Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Bicicliştii, expuşi riscului de a fi implicaţi în accidente rutiere


   Numărul accidentelor în care au fost implicați bicicliștii este în creștere. De la începutul anului și până acum, cinci persoane care se deplasau cu bicicletele au decedat ca urmare a accidentelor de circulație în care au fost implicate. Printre persoanele care și-au pierdut viața în astfel de condiții se numără și un cetățean din județul Vaslui, care luna trecută a fost implicat într-un accident pe drumul european, în afara localității Popești. Bărbatul a murit zilele trecute la spitalul din Galați, după cum ne-au spus polițiștii. Evenimentul rutier s-a produs noaptea, la ora 1.45. Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că un tânăr de 22 de ani, din Ploiești, județul Prahova, în timp ce conducea un autoturism Ford, l-a acroșat și accidentat grav pe Ion M., de 32 de ani, care se deplasa cu o bicicletă în aceeași direcție. După accident, biciclistul a intrat în comă și a fost transportat la Galați, unde a și decedat. 
   Åžeful Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, ne-a spus că principala cauză care a dus la producerea unor astfel de accidente a fost neasigurarea bicicliștilor la schimbarea direcției de mers sau neacordarea de prioritate. Alte accidente s-au produs pe fondul traversării neregulamentare a drumurilor de către pietoni și viteza neadaptată la condițiile de drum. De la începutul anului și până acum, această ultimă cauză a stat la baza producerii a 6 accidente rutiere grave, soldate cu 2 morți și 6 răniți grav. Åžeful de la Rutier a susținut că periodic vor fi organizate acțiuni, în cadrul cărora bicicliștii vor fi verificați atent, astfel încât numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați aceștia să scadă. La aceste activități vor participa și polițiștii de la posturile și secțiile de poliție de pe raza județului. 
   Dovadă a faptului că bicicliștii nu prea respectă regulile de circulație este numărul de amenzi aplicate acestora de polițiști, în doar câteva zile. În perioada 22-24 mai, pe raza județului s-a desfășurat o acțiune pentru combaterea abaterilor săvârșite de bicicliști în trafic și pentru prevenirea accidentelor de circulație. În perioada amintită, polițiștii au sancționat 200 de bicicliști.    Oamenii legii spun că  aceștia sunt  expuși riscului de a fi implicați în accidente de circulație, cel mai adesea prin acțiuni proprii. Este vorba despre efectuarea unor manevre fără să se asigure, consumul de băuturi alcoolice, neechiparea corespunzătoare a bicicletelor, lipsa vestei reflectorizante, lipsa sistemului de lumini și alte elemente reflectorizante, necunoașterea sau neaplicarea semnalelor și regulilor specifice de circulație, lipsa căștii de protecție, care deși nu este obligatorie, ar putea reduce semnificativ rănirea. 
   Pentru a nu fi implicați în accidente și pentru ca polițiștii să nu-i amendeze, bicicliștii trebuie să cunoască regulile de circulație și să le aplice atunci când merg pe drumurile publice, să știe semnalele stabilite pentru ei și să le și aplice, să meargă cât mai aproape de marginea părții caro-sabile și să se echipeze cu vestă reflectorizantă, dacă circulă noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă. De asemenea, și bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător.
   Bicicliștilor le este interzis să conducă băuți, să meargă pe trotuare dacă pe acestea nu sunt amenajate piste pentru bicicliști, să transporte alte persoane pe bicicletă, cu excepția copiilor de până în 7 ani, dar și să traverseze drumul pe bicicletă pe marcajul pentru pietoni. Dacă încalcă regulile de circulație, bicicliștii primesc între 6 și 8 puncte de amendă, respectiv între 450 și 600 lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?