Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cu sau fără diplomă de Bac, absolvenţii pot primi indemnizaţie de şomaj


   Până la ora actuală, 415 tineri absolvenți vrânceni s-au înregistrat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, în vederea obținerii indemnizației de șomaj, iar în perioada următoare se așteaptă ca numărul lor să crească. Potrivit celor declarate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, 242 dintre aceștia au fost înregistrați la agenția locală din Focșani, 66 la Panciu, 62 la Adjud, 40 la Vidra, trei la Mărășești și doi la Măicănești. „Pentru a beneficia de indemnizație de șomaj, absolvenții trebuie să vină să se înre-gistreze la noi în termen de 60 de zile de la eliberarea diplomei de Bacalaureat sau adeverinței de absolvire, în cazul celor care nu au promovat examenul de Bacalaureat”, a declarat Daniela Brihoianu. 
   Potrivit legislației în vigoare, absolvenții care respectă termenul de 60 de zile pentru înregistrarea ca șomeri, pot obține, pentru o perioadă de șase luni, o indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei lunar, adică 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR) în valoare de 500 lei. Documentele cu care trebuie să se prezinte tinerii la Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă Focșani sau la punctele teritoriale de lucru, pentru înregistrare, sunt următoarele: cartea de identitate, adeverință de la medicul de familie cu înscrisul „apt de muncă”, copie după diploma de studii sau adeverința de absolvire. Absolvenții instituțiilor de învățământ vor fi luați în evidența AJOFM Vrancea ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, iar în cazul în care nu se identifică niciun loc de muncă conform pregătirii lor profesionale, aceștia vor beneficia de indemnizație. Absolvenții instituțiilor de învățământ pot participa, gratuit, la cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea.
   Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, de la începutul anului s-au înregistrat ca șomeri 8.973 de absolvenți, dintre care 770 sunt indemnizați. Din cei 3.970 de absolvenți înregistrați în iunie, 3.404 provin din învățământul liceal și postliceal, 466 din învățământul primar, gimnazial și profesional, iar 100 din învățământul universitar. În prima parte a lunii iulie au fost înregistrați 1.650 de absolvenți, dintre care 1.446 absolvenți de învățământ liceal și postliceal, 130 de învățământ primar, gimnazial și profesional și 74 de învățământ universitar.
   
Completarea veniturilor salariale ale absolvenților angajați
  
   Dacă absolvenții instituțiilor de învățământ de masă și cei ai școlilor speciale, în vârstă de minim 16 ani, înregistrați la AJOFM Vrancea, se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, ei vor primi, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă egală cu valoarea ISR în vigoare la data încadrării, în prezent acesta fiind de 500 lei. Mai mult, absolvenții cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizație de șomaj și se angajează în perioada de acordare a in-demnizației, în condițiile prevăzute mai sus, beneficiază, din bugetul asi-gurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioa-dei de acordare a acesteia dacă nu s-ar fi angajat. În cazul acestor categorii de absolvenți, drepturile prevăzute se acordă celor care își mențin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării.
   Nu beneficiază de facilitățile amintite următoarele categorii de absolvenți: cei care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu; cei care se încadrează la angajatori la care au mai lucrat în ultimii doi ani; absolvenții care la data solicitării dreptului urmează o formă de învățământ; absolvenții față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă; absolvenții pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează.
       
Prime substanțiale pentru angajarea departe de casă
   Statul acordă, din bugetul asigurărilor de șomaj, și prime de încadrare absolvenților care, în perioada cât au statutul de șomer indemnizat, se încadrează în muncă la distanță de casă. Astfel, dacă tânărul respectiv este de acord să semneze un contract individual de muncă pentru un post într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de cea în care își are domiciliul stabil, acesta primește o primă de 1.000 de lei (de două ori va-loarea ISR). Absolvenții care în perioada în care beneficiază de indemnizație de șomaj se încadrează într-o altă loca-litate și ca urmare a acestui fapt își schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de șapte ori valoarea ISR în vigoare la data instalării, adică, în momentul de față, 3.500 lei.
Subvenționarea locurilor de muncă 
   În cazul în care absolvenții instituțiilor de învățământ se încadrează în muncă, ei trebuie să cunoască faptul că pot beneficia de subvenționarea locului de muncă. Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați, și primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea IRS (500 lei), pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; 600 lei (1,2 ori valoarea ISR) pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori ISR (750 lei) pentru absolvenții de învățământ superior. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni. Nu beneficiază de prezentele prevederi angajatorii care au obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenți ai instituțiilor de învățământ, pentru absolvenții din această categorie.
   Angajatorii absolvenților sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin trei ani de la data încheierii convenției. Absolvenții pot fi încadrați în condițiile amintite o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?