Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

DSP ar putea trece în subordinea Consiliului Judeţean


   Majoritatea activităților derulate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ar putea trece în portofoliul Consiliului Județean, a anunțat ieri ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu. Potrivit acestuia, la minister vor rămâne doar activitățile de control. Åžeful DSP, Cătălin Graur, este de părere că această măsură este mult mai bună față de varianta regionalizării instituțiilor. „Față de regionalizarea anunțată inițial, trecerea la Consiliul Județean reprezintă o descentralizare, deci o apropiere a serviciilor noastre față de cetățenii județului Vrancea. Așteptăm detalii privind reorganizarea”, spune medicul Cătălin Graur.
   DSP are în organigramă 78 de posturi, dintre care sunt ocupate 66. Atribuțiile  pe care le îndeplinește DSP sunt variate, dar vizează în general supravegherea serviciilor acordate de medicina primară și de serviciul de ambulanță, efectuarea de inspecții sanitare, derularea programelor naționale, cum ar fi cel de vaccinare sau de supraveghere a sănătății mamei și copilului, de supraveghere și monitorizare a fenomenelor epidemiologice apărute la nivelul comunității. DSP are în subordine următoarele compartimente și servicii: compartimentul de supraveghere epidemiologică și controlul bolilor transmisibile; compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și de muncă; serviciul de control în sănătate publică; compartimentul de evaluare și promovare a sănătății; laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică; biroul de avize și autorizații; comisia de examinare a însușirii noțiunilor de igienă.
   De asemenea, DSP derulează și programele naționale de boli netransmisibile, mai exact programul național de sănătate a femeii și a copilului și programul național de urgență prespitalicească. În subordinea DSP sunt două unități, Serviciul de Ambulanță Județean și Centrul Județean de Aparatură Me-dicală.
   În martie, ministrul Sănătății a anunțat că direcțiile de sănătate publică județene vor fi reorganizate în opt autorități regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică și în subordinea cărora funcționează 34 de oficii județene de sănătate publică și alte unități cu personalitate juridică, conform prevederilor legale. În acest sens, a apărut și un proiect legislativ, dar nu a fost luată nicio măsură oficială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?