Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

ADMITEREA LA FACULTATE 2013: Câte locuri au universităţile din ţară


   ADMITEREA LA FACULTATE 2013 are loc la toate Universitățile din țară, acestea având atât locuri fără taxă, cât și cu taxă. Admiterea în anul I se face, la multe dintre facultăți, pe baza unui concurs de dosare bazat pe media de la bacalaureat.

Peste 500 de locuri bugetate la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

    Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care în anul de studii încheiat a avut peste 10.000 de studenți, are disponibile 2.809 locuri la studii de licență, pentru 38 de specializări, și 1,050 de locuri pentru masteranzi, în 24 de programe de master.
   Președintele Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu”, Lizica Mihuț, a declarat, vineri, că în următorul an de studii va fi păstrat același număr de locuri bugetate, adică 512 pentru studii de licență și 203 pentru programele de master sau de doctorat. În plus, Ministerul Educației a acordat finanțare pentru zece burse destinate românilor din afara graniței, fiind adresate în special celor din Valea Timocului și din Ungaria.
    În privința interesului pentru specializările universității, Lizica Mihuț a declarat că acesta s-a schimbat în ultimii ani. „Tendința este mereu în schimbare. Dacă până în urmă cu câțiva ani opțiunea la înscriere era pentru științele economice, acum este concurență mai mare pentru inginerie sau informatică, dar și pentru științele socio-umane. Am decis să distribuim egal locurile bugetate între falcutățile noastre”, a declarat Mihuț. Potrivit sursei citate, în 2012 au fost ocupate toate locurile disponibile la specializările universității, fiind respinși aproximativ 200 de candidați. „Sperăm să avem o situație similară, să fie ocupate toate locurile. Probabil, nu vor mai exista candidați respinși, pentru că și populația școlară este în scădere”, a declarat președintele Consiliului Academic al universității.
    În Arad mai există și o instituție de îmvățământ superior privată, respectiv Universitatea „Vasile Goldiș”.

Târgu Mureș: Numărul locurilor bugetate la universitățile de stat, similar celui de anul trecut

    Aproximativ o mie de locuri bugetate sunt disponibile pentru studiile de licență la cele trei universități de stat din Târgu Mureș, numărul fiind similar celui de anul trecut. Potrivit datelor postate pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, metodologia de admitere, dar și cifrele de școlarizare și taxele sunt similare celor de anul trecut. În total, la UMF Târgu Mureș sunt scoase la concurs 450 de locuri la buget și 520 cu taxă.
    Astfel, la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetate la linia română și 135 la linia maghiară – la care se adaugă 80 de locuri cu taxă de școlarizare, de 8.000 de lei anual. Tot în cadrul Facultății de Medicină mai sunt scoase la concurs zece locuri bugetate la Medicină Militară și 50 de locuri cu taxă la Medicină în limba engleză, taxa fiind de 5.000 de euro pe an.
    La Asistență Medicală Generală sunt disponibile 15 locuri bugetate la română și 15 bugetate la maghiară, precum și 70 de locuri cu taxă. La Nutriție și dietetică, precum și la Balneofiziokinetoterapie și recuperare există câte 50 de locuri cu taxă, în timp ce la Educație Fizică și sport sunt scoase la concurs 40 de locuri, de asemenea cu taxă, respectiv 4.000 de lei pe an.
    La Facultatea de Medicină Dentară, numărul locurilor bugetare este de 35 pentru linia română și 35 pentru linia maghiară, la care se adaugă 60 de locuri cu taxă – 30 la Medicină dentară, unde taxa anuală este de 8.000 de lei pe an, și 30 la Tehnică dentară, unde taxa este de 4.000 de lei anual.
    Tot câte 35 de locuri bugetare sunt și pentru cele două linii ale Facultății de Farmacie, la care se adaugă 120 de locuri cu taxă – 80 la Farmacie, unde taxa este de 8.000 de lei pe an, și 40 la Asistență de farmacie – taxa fiind de 4.000 de lei anual.
    Pe de altă parte, la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș sunt disponibile în acest an același număr de locuri bugetate ca anul trecut, respectiv 460. Numărul locurilor cu taxă a crescut însă față de 2012, de la 991 la 1.080. Cuantumul taxelor de școlarizare a rămas același ca anul trecut, respectiv 2.500 de lei pe an.
    Astfel, la Facultatea de Inginerie sunt scoase la concurs 134 bugetate, plus șase pentru romi, unul pentru un candidat din Republica Moldova și șapte pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 122 la cu taxă.   
    La Facultatea de Åžtiințe și Litere sunt 133 de locuri bugetate, plus șase pentru romi, două pentru candidați din Republica Moldova, cinci pentru românii de pretutindeni, dar și 274 la cu taxă. De asemenea, mai sunt disponibile 30 de locuri la cu taxă, la frecvență redusă, la specializarea română-engleză.
    La Facultatea de Åžtiințe Economice, Juridice și Administrative sunt tot 133 de locuri bugetate, 13 pentru romi, două pentru candidați din Republica Moldova, 18 pentru românii de pretutindeni, de asemenea în regim bugetat. Acestora li se adaugă 429 de locuri cu taxă, plus 225 cu frecvență redusă, tot în regim cu taxă, la specializările Management, Contabilitate și Drept.
    Universitatea de Arte din Târgu Mureș anunță, pe site-ul său, că scoate la concurs, în acest an, 84 de locuri bugetate, la fel ca anul trecut, și 52 cu taxă – față de 35, anul trecut.
    La Facultatea de Arte în limba română sunt 42 de locuri bugetate și 22 cu taxă. Astfel, sunt scoase la concurs câte șapte locuri bugetate la toate specializările: Artele spectacolului – actorie, Artele spectacolului – păpuși și marionete, Artele spectacolului – regie, Teatrologie, Scenografie – eveniment artistic și respectiv Pedagogie muzicală. În ce privește locurile cu taxă, acestea lipsesc la Artele spectacolului – regie, sunt oferite două la Scenografie și câte cinci la celelate specializări.
    La Facultatea de Arte în limba maghiară, s-au scos la concurs 42 de locuri bugetate și 30 cu taxă. Åži aici sunt disponibile câte șapte locuri bugetate la toate specializările – Artele spectacolului – actorie, Artele spectacolului – păpuși și marionete, Artele spectacolului – coregrafie, Teatrologie, Comunicare audiovizuală – multimedia și Pedagogie muzicală. La fiecare dintre aceste specializări există și câte cinci locuri cu taxă.   
    Din totalul locurilor bugetate, două sunt pentru candidații de etnie romă – care, indiferent de specializarea aleasă, trebuie să depună solicitări în acest sens.

