Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Potpourri și a zecea săptămână în Sicilia: Trekking urban și călătorie prin Terassini


      Anamaria Cătănoiu, președinta Asociației „Potpourri” din Focșani, care se află într-un stagiu de pregătire de cinci luni, în calitate de asistent Grundtvig, în Messina, Sicilia, împărtășește cititorilor noștri activitățile pe care le-a desfășurat în cea de a zecea săptămână petrecută acolo. „Săptămâna aceasta am ecologizat plaja din Messina și am călătorit în Terrasini – Provincia Palermo, pentru proiectul cu tema Cetățenia activă și voluntariat. La final de săptămână am făcut trekking urban (plimbare arheologică) pentru a cunoaște cele mai ascunse comori pline de istorie din Messina”, povestește Anamaria.
 
 Pe ultima sută de metri înainte de etapa finală a proiectului național „Cetățenia activă și voluntariat”, promovat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale în colaborare cu asociații de voluntariat regionale (CESV de asemenea) și care s-a desfășurat la Terrasini, o localitate pe malul mării la 30 de km de Palermo, am luat parte la o altă activitate premergătoare care a avut ca obiectiv ecologizarea unei zone de pe plaja din Messina. Protagoniștii au fost tot elevii de la Liceul Nautic, care sunt implicați în proiect și care ne-au însoțit și la Terassini, iar activitatea a vizat conștientizarea tinerilor asupra necesității implicării active în probleme sociale și importanța voluntariatului. Pentru câteva ore tinerii, însoțiți de profesorii coordonatori și reprezentanți oficiali, au ecologizat plaja și au învățat ce înseamnă responsabilitate, respect față de mediul înconjurător, lucrul în echipă și, în general, comportament matur față de tot ceea ce ne înconjoară.
 La Terrasini a fost organizat practic un Campus Regional denumit Spaccadinanza, I Republicca dei Raggazi unde echipa de lucru s-a mărit la aproximativ 150 participanți pentru că au participat tineri și voluntari din celelalte regiuni implicate în proiect (Patti, Corleone, Marsala, Palermo și Catania). Timp de două zile, toată lumea a fost antrenată în activități care au vizat o anumită arie tematică: mediu și aspecte legale, teritoriu, drepturi și aspecte legale, cultură și raporturi între generații, sustenabilitate și stiluri de viață cu scopul de a anima la tineri spiritul comunitar și a dezvolta un stil de viață non-individualist pentru a se simți parte integrantă a comunității. 
   Tinerii și-au pus imaginația la încercare creând din cartoane și alte materiale diverse, un oraș al tinerilor, un oraș al viitorului în care toată lumea se implică, este responsabilă și participă activ la viața comunității. Ideile au fost extraordinare și lucrul în echipe i-a mobilizat și pe elevi și pe însoțitorii lor, profesori și voluntari din fiecare regiune. La final, tot împreună au distrus tot ceea ce au lucrat o după-amiază întreagă rămânând să reconstruiacă totul de la început (pentru a întări ideea de cetățenie activă). De asemenea, fiecare școală participantă a avut de pregătit un film pe tema cetățeniei și participării active, cu mesaje sociale, despre responsabilitate, siguranța stradală și consumul de alcool, toate bine realizate.  
   Weekendul a fost animat de un rapper, Othelloman, care i-a incitat la dans, la glume, la acțiune responsabilă și matură. Printre picături am reușit să admir și să savurez peisajul mirific în care am petrecut aceste două zile, cu muntele care se prăbușea în mare, cu nisipul fin al plajei, cu apa care era limpede ca și cristalul (la propriu), cu cel mai frumos apus și răsărit de soare de pe terasa înaltă a hotelului.
Trekking urban prin Messina
 Duminica am petrecut-o făcând trekking urban prin Messina. Activitatea denumită Vie di Pietra (Drumul pietrei) a fost imaginată ca o passeggiata archeologica (plimbare arheologică la pas) și a fost organizată de Asociația Legambiente Messina, președinte Danielle Ialacqua, în colaborare cu experți din Messina. Am avut patru ghizi avizați, profesorii Gabriella Tigano, Elvira D’Amico, Maria Ravesi și Pippo Martino care ne-au prezentat locuri de interes deosebit care însă nu sunt „vizibile” nici turiștilor, dar nici locuitorilor orașului. A fost ocazia perfectă pentru a vedea ceea ce turiștii nu știu unde să caute în general și să beneficiez și de informațiile corecte și avizate ale unor experți. 
 Timp de patru ore am colindat orașul cu un grup de circa 50 de persoane și am văzut vestigii și situri arheologice, datând din preistorie, epoca greacă, romană și evul mediu, unele dintre ele greu accesibile chiar și locuitorilor Messinei pentru că se găsesc pe proprietăți private sau nu se pot vedea decât cu ocazia unor astfel de grupuri invitate. Inițiativa asociației este lăudabilă și nu este singulară pentru că organizează și alte astfel de vizite, unele chiar și în afara Messinei, unde sunt alte locuri de interes istoric pe care încearcă să le facă cunoscute, să le restaureze cu fonduri europene sau cu sprijinul autorităților, să le introducă în circuitul turistic și să le pună astfel în valoare. Activitatea a fost extrem de interesantă și mi-am arătat disponibilitatea de a participa și la alte vizite ghidate pentru a înțelege cât mai mult despre istoria acestor locuri care m-au adoptat și pe mine pentru câteva luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?