Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Moștenirea VI


Astăzi vom vorbi despre modul în care se împarte moștenirea între ascendenții privilegiați (părinții celui care a decedat) și colateralii privilegiați ai defunctului (frații, surorile și descendenții lor – copii, nepoți, etc – ). Vom vorbi de asemenea și despre dreptul la moștenire al ascendenților ordinari (bunici, străbunici, etc.) și al colateralilor ordinari (alte rude ale celui decedat până la gradul al patrulea inclusiv care nu sunt colaterali privilegiați).
Există criterii clare pe care legea le prevede pentru împărțirea moștenirii sau a părții din moștenire între ascendenții privilegiați și colateralii privilegiați. Astfel, aceasta se împarte între ei în funcție de numărul ascendenților privilegiați care vin la moștenire. Dacă un singur părinte moștenește, el va primi un sfert, frații, surorile și descendenții, fără a avea importanță numărul lor, vor primi trei sferturi. Dacă ambii părinți moștenesc, ei vor culege împreună o jumătate, iar frații, surorile și descendenții, fără a avea importanță numărul lor, vor primi cealaltă jumătate.
În absența colateralilor privilegiați, părinții vor primi moștenirea sau partea din moștenire cuvenită clasei a doua, care se va împărți în mod egal între aceștia.
    În absența ascendenților privilegiați, frații, surorile și descendenții vor culege moștenirea sau partea din moștenire cuvenită clasei a doua, care se va împărti în mod egal între aceștia cu anumite particularități privitoare la situații care se pot ivi în practică.
Bunicii, străbunicii, etc (ascendenții ordinari) vin la moștenire dacă copiii, nepoții, etc (descendenții), părinții (ascendenții privilegiați) și frații, surorile și descendenții lor (colateralii privilegiați) nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a moșteni. Ascendenții ordinari vor putea culege moștenirea într-o anumită ordine. Astfel, dacă bunicii trăiesc, ei îi vor înlătura de la moștenirea celui decedat pe străbunici, etc. Pe de altă parte, dacă la moștenire vine și soțul supraviețuitor pe lângă bunici, străbunici, etc (ascendenții ordinari ai celui care a decedat), aceștia din urmă vor primi împreună un sfert din moștenire fără a avea importanță numărul acestora.
Moștenirea sau partea din moștenire pe care trebuie să o culeagă ascendenții ordinari de același grad se împarte în mod egal între ei.
Colateralii ordinari (rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepția colateralilor privilegiați) vor putea culege moștenirea sau partea din mostenire dacă descendenții, ascendenții privilegiați, colateralii privilegiați și ascendenții ordinari nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a moșteni. Colateralii ordinari ai defunctului care au grad de rudenie mai apropiat, îi vor îndepărta de la moștenire pe cei de grad mai îndepărtat.
    Dacă la moștenire vine și soțul supraviețuitor, colateralii ordinari ai celui decedat vor lua împreună un sfert din moștenire, fără a avea importanță câte persoane sunt.
     Moștenirea (dacă aceasta se împarte doar între colateralii ordinari) sau partea din moștenire (dacă aceștia vin în concurs cu soțul supraviețuitor) la care au dreptul colateralii ordinari care au același grad de rudenie se împarte între aceștia din urmă în mod egal.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?