Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Paraschiva Drăgan, sărbătorită la împlinirea a 100 de ani


   Paraschiva Drăgan, din Hîngulești, comuna Vulturu, a împlinit ieri o sută de ani. Ea a petrecut alături de unii dintre copiii săi, dar și de invitați speciali, printre care s-au numărat primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru, angajați ai Primăriei Vulturu, cuscri, vecini. Aceștia au ținut să o felicite pe Paraschiva pentru vârsta onorabilă pe care a împlinit-o, dar și pentru respectul pe care și l-a câștigat în societate crescând frumos 11 copii. Bunicuța spune că secretul longevității sale îl știe numai Dumnezeu. 

   Paraschiva Drăgan, din Hîngulești, comuna Vulturu, mamă a 11 copii, a fost în centrul atenției ieri, când a împlinit 100 de ani. Poate nici ea și nici copiii sau nepoții săi nu se așteptau să trăiască o asemenea zi importantă. După un veac, în care a iubit viața și a luat din ea tot cea a fost mai bun pentru a ajunge la o asemenea vârstă, Paraschiva i-a privit emoționată, ieri, pe oaspeții veniți în gospodăria sa. Poate și-ar fi dorit să fie ca în urmă cu câteva zeci de ani, când le pregătea ea însăși musafirilor plăcinte și prăjituri, poate și-ar fi dorit să petreacă în adevăratul sens al cuvântului. Dar ce să te faci când timpul își pune amprenta pe trup, slăbește forța și face ca mintea să nu mai aibă putere asupra picioarelor…
   Ziua de ieri va rămâne însă în memoria Paraschivei, a nepoților și a copiilor săi, dar și a comunității. Poate că dacă însuși primarul comunei Vulturu nu s-ar fi implicat în organizarea acestui eveniment, ar fi rămas unul simplu, în sânul familiei. Nicușor Păcuraru a dorit să-și arate recunoștința și respectul nu numai pentru un om care a ajuns la o vârstă venerabilă, ci și pentru o femeie care nu s-a temut să aducă pe lume, să îngrijească și să apere 11 copii. „Ne-am gândit să îi facem o bucurie. M-a impresionat faptul că a dat naștere la 11 copii. Vrem să îi urăm un sincer «La mulți ani» și să îi oferim din partea colectivului Primăriei Vulturu flori, câteva daruri și o diplomă”, a declarat primarul Nicușor Păcuraru. Edilul ne-a mărturisit că e prima oară când primăria organizează un astfel de eveniment și că ideea i-a venit în momentul când o femeie din localitate a decedat, în urmă cu câteva săptămâni, la vârsta de 104 ani.
   Ieri, înainte de orele prânzului, primarul și câteva angajate din Primăria Vulturu puneau totul la punct, pentru ca mai apoi să plece spre locuința bătrânei. Au pregătit pentru aceasta un coș cu alimente, flori și un tort aniversar. Cine nu ar fi știut ce se petrece, ar fi putut crede că se organiza o nuntă. Lume la poarta aniversatei, lume în curte, lume în casă. Era de ajuns să fie toți copiii acasă și tot ar fi fost curtea plină… așa cum i-a plăcut bătrânei.
   Paraschiva își aștepta invitații în casă, primenită, emoționată și oarecum încurcată de toți acei străini care i-au invadat ograda. Curioasă, și-a întrebat fiicele cine este domnul la costum care i-a adus atâtea daruri. Abia după ce a aflat că este primarul, l-a onorat pe acesta cu o îmbrățișare părintească și o pupătură pe obraji. Paraschiva își duce zilele în casa ei simplă, în care și-a crescut copiii alături de bărbatul său, locuință în care nu s-ar zice că trăiește un bătrân. Camerele micuțe erau curate și primenite pentru sosirea oaspeților. Se vede treaba că pe la sărbătorită mai trecuseră invitați, din moment ce casa îi era plină de flori și de mireasma lor.
   S-a cântat „La mulți ani”, s-a desfăcut șampanie și toată lumea s-a bucurat. La o sută de ani, Paraschiva nu a mai îndrăznit să sufle în lumânările de pe tort, ci le-a stins în stilul său, strângând flacăra între degete.

Secretul longevității, păstrat în familie
 
   În curtea casei, s-au întins mesele și fiecare a servit câte o prăjitură și câte un pahar de șampanie. De la umbra unui pom din curte, Paraschiva i-a pri-vit pe toți, dar a refuzat să mănânce din tort. A ciocnit un pahar de șampanie și a întrebat în glumă unde sunt lăutarii. Am încercat să aflăm de la aceasta secretul longevității sale. Nu a dat niciun răspuns până nu s-a lămurit cine suntem, de parcă secretul ar fi trebuit să rămână în familie. „Dumnezeu știe!”, ne-a răspuns.
„Eu sunt Drăgan Manea, fiul lui Paraschiva, care a făcut 11 copii. Eu sunt al treilea de la urmă. Ca mamă, a crescut unsprezece suflete. Acuma dacă unul crește doi copii i se pare greu, dar unsprezece suflete? Mama a fost bună cu noi, tata ne mai certa. Dacă nu ne așezam la masă, ne lua cu bățul. La noi nu a fost un polițist la poartă, din 11 copii, toți am învățat, am făcut licee. Fratele meu mai mic stă aici cu mama, e pensionar, el a fost cadru militar. O duce bine. Am fost șase băieți și restul fete, până la 11. O echipă de fotbal cu antrenor cu tot”, ne-a spus Manea Drăgan.

