Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Părinţii, îndrumaţi de profesori, refuză vaccinarea copiilor


   Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că din ce în ce mai mulți părinți refuză vaccinarea copiilor. Din cauza campaniilor mediatice negative și a informațiilor care apar pe internet, în ultimii ani rata de acoperire vaccinală la nivelul județului a început să scadă.
   Anul trecut, specialiștii din cadrul DSP au derulat, în cadrul Programului Național de Imunizare, două acțiuni de evaluare a acoperirii vaccinale la copiii cu vârste de 12, 18 și 24 de luni. Mai exact, medicii au verificat situația vaccinărilor la toți copiii născuți într-o anumită lună. În urma verificărilor au constatat că pentru vârsta de 18 și 24 de luni, acoperirea vaccinală a fost de 97%, dar pentru vârsta de 12 luni acoperirea a fost de doar 52%, mult sub valoarea de 90%, cea recomandată pentru prevenirea îmbolnăvirilor. „La 12 luni am avut 4 refuzuri, 3 în urban și 1 în rural, la verificarea de la 18 luni am avut 3 refuzuri, iar la cea de 24 de luni 2 refuzuri. Dacă până acum nu aveam niciun refuz în ceea ce privește vaccinarea bebelușilor împotriva tuberculozei, acum au început să apară probleme. Se duc tot mai multe campanii și se dau tot mai multe informații false despre vaccinuri. În aceste condiții, vor reapărea boli considerate eradicate în Europa”, este de părere medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP.

Profesorii împiedică vaccinarea elevilor
 
   Medicii spun că cele mai multe refuzuri sunt întâmpinate în cadrul campaniilor de vaccinare școlare, unde chiar profesorii îi conving pe părinți să nu își imunizeze copiii. „Cele mai multe refuzuri le întâmpinăm la școlari, la vaccinarea ROR (n.r.- împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) din clasa I și cea VPI (n.r.-vaccin polio inactivat) din clasa a III-a. Am avut situații în care cadrele didactice nu ne-au permis accesul în școală ca să vaccinăm copiii sau chiar i-au convins pe părinți să nu accepte vaccinarea. La început, oamenii erau mai doritori să fie vaccinați, apoi  au început refuzurile. Articolele răuvoitoare, care nu au niciun fundament științific, sunt o cauză a acestor refuzuri”, mai spune medicul Marina Maiorov.
   Medicii atrag atenția că diminuarea acoperirii vaccinale constituie un real pericol, expunând populația infantilă la riscul de îmbolnăvire, scăderea sub nivelul recomandat putând duce chiar la apariția de epidemii, cu mortalitate crescută în rândul copiilor sub 7 luni.
   Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Pediatrie, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește programul național de imunizare a copiilor, la mai toate bolile. Åži asta pentru că părinții nu sunt bine informați sau intră în posesia unor studii eronate cu privire la vaccinuri și la efectele adverse ale acestora. Așa se face că boli considerate eradicate în Europa, cum ar fi poliomielita, reapar pe teritoriul țării noastre sau ne confruntăm cu epidemii de rujeolă, rubeolă și cu un procent crescut de mortalitate infantilă.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?