Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine


   Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria și-a dat obștescul sfârșit. Este prăznuită de ortodocși și catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Potrivit Tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață. Biserica Ortodoxă învață că Fecioara Maria s-a născut cu păcatul strămoșesc și a primit iertare de acest păcat în momentul în care a acceptat să-L nască pe Hristos. Biserica Romano Catolică vorbește de Imaculata Concepție, o dogmă primită de catolicism în anul 1854, prin care afirmă că Fecioara Maria s-a născut fără păcatul strămoșesc.

   Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creștine, prăznuită în 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă și este, totodată, Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocși și catolici în fiecare an pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălțarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.
   Potrivit tradiției bisericii, Sfânta Fecioară Maria a fost înștiințată printr-un înger de trecerea ei la cele veșnice, iar apostolii, aflați în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai tîrziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar, intrând, l-a găsit gol. În timp, în cuvântările părinților bisericii s-a afirmat cu mai multă putere credința că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos și luată cu trupul în împărăția cerurilor.
   În 15 august este celebrată și Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar și în orașele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice și culturale. În unele zone ale țării, în dimineața zilei Sfintei Maria, femeile merg la biserica, unde împart struguri, prune, faguri de miere, și apoi în cimitir, pentru a tămâia mormintele. La țară se obișnuiește ca de Sântămaria Mare să fie angajați pândarii în vii și să fie „legat” ciocul păsărilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua poamă.
De Sântămaria Mare se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie și se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt bune de leac.
   Între cele două sărbători dedicate Sfintei Maria (15 august – 8 septembrie) este timpul prielnic semănării grâului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prefațează deschiderea sezonului de nunți (16 august-14 noiembrie), începerea târgurilor și iarmaroacelor de toamnă, a praznicelor de pomenire a morților. Prin unele zone ale țării, în ajunul sărbătorii, 14 august, numită „Ziua cercurilor Sfintei Mării”, oamenii se adună și povestesc despre bunătatea și minunile Maicii Domnului.
   În unele părți ale Moldovei, ziua de 15 august este considerată „a morților”, fiind pomeniți toți cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria, și la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, sunt sărbătoriți cei care poartă acest nume. În ziua praznicului, femeile merg la biserică și duc cele mai frumoase flori din grădină, o „colivă de struguri”, prune și faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaților, „să fie de sufletul lor”.
   În Maramureș, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradițiile și obicieurile de Sfânta Maria Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Multe lăcașuri de cult au hramul Maicii Domnului

   Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie). Mai multe lăcașuri de cult din țară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului își serbează, joi, hramul. În fiecare an de ziua Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Curtea de Argeș, lăcaș rectitorit la începutul secolului al XVI-lea de către Neagoe Basarab, își așteaptă credincioșii, care vin să se închine Sfintei Fecioare Maria și Sfintei Filofteia. Åži mănăstirile Bistrița, Frăsinei, Govora și Sărăcinești din Arhiepiscopia Râmnicului, mănăstirile Brâncoveni și Strehareț din Episcopia Slatinei și Romanaților, precum și Mănăstirea Celic Dere din Episcopia Tulcii își prăznuiesc hramul de Adormirea Maicii Domnului. În sărbătoare se află și Catedrala episcopală din Giurgiu, care își sărbătorește primul hram.
   De ziua hramului, la Mănăstirea Văratec, maicile se pregătesc pentru credincioșii care vor trece pragul mănăstirii. Tot pe 15 august își cinstesc hramul și Mănăstirea Bistrița și Schitul Draga, din județul Neamț, mănăstirile Cozancea și Zosin, din județul Botoșani, mănăstirile Rarău, Humor, Fetești, Schitul Orata și Plutonița din Suceava.
   În ziua Sântămariei Mari, la mai multe mănăstiri au loc procesiuni cu icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului și pelerinaje. Icoana Maicii Domnului „Prodromița”, de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a fost dusă la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol, care are hramului Adormirea Maicii Domnului. Patriarhul Daniel va săvârși joi Sfânta Liturghie de hram la această mănăstire. Icoana Maicii Domnului „Prodromița” este o copie fidelă după pictura și ferecătura din argint aurit a icoanei originale „Prodromița”, făcătoare de minuni, de la Sfântul Munte Athos. Credincioșii se pot închina icoanei „Prodromița” la Mănăstirea din Techirghiol până în dimineața zilei de 19 august.

Pelerinaje la mănăstiri

   În Transilvania au loc mai multe pelerinaje la mănăstirile ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Mănăstirea Bic din județul Sălaj adună pelerini din toate zonele țării. La fel se întâmplă la Mănăstirea Moisei, județul Maramureș, unde se află o icoană a Maicii Domnului, dăruită așezământului monahal de un călugăr din Muntele Athos. La Mănăstirea Rohia, județul Maramureș, are loc, de asemenea, o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Åži istorica mănăstire de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, își sărbătorește hramul.
La Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, are loc, cu ocazia hramului, unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară. Pelerinii vin să participe la slujbe și să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?