Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

De la 1 iulie creşte cuantumul venitului minim garantat


   Cuantumul venitului minim garantat, al alocației pentru susținerea familiei și al ajutorului pentru căldură a fost majorat, măsura fiind avizată în ședința de ieri a Guvernului. Conform deciziei, venitul minim garantat va fi majorat cu 8,5% de la 1 iulie și cu 4,5% începând cu anul viitor, respectiv în medie de la 191 lei la 217 lei. Alocația va crește, de asemenea, în medie cu 30% de la 1 iulie, respectiv de la 60 lei la 80 lei pentru o familie cu doi copii. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea are în evidență 5.612 persoane/familii care beneficiază lunar, de ajutor social.   
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul AJPIS, comunele cu cele mai multe astfel de cazuri sunt Homocea (344), Slobozia Bradului (341), Chiojdeni (233), Măicănești (226), Dumitrești (211) și Mera (206), urmate de Tănăsoaia (167), Vidra (161), Movilița (142), Cîmpuri (136), Fitionești (123), Vizantea Livezi (102) și Ruginești (101). La polul opus, comunele cu cei mai puțini beneficiari de ajutor social sunt Milcovul și Gologanu (4), Biliești (7), Vînători (10), Pufești (11), Urechești (12), Răstoaca și Gura Caliței (14), Jariștea, Spulber și Nănești (16), Dumbrăveni (19), Cotești (23) și Cîrligele și Negrilești (24). În total, la nivel de comune, sunt înregistrate ca beneficiare de ajutor social 4.734 de persoane/familii. În ceea ce privește comunele suburbane Golești și Cîmpineanca, primesc ajutor social câte cinci locuitori.
    La nivel de orașe, totalul celor care trăiesc din banii acordați ca ajutor de la stat este de 868, cei mai mulți dintre aceștia (399) fiind în Mărășești. Pe următorul loc se situează Adjudul cu 215 beneficiari, urmat de Odobești (102), Focșani (96) și Panciu (56).

Care este cuantumul și cum se acordă ajutorul social

    Cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelul venitului minim garantat și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
    Nivelul lunar al venitului minim garantat este, la ora actuală, de: 225 lei pentru familiile formate din două persoane; 313 lei pentru familiile formate din trei persoane; 390 lei pentru familiile formate din patru persoane; 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane; câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie. În situația persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 125 lei. 
   Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistență socială și se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar. Pentru obținerea acestuia, solicitantul trebuie să depună la primăria de domiciliu o cerere și o declarație pe propria răspundere, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile membrilor acesteia. În declarația pe propria răspundere trebuie menționată existența oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte. Primarul dispune efectuarea anchetei sociale în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. În maxim zece zile lucrătoare de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligația să emită dispoziția de acordare sau de respingere a cererii privind ajutorul social. Dreptul la ajutorul social se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii.

Care sunt obligațiile beneficiarilor de ajutor social

    Beneficiarul ajutorului social are obligația să comunice primarului orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și la numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea. Persoanele apte de muncă pentru care se acordă ajutorul social au obligația să dovedească cu acte, din trei în trei luni, că sunt în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de  Agenție. 
   Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără depășirea regimului normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.
   Nerespectarea obligațiilor amintite duce la suspendarea plății ajutorului social. Acordarea acestuia poate înceta total în cazul în care beneficiarii nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. De asemenea, rămân fără ajutor și cei a căror plată a fost suspendată și în termen de trei luni de la suspendare nu au mai fost aduse dovezi că sunt în evidența AJOFM, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de Agenție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?