Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Cazare ieftină în căminele liceelor din Focşani


   Elevii din mediul rural, care vor opta să își continue studiile liceale la Focșani, pot alege să se cazeze, în acest an școlar, în unul dintre cele trei cămine disponibile. Prețurile pe cameră, de persoană, pe lună, nu urcă mai sus de 50 de lei, iar condițiile sunt decente. În plus, elevii sunt supravegheați de pedagogi și paznici. De cămine funcționale dispun Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”. Åži particularii vin în această perioada cu oferte de cazare, însă prețurile minime pot fi duble sau chiar triple numai pentru cazare, fără utilități. 
   Elevii din mediul rural care își vor continua studiile la un liceu din Focșani vor avea, și în acest an școlar, posibilitatea să se cazeze la cămin, contra unor sume modice. 
   Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșanioferă locuri de cazare pentru circa o sută de elevi. La acest cămin s-a și investit în această vară pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare. Complexul a fost igienizat, iar saltelele și pernele au fost schimbate. Pentru achiziționarea saltelelor s-a alocat suma de 33 mii lei, la care s-au adăugat alți 5.000 lei pentru igienizarea unității de învățământ, a cantinei și căminului. Tot în această vară a fost înlocuită ușa veche de fier a cantinei cu una de aluminiu. De asemenea, cu personalul propriu al unității de învățământ s-au zugrăvit și văruit toate camerele și s-au mai făcut reparații, acolo unde a fost cazul. Contribuția Consiliului Local Focșani pentru aceste investiții a fost de 14 mii lei. 
   La Colegiul Tehhnic „Gh. Asachi” din Focșani, conducerea mai are un mic detaliu de stabilit, până la găzduirea elevilor, și anume tariful de cazare. Anul trecut, tariful la cazare de persoană, pe lună, era de 50 lei în cazul elevilor de liceu și 70 de lei în cadrul elevilor de la școlile postliceale, ei având acces la băi comune cu dușuri, cu apă caldă și apă rece. „Urmează să fie stabilit prețul săptămâna aceasta în cadrul Consiliului de Administrație. Să vedem ce sume primim de la Protecția Copilului pentru că avem cazați și copii asistați sociali și în funcție de asta ne putem face calculele. Nu putem face o diferență foarte mare. De regulă, prima zi de școală este cea în care se declanșează procesul de înscriere. Se pot înscrie și elevi de la alte licee, le-am dat permisiunea, acceptul, dar cu știința școlii de proveniență, pentru că trebuie să existe colaborare între noi și școala respectivă”, a precizat Marilena Răvaș, directorul Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani. 
   Suplimentar cazării, elevii pot opta și pentru masa la cantină. Anul trecut, în schimbul sumei de 12 lei, zilnic, elevii primeau trei mese calde, cu mult mai ieftin decât dacă ar fi mâncat în oraș, la un restaurand tip fast – food sau dacă și-ar fi cumpărat sandwich-uri. 
Se caută pedagog cu abilități în psihologie
   Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani este în căutarea unui  pedagog. Ca urmare a ieșirii la pensie, în această vară, a uneia dintre doamnele pedagog, conducerea unității va organiza consurs. Legea educației impune pentru această funcție ca cel interesat să fie minim absolvent de liceu, cu diplomă de Bacalaureat. Conducerea colegiului cere în plus abilități și competențe din domeniul psihologiei, din domeniul securității muncii, care trebuie dovedite. 
   Concursul va consta într-o probă scrisă și un interviu, postul de pedagog fiind cu normă întreagă. „Aici ne luptăm cu o problemă, pentru că o doamnă pedagog a ieșit la pensie și ne conformăm cerințelor ordonanței de urgență, care cere organizarea unui concurs. Postul va fi afișat astăzi (n.r. – ieri) iar în 30 de zile va avea loc concursul. Noi ne dorim o persoană tânără, dar să aibă câțiva ani exeperiență în domeniu”, a mai spus directoarea Marilena Răvaș.
40 de lei, o lună de cazare la cămin
 
   Oferta căminelor liceelor nu poate fi combătură de niciun proprietar de apartament, care oferă camere cu chirie. La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, o lună de cazare costă numai 40 de lei, iar prețurile nu vor fi majorate anul acesta. La căminul acestei unități de învățământ pot fi cazați aproximativ 160 de elevi, de la toate liceele din Focșani. Elevii primesc un loc de cazare, iar bonus internet whirelles. De asemenea, la cantină, în schimbul sumei de 12 lei, cu doar un leu mai mult decât anul trecut, elevii vor primii trei mese calde în fiecare zi. „S-a zugrăvit, vopsit, igienizat, acum se pregătesc camerele pentru elevi. De regulă, ei în prima zi de școală vin și se înscriu la cămin. Condițiile sunt bune, camerele sunt curate, avem boilere în cazul în care se întrerupe apa caldă, s-au mai adus dulăpioare pentru pantofi încă din iarnă”, a spus Vasile Lupu, directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani. 
   Åži cei de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani se pregătesc să îi întâmpine pe elevii de la țară în cămine igienizate. Anul trecut, „chiriașii” au plătit câte 40 de lei pe lună cazare, însă deși nu este nimic oficial, este posibil ca tariful să mai crească un pic. Anul trecut costurile zilnice cu cantina erau de 11lei, dar anul acesta este posibil să mai crească cu 1 sau 2 lei. Capacitatea căminului de la această unitate de învățământ este de 120 locuri. „Este posibil să fie un pic mai mare suma de cazare față de anul trecut, încă nu am primit nicio notă informativă din partea Inspectoratului Åžcolar”, a precizat Remus Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?