Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Medicii vor ca CNAS să editeze şi să distribuie cardurile de asigurat


   Medicii de familie susțin că editarea datelor pe cardurile de asigurat și distribuirea lor trebuie făcute doar de CNAS, iar cititoarele de carduri și contractele de mentenanță pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituție, prin licitație, și date în folosință medicilor, prin contract de comodat. 
Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) arată că sunt surprinși de declarațiile conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la cardul de asigurat și sarcinile pe care instituția dorește să le traseze medicilor de familie privind distribuirea și editarea datelor medicale de pe acestea. „Așa cum am argumentat în numeroase rânduri, distribuirea cardului, editarea datelor pe card și achiziția cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie”, a precizat sursa citată. 
   Potrivit mediciilor de familie, cardul de asigurat reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Cu atât mai mult cu cât în conferința de presă a CNAS a fost confirmată intenția ca, începând cu 2014, cardul de asigurat să aibă și rol de buletin/card de identitate”, se mai arată în comunicat.
   Medicii de familie susțin că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical și relația medic-pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?