Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Infecţia cu rotavirus, frecventă iarna


   În sezonul rece, părinții sunt mai îngrijorați pentru sănătatea copiilor lor decât orice alt sezon al anului. În afară de răceli și viroze, părinții trebuie să știe că și infecția cu rotavirus este unul dintre pericolele de care copiii trebuie feriți.
   Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că în lunile geroase, dar și primăvara, numărul de îmbolnăviri cu rotavirus crește simțitor, deoarece temperaturile scăzute favorizează supraviețuirea și răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. „Factorii climatici pot favoriza și transmiterea rotavirusului între oameni. De exemplu, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă și avem mai multe contacte în spații închise, astfel că șansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta și din spitale, astfel că incidența sa crescută din lunile reci se explică și prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută”, spun specialiștii DSP.
   De asemenea, aceștia atrag atenția că în lipsa imunizării, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori, în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar răspândirea acestei boli este favorizată și de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supraviețuiește un timp mai îndelungat în perioada iernii.
   Infectarea cu rotavirus cauzează apariția diareei. În mod frecvent, bebelușii în primele 3 luni de viață contactează acest virus, dar și cei cu vârste până în 5 ani. Drept urmare, ca metodă de prevenție, specialiștii DSP recomandă o igienă riguroasă, dar și alăptarea o perioadă cât mai îndelungată, care are un rol important de prevenire a contactării acestui virus. „Este important ca toți părinții să știe că rotavirusul este o boală foarte contagioasă și care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar și prin picături din secrețiile respiratorii, emanate în aerul inchis al unei camere sau comunități. Rotavirusul se tratează doar în spital și în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicații severe. Pentru prevenirea infectării cu acest virus se recomandă dezinfectarea periodică a spațiului de joacă și a jucăriilor; izolarea cazurilor chiar și în interiorul familiei. De asemenea, alăptarea joacă un rol important în prevenirea bolii”, spun specialiștii DSP. 
   Simptomele acestei boli sunt: diareea apoasă, greață, vărsături, dar și febră. Specialiștii recomandă prezentarea la medic în condițiile în care copiii prezintă aceste simptome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?