Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Copiii din familii sărace nu beneficiază de lapte praf


Aproximativ 400 de bebeluși au primit lapte praf gratuit de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), în acest an. Numărul beneficiarilor este mic în comparație cu anii precedenți, când laptele praf se acorda gratuit și sugarilor care proveneau din familii sărace. În 2010, Guvernul Boc a decis ca laptele praf să fie acordat doar pe baza criteriilor medicale. Prin urmare, zeci de mămici fără posibilități materiale și care nu pot alăpta, au fost nevoite să le dea copiilor lapte de vacă, total neindicat copiilor cu vârste până într-un an. „Laptele praf distribuit prin DSP Vrancea este acordat doar femeilor cu probleme medicale, care prezintă contraindicații la alăptat, dar și copiii ale căror mame au decedat, copiii instituționalizați sau dați în plasament”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur, șeful DSP Vrancea.

Condițiile de acordare a laptelui praf

În prezent, produsul este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, ale căror mame prezintă contraindicații ale alăptării (suferă de boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficiență renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). 
Prescrierea laptelui praf gratuit se face, ca și până în prezent, pe rețetă, de medicul de familie. „Laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern și care se încadrează în următoarele criterii: cu mame care prezintă contraindicații ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mama infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante radioizotopi, consum de droguri sau dependență de alcool, tutun care determină intoxicații ale copilului); copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenței laptelui matern. Creșterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fișa de consultație medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/ medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare și a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții: copilul nu a recuperat greutatea de la naștere după două săptămâni de viață; copilul cu vârstă cuprinsă între 0-8 luni crește în greutate cu mai puțin de 500 g/lună; copilul cu vârstă mai mare de 8 luni crește în greutate cu mai puțin de 250 g/lună; copil adoptat sau aflat în familie de plasament; cu mama decedată”, se arată în Ordinul nr.380/106.
Medicii de familie atrag atenția că în primele 12 luni de viață, sugarii trebuie să fie hrăniți cu lapte matern sau cu lapte praf, laptele de vacă fiind total contraindicat.
Potrivit specialiștilor, laptele matern îl ferește pe sugar de alergii și de boli (răceli, diaree, boli infecțioase), datorită anticorpilor pe care acesta îi conține. Studii recente arată că acei copii care sunt hrăniți în primele 6 luni de viață exclusiv cu lapte matern sunt mai puțin expuși riscului de infecții ale urechii, diaree, boli respiratorii și de apariție a obezității în copilărie. Copiii hrăniți la sân se îmbolnăvesc mai rar decât ceilalți copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?