Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Elevii cu bani petrec în Bulgaria, cei mai săraci rămân acasă


   Tot mai mulți diriginți de la clasele a XII-a decid să organizeze banchete de final de an școlar cât mai departe de casă, cea mai la modă destinație fiind Bulgaria. Acest lucru face însă ca mulți elevi, cu posibilități materiale reduse, să nu poată lua parte la astfel de petreceri, alături de colegii lor. Lipsa banilor îi determină să rămână acasă, iar acest lucru le dă un sentiment de frustrare. 
Într-un e-mail trimis pe adresa redacției, un elev de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani preciza că banchetul de final de liceu a fost organizat în Bulgaria, lucru care l-a împiedicat să fie alături de colegii săi. În aceeași situație, deloc plăcută, sunt și alți elevi de clasa a XII-a, care au rămas acasă deoarece nu au avut banii necesari pentru a achita contravaloarea excursiei. „Sunt nemulțumit de faptul că aceste banchete nu se organizează în județ, ci se organizează în Bulgaria. Ar fi putut participa mult mai mulți copii. Åži pentru noi este frustrant că în timp ce colegii noștri petrec în cadrul banchetului, noi suntem nevoiți să stăm acasă. Pentru părinții mei o excursie în Bulgaria ar fi fost o povară financiară pe care nu și-ar fi putut-o permite. Plus că pe lângă costurile drumului și petrecerea propriu-zisă, este nevoie și de un ban de buzunar. Părinții mei nu au acești bani. Sunt foarte dezamăgit că nu am putut să mă bucur alături de colegii mei”, scrie elevul, care a dorit să îi fie protejată identitatea. 
   Deși nu este nimic ilegal în a se organiza banchete cu elevii în afara granițelor țării, cei din conducerea unităților de învățământ nu iau în considerație și situația elevilor cu posibilități materiale mai reduse. „Consider că banchetul de sfârșit de ciclu liceal este un eveniment deosebit în viața elevilor și, într-adevăr, trebuie sărbătorit, pentru că marchează sfârșitul unei etape principale din viața elevilor și despărțirea de profesori, de școală. De aceea trebuie marcat de toți elevii și toți profesorii din școală. Din păcate, nu toți elevii își permit să plătească 120  de euro o excursie de 3 zile în Bulgaria. Se putea organiza cu toți elevii aici, în Focșani, într-o locație unde să poată participa toți profesorii și elevii. Ca diriginte al unei clase de-a XII-a nu am fost de acord cu acest gen de acțiuni, care lasă loc de discuții și interpretări. Părinții elevilor mei nu au fost de acord cu așa ceva, dar în final vreo 5 elevi au plecat”, a spus Ionel Ambrosie, profesor la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. 
Bulgaria, destinație de top pentru banchete
 
   De altfel moda organizării banchetelor în Bulgaria nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Este bine știut că elevii ai căror părinți își permit, influențați uneori de diriginții lor, hotărăsc să petreacă absolvirea clasei a XII-a în afara granițelor țării, pentru a nu fi mai prejos. Toate aceste călătorii scumpe și nu la îndemână pentru toți elevii, sunt organizate însă cu acordul conducerii unităților de învățământ. „S-a făcut o listă, iar ce elev a dorit s-a încris, nimeni nu a fost obligat să participe. Aceste excursii se fac de mai mulți ani și mereu s-au realizat la inițiativa elevilor, nu vor să fie mai prejos decât alte licee. Niciodată nu vor fi mulțumiți toți. Åži dacă se făcea în școală acest banchet erau alții nemulțumiți. Copiii plecați ar trebui să nu mai cheltuie nimic, pentru că au asigurat din cei 120 de euro masă și cazare. Rămâne la latitudinea clasei pentru cei care nu au mers dacă vor să mai organizeze pentru sfârșit de an școlar banchet. Oricum, se va face careul, unde vor participa toți elevii. Această plecare are și scop educativ, pentru că elevii vor mai vizita și câteva obiective. Orele ce au fost pierdute astăzi (n.r. ieri) se vor recupera”, a precizat profesorul Sorin Roșioru,  director adjunct al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. 
   Cei din conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean spun că au fost anunțați cu privire la excursia pe care elevii de clasa a XII-a a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” o fac în Bulgaria. Åžefii învățământului vrâncean susțin că nu este nimic anormal sau ilegal, atâta vreme cât elevii și părinții își dau acceptul să participe în astfel de excursii și totul se desfășoară cu maximă transparență. „Hotărârea s-a luat în cadrul Consiliului de Administrație al școlii din care fac parte și părinți. Dacă ei și-au dat acceptul înseamnă că au fost de acord. Mi s-a adus la cunoștință prin prezentarea actelor și anume licență de transport împreună cu semnăturile părinților și elevilor”, a precizat Vasilica Zaharia. 
   În această excursie au plecat 3 autocare cu 130 de elevi și 20 de cadre didactice. Pentru un sejur de 3 zile în Bulgaria, fiecare elev a achitat câte 120 de euro. Dar asta nu înseamnă că elevii nu cheltuiesc mai mult, căci vor participa la o petrecere, unde ținuta este obligatorie, apoi vor vizita și diverse obiective turistice. 

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?