Peste 1.500 de locuri bugetate, disponibile la Universitatea din Oradea

    Peste 1.500 de locuri bugetate sunt disponibile pentru studiile de licență la cele 15 facultăți ale Universității din Oradea, unde prima sesiune de admitere din acest an va începe săptămâna viitoare. La Universitatea din Oradea, prima sesiune de admitere din acest an va începe săptămâna viitoare, la cele 15 facultăți fiind disponibile în total 8.745 de locuri la programele de licență și de masterat.
    Din totalul locurilor oferite de Universitatea din Oradea, sunt finanțate de la bugetul de stat 1.550 de locuri pentru studiile de licență și 725 pentru studiile de masterat. Candidații pentru aceste locuri trebuie să plătească o taxă de înscriere de 150 de lei, iar dosarele să le depună direct la decanatele facultăților. Rectorul universității, Constantin Bungău, afirmă că nu crede că se va acoperi întreaga capacitate. „Anul trecut, au fost admiși aproximativ 3.550 de studenți în sesiunile din lunile iulie și septembrie, iar anul acesta cred că nu ar trebui să fie o diferență față de cel trecut. Sper să nu avem însă o supriză negativă și să avem măcar același număr de studenți ca anul trecut„, a declarat Constantin Bungău.
   Potrivit rectorului, anul acesta s-a renunțat la tradiționala „Caravană UO”, în cadrul căreia cadre didactice și studenți vizitau liceele din Bihor și din zonele învecinate pentru a convinge elevii să aleagă o facultate din Oradea, întrucât nu a avut efectul dorit.
    Cele 15 facultăți la care Universitatea din Oradea organizează admitere începând de săptămâna viitoare sunt Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții și Arhitectură, Facultatea de Drept, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Åžtiințe Politice și Åžtiințele Comunicării, Facultatea de Litere, Facultatea de Medicină și Farmacie, Facultatea de Protecția Mediului, Facultatea de Åžtiințe, Facultatea de Åžtiințe Economice, Facultatea de Åžtiințe Socio-Umane și Facultatea de Teologie Ortodoxă.
    O nouă sesiune de admitere la programele de studii ale Universității din Oradea va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie, ea fiind adresată în special tinerilor care vor promova bacalaureatul în toamnă.
    În Oradea, mai există Universitatea privată Agora și o filială a Universității Creștine Partium, cu predare în limba maghiară, subvenționată de Guvernul Ungariei.