Nu s-a lăsat doborâtă de necazuri
 

   Nu există om care să nu treacă și prin bune, și prin rele și poate necazurile au întărit-o pe această femeie, tocmai pentru a putea sărbători împlinirea a 100 de ani. A iubit viața și a luat-o așa cum a venit. Nu a avut parte numai de bucurii, și-a văzut soțul decedat, și-a văzut mai mulți copii îngropați. Aceiași ochi albaștri, care ieri priveau bucuroși spre cei care au venit să o sărbătorească, au plâns de multe ori. „O știu de o viață pe Paraschiva. 16 nașteri a avut, 11 au trăit. Am fost împreună la colectiv, cu toții aici. Nea Dumitru, bărbatul ei, a fost paznic la colectiv. El a murit. Soțul a fost dus în Siberia pe timpul războiului, a fost dus cu mai mulți. A stat vreo opt ani pe acolo, mânca turetci de cizmă, așa le dădea de mâncare. Ea și-a crescut singură copiii, i-a căsătorit, unii au plecat la Brașov. Suntem vecine, dar nu ne-am certat niciodată, nici ea și nici eu nu am dat ocazia. Ne-am împăcat ca vecini, foarte bine. Eu am 82 de ani”, ne-a spus Rădița Olaru, vecina Paraschivei.
   Copiii îi poartă un respect deosebit și sunt conștienți de eforturile pe care mama lor le-a făcut pentru a-i crește. „Eu sunt cea mai mare dintre copii. Sunt născută în 1938, am 74 de ani. Când era mama tânără, ne trimitea să muncim, să avem grijă de casă când ei plecau la muncă. A trecut prin multe, la șase ani ne-a murit un frate, după șase ani ne-a murit o nepoată, singura fată la părinți, la fratele de la Brașov. Avem un frate care a fost împușcat la Revoluție împreună cu băiatul lui. În Brașov a murit. Băiatul trebuia să dea BAC-ul, săracul și a murit. A trecut prin toate…Tataia a fost veteran de război. Două fete moarte, ăștia doi frați morți, restul suntem în viață”, ne-a povestit fiica Ileana, din când în când completată de sora sa, Lina.

Respect deosebit pentru semeni

   Paraschiva Drăgan a păstrat o relație bună cu toată lumea. Poate acesta este  unul dintre secretele longevității. Åži-a iubit semenii și i-a respectat. Un respect deosebit are și pentru rudele sale, nu neapărat cele de sânge, ci și cele dobândite prin alianță. Åži ce dacă alianțele au fost făcute de strămoșii strămoșilor? Respectul rămâne la fel de puternic.
   O prezență deosebită și de încredere în viața Paraschivei este „naș Petrică”. Rudele spun că în regiunea lor, legătura fin-naș este la fel de puternică ca cea părinte-fiu. Dintre toți invitații, Paraschiva i-a zâmbit cu drag lui „naș Petrică”, un bărbat de 75 de ani, căruia nu ezită să-i sărute mâna, chiar dacă este mai mic decât ea cu un sfert de veac. Rudele ne-au lămurit că tatăl lui „naș Pe-trică” i-a cununat pe nașii de cununie ai Paraschivei. „O știu pe mătușa Paraschiva din 1954. E cununată de finul lu’ tata. Tradiția înainte era ca după ce se duceau finii la naș, cu toții se duceau la nașul bătrân. Toată viața a fost o femeie pașnică și muncitoare. Dar nu vă gândiți cât putea să spele pentru 11 copii… Avea și animale. În localitate au rămas doar trei copii”, ne-a spus „naș Petrică”.
   După un veac de viață, alături de Paraschiva Drăgan mai sunt copiii Ileana Åžtefan, Ion Drăgan, Lina Vîlcu, Maria Anghel, Manea Drăgan, Paraschiv Drăgan și Aurel Drăgan. Nu toți au putut fi prezenți ieri în curtea casei părintești, unde a fost sărbătorită mama lor. Necazurile vieții i-au ținut departe de acest moment deosebit. Patru dintre copiii Paraschivei nu mai sunt în viață. 
Am lăsat-o pe Paraschiva în curtea casei, alături de cei dragi și am încercat să le smulgem acestora promisiunea că ne vom întâlni și la anul, în același cadru festiv…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?