Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Escrocii cer bani în numele şefilor de instituţii


   Escrocii specializați în înșelăciuni au găsit o nouă metodă de a-i înșela pe naivi. Mai nou, ei nu se mai dau drept fiul „rănit” într-un accident sau avocatul acestuia, ci drept persoane publice, cum ar fi șefi de instituții de prin județ sau persoane cu atribuții de control. Polițiștii vrânceni s-au confruntat deja cu patru astfel de cazuri. Unul dintre cei contactați de „persoana publică” a și făcut o reîncărcare de 25 de euro. Celălalt reclamant și-a dat seama că i se întinde o cursă. Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu dea curs unor astfel de solicitări indiferent de numele folosit de persoana de la celălalt capăt al firului.

   Escrocii de după gratii au găsit o nouă metodă de a-i înșela pe naivi. Mai nou, ei nu se mai recomandă ca fiind persoane din conducerea unor companii de telefonie mobilă sau fixă sau „fiul” rănit în accident, ci se folosesc de numele unor persoane publice, cum ar fi șefi de instituții ori persoane cu atribuții de control, și cer favoruri în numele acestora.
    Au pățit-o doi vrânceni, luni. Unul dintre ei chiar i-a încărcat telefonul  persoanei de la celălalt capăt al firului, care s-a recomandat ca fiind șeful unei instituții, iar cel de-al doilea și-a dat seama că un funcționar public nu ar suna să ceară favoruri și a sesizat poliția. Oamenii legii ne-au confirmat că luni au fost sesizate două astfel de cazuri și ne-au precizat că se efectuează cercetări pentru identificarea escrocilor care se folosesc de numele unor persoane cunoscute pentru a-i înșela pe credulii care, fără să stea pe gânduri, fac tot ce li se spune la telefon. Persoana care nu și-a dat seama că este vorba de o escrocherie a fost sunată de un necunoscut care s-a folosit de numele unui șef de instituție și a rugat-o să-i facă o reîncărcare, motivând că este într-un loc unde nu se găsesc cartele și are nevoie urgentă de cre-dit. Omul s-a conformat și a încărcat cartela cu 25 de euro. Åži-a dat seama mai târziu că a picat în plasa unui escroc și a sesizat poliția.
    Alte două sesizări au fost făcute marți. Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu dea crezare unor astfel de telefoane pe care le primesc. „Rugăm cetățenii să nu dea curs unor solicitări care fac referire la transferul unor sume de bani sau coduri de reîncărcare, venite de la persoane care se folosesc de numele unor persoane publice și să sesizeze organele de poliție de îndată, conform competenței teritoriale”, a transmis comisarul șef Gicu Avasiloaie, șeful Poliției municipiului Focșani.

Metoda „accidentul” continuă să facă victime

    Åži metoda „accidentul” continuă să facă victime. De altfel, face victime de mai bine de un an, dar o parte dintre cetățeni tot nu pricep că au de-a face cu niște escroci care îi storc de bani. Zeci de vrânceni au picat victime ale infractorilor și mulți dintre ei au făcut sesizări la poliție. Unele dintre cazuri au fost soluționate, iar autorii s-au dovedit a fi persoane certate cu legea care își ispășesc pedepsele cu închisoarea în penitenciare din țară și care, în colaborare cu persoane de afară, își continuă activitatea infracțională.
    Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a suspecților. Sub imperiul emoțiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecți. Este recomandat să nu dați crezare imediat unor „povești” anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție. Dacă sunteți contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, și nu ați putut verifica veridicitatea informațiilor, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați Poliția la numărul de urgență 112 pentru a vă acorda sprijin. În cazul în care primiți un astfel de telefon, cel mai simplu este să vă sunați ruda care ar fi avut o problemă, pe numărul de telefon cunoscut. Astfel, orice suspiciune poate fi eliminată din start.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?