Aproape 2.400 de locuri la cele cinci facultăți ale Universității Petrol-Gaze din Ploiești

    Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești scoate la concurs aproape 2.400 de locuri la cinci facultăți, unde admiterea se face exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat, mai puțin de o mie de locuri fiind fără taxă, în timp ce studenții care vor intra pe locurile cu taxă vor plăti 2.900 de lei pe an. Universitatea din Ploiești scoate la concurs 2.391 de locuri la facultățile de Inginerie Mecanică și Electrică, Ingineria Petrolului și Gazelor, Tehnologia Petrolului și Petrochimie, Åžtiințe Economice și Litere și Åžtiințe.
    Din totalul locurilor disponibile la această universitate, 961 sunt fără taxă, restul fiind locuri cu taxă, pentru care studenții vor plăti anual 2.900 de lei. Taxa de școlarizare, majorată anul trecut cu 700 de lei, de la 2.200 de lei, rămâne aceeași și în acest an universitar, au declarat reprezentanții universității. Conform ofertei educaționale postate pe site-ul universității, cele mai multe locuri, respectiv 724, sunt disponibile la Facultatea Åžtiințe Economice, 555 de locuri fiind cu taxă.
    La Facultatea de Litere și Åžtiințe sunt scoase la concurs 579 de locuri dintre care 222 fără taxă și 357 cu taxă. Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică are disponibile 516 locuri, dintre care 236 fără taxă și 280 cu taxă.
    La Facultatea de Ingineria petrolului și gazelor sunt scoase la concurs 271 de locuri, dintre care 151 fără taxă, în timp ce Facultatea de tehnologia petrolului și petrochimie înmatriculează anul acesta 236 de studenți, jumătate din locuri fiind fără taxă.
    Acestor locuri li se adaugă alte 65 de locuri speciale, destinate tinerilor de etnie romă, celor de origine română din Republica Moldova care au obținut diploma de bacalaureat în România și tinerilor de origine română din diaspora.
   Admiterea la toate cele cinci facultăți ale universității se face exclusiv pe baza mediei obținute la bacalaureat, la fel ca și anul trecut, iar dosarele pot fi depuse până în 16 iulie, taxa de înscriere la fiecare specializare fiind de 100 de lei. Numărul de locuri disponibile la universitatea din Ploiești este similar cu cel de anul trecut. Înainte de începerea anului universitar 2012 – 2013, Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din Ploiești a organizat trei sesiuni de admitere, în urma cărora din totalul de aproximativ 2.400 de locuri au rămas neocupate aproape 350. Atunci, conducerea UPG Ploiești explica această situație prin promovabilitatea scăzută la examenul de bacalaureat. Universitatea din Ploiești are un campus care include șapte cămine totalizând peste 1.600 de locuri de cazare.

Cluj: Peste 9.500 de locuri bugetate la universitățile de stat, mai puține decât în 2012

    Cele cinci universități de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziție 9.695 de locuri bugetate, pentru anul universitar 2013-2014, față de 10.012, câte erau anul trecut. Astfel, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca sunt disponibile 4.891 de locuri bugetate la licență, cursuri la zi, față de 5.003 câte au fost anul trecut, iar la taxă sunt 9.414 locuri, față de 9.939, câte erau în 2012.
    Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că universitatea își dorește cei mai buni elevi de liceu și speră să se ocupe toate locurile bugetate, dar și cele cu taxe. „UBB, cea mai mare universitate din țară, are și cel mai mare număr de locuri de admitere dintre toate universitățile. Avem 4.891 de locuri bugetate la licență, iar la taxă sunt 9.414. Ne dorim cei mai buni elevi de liceu și sperăm să reușim să ne ocupăm toate locurile bugetate și cele cu taxe. În acest an, am decis să creștem exigența la admitere și toate cele 21 de facultăți ale universității noastre introduc probe de admitere, sub diverse forme, iar media de la bacalaureat va conta doar într-un anumit procent, stabilit de fiecare facultate în parte. E un experiment și nu cred că rămânem fără studenți. Semnalele spun că vor veni la noi”, a spus Pop.
    Universitatea Tehnică (UTCN) pune la dispoziție cu 200 de locuri mai puține, numărul celor cu taxă rămânând același. Purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boțan, a declarat că s-au primit 3.200 de locuri la buget față de 3.400 de locuri câte au fost anul trecut, iar numărul locurilor cu taxă este de 1.730, la fel ca în 2012.
    La Universitatea de Åžtiințe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) sunt 855 de locuri, față de 858 câte au fost anul trecut. Purtătorul de cuvânt al USAMV, Doru Sabău, a declarat că scăderea numărului locurilor cu taxă este mai accentuată față de 2012. „În 2012 am avut 968 de locuri la taxă, iar în acest an am primit 752 de locuri”, a spus Sabău.
    La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” s-au primit în acest an 601 de locuri la buget, față de 603, câte au fost în 2012. Singura universitate din Cluj-Napoca unde cifra de școlarizare a rămas la fel este Universitatea de Arte și Design (UAD), care are 148 de locuri la buget. Încrierile la universitățile clujene încep în 15 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?