Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Trei cetăţeni din zece, de acord cu prelevarea de organe


Trei cetățeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant, a declarat ministrul Sănătății, Attila Cseke, la prima celebrare din România a ‘’Zilei Recunoștinței în Transplant’’, desfășurată la Teatrul Național din Cluj-Napoca. ‘Trebuie să le mulțumim pentru asumarea unui astfel de gest. Anul trecut, 119 persoane au făcut gestul nobil de a renunța la un rinichi sau la o parte din ficat pentru un transplant. Cifra donatorilor multipli, din 2009, a fost de 42, printr-un acord al aparținătorilor. Un gest enorm de dureros sufletește, dovedind însă și o imensă mărinimie’, a arătat ministrul. El crede că cifrele nu au inimă și nu exprimă sentimente, dar ‘’se pot schimba, pot crește, doar cu ajutorul oamenilor cu suflet bun’’. ‘’Cu încredere în medicina modernă, cifra de 42 s-a putut multiplica. Pentru că acei donatori au oferit o șansă la viață pentru 83 de bolnavi de rinichi, alte 23 de persoane cu boli grave la ficat și șapte pacienți cu inima prea slăbită ca să îi mai ajute. Mulți alții aveau nevoie de țesuturi și celule prelevate. Acestea sunt cifrele anului 2009, potrivit Agenției Naționale de Transplant’’, a subliniat ministrul Attila Cseke.
Totodată, în 2008, în România au fost efectuate 128 de transplanturi de rinichi, 45 de ficat și 18 de cord, de la donatori în moarte cerebrală și 100 de transplanturi de rinichi și cinci de ficat de la donatori vii. ‘’Asemănător prestigiosului profesor Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, nici eu nu sunt un tip emoțional, dar cred că în acest an și în cei următori, la aceste cifre expuse anterior se va adăuga un număr însemnat de donatori’’, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, în 2010, România face parte din țările în care transplantul de rinichi, ficat, cord și cornee este efectuat cu succes. ‘’Şi totuși, foarte rar vorbim despre aceste transplanturi reușite. Ne ocupăm mult de greșelile medicale, de lipsa de fonduri sau de medicamente, sau de condițiile improprii din spitale’’, a afirmat ministrul. ‘’Este o șansă pentru cei ce așteaptă de mulți ani un nou rinichi, un nou ficat sau o inimă puternică. Viața unei tinere de 20 de ani a fost salvată în aceste zile printr-un transplant de cord prelevat de la un donator de doar 17 ani. Un bărbat din Bacău și o femeie din Timișoara sunt alți doi pacienți care, de vineri, se bucură de o viață nouă, în urma unui transplant de rinichi. Fiecare din aceste momente constituie o minune în sine, datorată unor profesioniști adevărați și unor familii care și în momente dificile cred în asemenea minuni. Le mulțumesc din suflet, în numele tuturor celor ce au fost salvați, datorită transplantului’’, a afirmat ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?