Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Raport FMI: Economia României va creşte cu 2,7% în 2015


Economia României va crește cu 2,7% în acest an, arată un raport al Fondului Monetar Internațional publicat marți și prezentat de Mediafax. În ediția anterioară a raportului World Economic Outlook, FMI anticipa că economiei României va crește cu 2,5% în acest an. La finalul misiunii FMI la București, experții FMI notau că avansul economic din acest an va fi susținut în principal de consolidarea consumului privat, pe fondul creșterii salariului real, al prețurilor scăzute la petrol și al unor rate ale dobânzii aflate la niveluri minime record.
Pentru 2016, FMI estimează un avans de 2,9% al economiei românești. Rata medie anuală a inflației se va situa la 1% în 2015, în condițiile în care în luna octombrie a anului trecut, FMI anticipa că prețurile de consum vor avansa cu 2,9%. Deficitul de cont curent se va situa în acest an la 1,1% din PIB și la 1,5% din PIB anul viitor, potrivit raportului FMI. În luna octombrie a anului trecut, instituția prognoza un deficit de 1,8%. FMI anticipează că rata șomajului va scădea ușor anul acesta, de la 6,8% în 2013 la 6,7%, și se va menține la acest nivel și anul viitor.
România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie și pe care autoritățile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înțelegerii este de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?