Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

OBEZITATEA a devenit o PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ în Vrancea


   Sute de vrânceni se luptă cu kilogramele în plus care, de cele mai multe ori, sunt asociate cu mai multe afecțiuni. În evidențele medicilor de familie din județ sunt înregistrate 1.243 persoane care suferă de obezitate. Doar în prima jumătate a acestui an, în Vrancea au fost diagnosticate cu obezitate 362 de persoane. Potrivit statisticii realizate de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, cele mai multe cazuri de obezitate au fost diagnosticate la categoria de vârstă 15-64 de ani, cu 219 cazuri, dar și la persoanele cu vârste peste 64 de ani, cu 98 de cazuri. Din nefericire, anul acesta, 45 de copii cu vârste între 1 și 14 ani au fost diagnosticați cu obezitate, în total fiind înregistrați aproxomativ 100 de copii cu surplus de kilograme.
   Specialiștii din cadrul DSP Vrancea spun că obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică, ea fiind legată de stilul de viață al populației. Obezitatea poate fi prevenită prin obiceiuri alimentare sănătoase și efort fizic.
   O problemă majoră o reprezintă obezitatea la copii, cauzele care îi fac pe aceștia să se îngrașe fiind multiple. Copiii consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă” în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, dar și dulciuri, sucuri ori mâncăruri de tip fast food. Åži stilul de viață sedentar contribuie la îngrășarea copiilor, ei petrecând prea mult timp în casă, în fața televizorului, a computerului, în defavoarea activităților fizice în aer liber.
   Din păcate, obezitatea la copii poate avea efecte grave asupra dezvoltării lor fizice și psihice ulterioare. „Obezitatea poate avea ca și cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea și calitatea alimentelor, ritmul masticației. Există tabele în funcție de înălțime, greutate, vârstă, sex, pe baza cărora se poate determina exact dacă un copil este obez sau nu. Există multiple complicații ale obezității, cum ar fi: complicațiile psiho-sociale: afectarea conștiinței de sine, sentimente de inferioritate și respingere din partea colectivității, frustrare, depresie; complicații respiratorii, cum ar fi respirația mai dificilă; complicații locomotorii: picior plat, genunchi în forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, dureri articulare; complicații metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsi-milor și glucidelor; complicații cardiovasculare: hipertensiune arterială, arterioscleroză, cardiopatie ischemică”, spun specialiștii din cadrul DSP. 

Alimentația sănătoasă și mișcarea, remediile împotriva obezității
 
   Pentru a preveni obezitatea atât la copii cât și la adulți, specialiștii fac o serie de recomandări părinților. „La pregătirea mâncărurilor să se prefere fierberea, coacerea, pregătirea în cuptor sau la grătar. Să se țină cont de preferințele culinare ale copiilor. Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc. Alimentația sănătoasă să fie adoptată de întreaga familie. În cantitatea cea mai mare să se consume cereale integrale, legume, fructe, lapte și derivate din lapte degresat. Se recomandă în special carne de pește și pui fără piele. Ouăle se consumă în cantitate de 2-3 pe săptămână. Grăsimile consumate să fie mai ales sub formă de uleiuri vegetale. Băuturile să fie ceaiuri de plante, apă plată, sucuri naturale de fructe. Cele două gustări zilnice să fie reprezentate de fructe, legume sau lactate degresate”, mai recomandă specialiștii din cadrul DSP.
   De asemenea, persoanele supraponderate trebuie să facă cât mai mult efort fizic, aceasta fiind cea mai bună metodă de combatere a sedentarismului, cu multiple beneficii pentru sănătate. „Sfaturi pentru fiecare zi: După cină plimbați-vă în aer liber. Digestia va fi mai bună, iar somnul mai odihnitor. Urcați zilnic până la 200 de trepte și întăriți astfel aparatul circulator, respirația și metabolismul. Plimbându-vă o oră consumați un număr dublu de calorii decât dacă ați viziona un program TV timp de o oră. Nu lăsați să treacă nici măcar o zi fără să practicați activitate fizică cel puțin 15 minute. Avantajele sunt multiple. Enumerăm doar câteva: Reduce riscul de mortalitate prin infarct miocardic și accident vascular cerebral; Ameliorează hipertensiunea arterială; Reduce riscul de apariție și complicațiile diabetului zaharat; Reduce riscul de apariție a obezității; Ajută la prevenirea și ameliorarea osteoporozei; Scade incidența anumitor forme de cancer, în special de colon; Activează sistemul imunitar; Stimulează încrederea în sine și pofta de viață; Reduce tendința tinerilor de a avea obiceiuri dăunătoare, fumat, consum de alcool și de droguri”, mai spus specialiștii DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?