țară ori în străinătate. Elementele de venituri care se declară de către persoana fizică supusă verificării situației fiscale personale sunt următoarele: venituri realizate pentru care se aplică regimul de reținere la sursă a impozitului; venituri realizate care nu sunt impozabile; venituri scutite de impozit, potrivit legii. Elementele de venituri se declară pe fiecare categorie și sursă de venit, indiferent dacă sunt obținute în țară sau în străinătate”, precizează reprezentanții AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?