Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Utilaje de deszăpezire, achiziţionate prin GAL „Vrancea Sud-Est“


   Achiziționarea de utilaje de deszăpezire și pentru stingerea incendiilor, pentru șapte comune vrâncene, a fost finanțată prin GAL-ul Vrancea Sud-Est, cu fonduri europene nerambursabile. Este vorba de 7 proiecte pentru achiziționarea de utilaje, dintre care cinci pentru deszăpezire și două pentru stingerea incendiilor au fost depuse la GAL de comunele partenere. Reprezentanții autorităților locale care vor să acceseze proiecte europene prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Vrancea Sud-Est”, au participat în perioada 23-25 august, la Mila 23, județul Tulcea, la un schimb de experiență cu GAL-uri din zona Sud-Est a țării.
   Treizeci de lideri locali și reprezentanți ai autorităților locale din teritoriul GAL-ului „Vrancea Sud-Est”, care vor să acceseze proiecte europene, au participat la un schimb de experiență cu GAL-uri din zona Sud-Este, desfășurat la Mila 23, județul Tulcea. La activitate au participat primari și viceprimari ai localităților din zona GAL-ului”Vrancea Sud-Est”, respectiv Mihai Neață –  Milcovul, Nicolae Braicău – Ciorăști, Dumitru Robu – Gologanu, Chirilă Ivan – viceprimar Milcovul, Vlad Nicolae – viceprimar Bălești.  
   Lucrările au fost deschise de președintele GAL, care a prezentat celor de față situația proiectelor depuse în cele trei sesiuni deschise și finalizate până acum. El a arătat că este nevoie de o susținută colaborare între angajații GAL și liderii locali de opinie, pentru a se putea realiza o bună cunoaștere a măsurilor și a liniilor de finanțare, astfel încât absorbția să fie cât mai aproape de 100%, deoarece, în aceste vremuri grele cu care se confruntă satul românesc și nu numai, fondurile europene sunt „o gură de aer” pentru economia rurală. „Doresc să avem o bună colaborare între reprezentanții GAL-ului «Vrancea Sud-Est » și liderii locali de opinie pentru se putea realiza o bună cunoaștere a măsurilor și a liniilor de finanțare pentru ca absorbția să fie maximă. Nu trebuie să uităm niciunul dintre noi că trăim vremuri grele din punct de vedere economic, cauzate de criza economică care afectează întreaga lume și care afectează foarte mult satul românesc. În acest context, accesarea fondurilor europene reprezintă o gură de oxigen pentru economia rurală”, a afirmat președintele GAL-ului.
   Cătălin Răducanu a prezentat Măsura 421 – Proiecte de cooperare și a arătat că o bună colaborare și cooperare între GAL-uri este cheia dezvoltării rapide, durabile și cu cât mai puține obstacole. Problemele comune ale acestei zone, parte a regiunii 2 SUD-EST, sunt abordate și tratate uneori diferit de Grupurile de Acțiune Locală, având fiecare o Strategie de Dezvoltare Locală după care se ghidează și pe care GAL încearcă să o realizeze, apoi fiecare se lovește de anumite probleme în perioada de implementare. O comunicare mai bună și o cooperare între GAL-uri ar scurta timpul de reacție și de rezolvare a problemelor, putând învăța din experiențele celorlalți. „Abordările diferite nu sunt întotdeauna o soluție deoarece teritoriul are uneori situații similare, iar abordarea trebuie să fie unitară, problemele fiind asemănătoare”, a explicat reprezentantul GAL-ului.
   Valentin Chelmuș, angajat al echipei tehnice GAL, a prezentat celor de față metodele de evaluare a proiectelor și principalele linii de interes către care GAL ar dori să-și canalizeze eforturile spre dezvoltarea constructivă a acestora.
   Aceste priorități sunt: Dezvoltarea infrastructurii administrative locale – în acest sens s-au depus la GAL 7 proiecte pentru achiziție de utilaje în vederea ușurării lucrului în localități; Creșterea competitivității sectorului agricol prin susținerea dezvoltării și utilării micilor întreprinzători – 19 proiecte sunt finanțate de GAL pentru măsuri cum ar fi 121 și 312, măsuri care au avut interes crescut și unde se speră că va fi finanțată integral suma disponibilă prin strategie; Atragerea de tineri către mediul rural și creșterea numărului de fermieri în zonă prin măsura 112 unde s-au depus 22 proiecte.
Proiecte de cooperare între GAL-uri
 
   Un caracter aparte în strategia GAL-urilor îl au proiectele de cooperare. „Deși nu am prevăzut în strategiile GAL un proiect de cooperare comun, poate și din lipsa de experiență la momentul depunerii lor, putem lucra împreună și colabora pentru a rezolva mai ușor și mai rapid problemele noastre”, a spus Livadariu Constantin, manager la GAL „Dobrogea Centrală”.
   La rândul său, președintele GAL Vrancea Sud-Est a subliniat faptul că autoritățile de monitorizare și toate structurile teritoriale ale MADR vor lucra anul acesta în principal pentru evaluarea proiectelor la GAL, deoarece pe sistemul național nu sunt deschise măsuri spre finanțare. El a arătat că doar prin cooperare și înțelegerea situației și a nevoilor fermierilor se poate realiza o politică constructivă de dezvoltare zonală, o politică care să arate rezultate imediate, dar și pe termen mediu și lung. „Poate că în anii 2010 – 2012, la momentul depunerii Strategiilor de Dezvoltare Locală finanțate în această perioadă pentru GAL nu s-a lucrat foarte mult la proiectele de cooperare în sensul că analiza SMART realizată la acel moment nu s-a axat pe stabilirea unor politici comune de dezvoltare, expertiza ulterioară dovedind că poate tocmai această cooperare poate fi cheia unei strategii comune viabile pentru acest teritoriu. O abordare comună, unitară, rezultată în urma unei analize amănunțite și generale asupra întregului teritoriu al zonei este, în opinia noastră, o cale de urmat pentru viitoarea perioadă. Deși cu probleme diferite și specific aparte, teritoriile LEADER ale Grupurilor de Acțiune au și caracteristici comune la nivel zonal. Aceste probleme pot face parte, ca un capitol distinct, din strategiile viitoare ale GAL”, a afirmat președintele GAL Vrancea Sud-Est.
Strategie comună pentru dezvoltarea zonei Sud-Est în perioada 2016 – 2020
   Concluziile întâlnirii au fost că doar o politică comună și o strategie realizată cu suportul autorităților centrale poate realiza o creștere substanțială a gradului de absorbție prin GAL și poate realiza o promovare corectă a liniilor stabilite prin strategia de dezvoltare locală. Discuția s-a finalizat cu o previziune asupra unei strategii comune de dezvoltare zonală pentru toată zona de Sud-Est a țării în perioada 2016 – 2020, strategie ce trebuie să acopere unele aspecte de interes general și comun ale teritoriului și care se poate realiza doar prin stabilirea unor priorități comune și o analiză amănunțită și detaliată a situației din teritoriu. 
La finalul acțiunii au fost înmânate diplome participanților.

Consiliul Județean, partener la GAL-ul „Vrancea Sud-Est”
 
   Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți din localitățile din teritoriu.
   Prin aceste forme constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat din localitățile vrâncene, pot fi accesate fonduri europene de zece milioane euro.
   Lista comunelor partenere la GAL-ul „Vrancea Sud-Est” cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale. 
   Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?