Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO: Deszăpezirea, achitată din fondul de rezervă


    Consilierii locali focșăneni au aprobat în cadrul unei ședințe de îndată, care a avut loc ieri la sediul Primăriei, un proiect de hotărâre privind alocarea unor sume din fondul de rezervă al municipiului. Mai exact, cei 1.800.000 lei din fondul de rezervă  vor fi puși la dispoziție pentru plata firmelor care au acționat în Focșani pentru deszăpezire, în timpul decretării stării de alertă. Până vineri, 31 ianuarie, factura deszăpezirii din Focșani însuma, estimativ, 800.000 lei, potrivit informațiilor transmise consilierilor locali. Restul sumei va fi folosită tot în cazul situațiilor de urgență, pentru deszăpezirea din această iarnă, dacă vor mai exista astfel de perioade.
În Focșani au acționat în perioada de vârf a ninsorilor 100 de utilaje de deszăpezire, care au descongestionat străzile principale din municipiu, dar au intrat și pe străzile laterale. Cantitatea de zăpadă scoasă din oraș este imensă. Din estimările viceprimarului Gabriel Necula, care s-a ocupat direct de acțiunea de deszăpezire, zilnic, 30.000 de metri cubi de zăpadă au fost scoși de pe străzile municipiului.
    Subiectul deszăpezirii a aprins spiritele în plenul Consiliului Local, așa încât primarul Bacinschi a fost nevoit să explice de ce este nevoie să fie alocați acești bani și ulterior să fie încheiate contractele cu firmele care au deszăpezit. „Nu pot să închei contracte cu firmele care au lucrat până nu am prevăzut suma în buget pentru deszăpezire. Primul pas este să prevăd acești bani, apoi să închei contract cu firmele care au lucrat. De aceea doresc să alocăm acești bani. Pe baza acestei sume încheiem contracte cu cei care au prestat servicii în această perioadă. Urmează să vină fiecare cu foile de parcurs, să confirmăm, apoi vă vom prezenta exact fiecare câte ore a lucrat, pentru fiecare mașină există o evidență concretă. Noi suntem responsabili pentru ceea ce facem, pentru modul în care vor fi cheltuiți acești bani, vom fi verificați și de cei de la Curtea de Conturi. Datorită acestei stări de alertă am avut posibilitatea să contractăm niște lucrări înainte de a avea perfectate aceste acte. Acum aprobăm această sumă, împărțim pe numărul de utilaje, încheiem contractul”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
    Edilul i-a sugerat viceprimarului Necula să îi ia pe consilierii „Gică-contra” din opoziție și să îi fotografieze lângă munții de zăpadă, neaua fiind depozitată pe câteva terenuri din afara orașului, dar și în curtea ENET. „Ne folosesc și nouă pozele dacă vin controale, să se vadă unde s-au cheltuit banii cetățenilor municipiului Focșani”, a adăugat primarul. Acesta a spus că, în comparație cu alte orașe, Focșaniul este bine deszăpezit. „Am intrat și pe străzile secundare, și pe trotuare. Mai sunt 5-10 străzi de terminat în municipiul Focșani, dar putem să spunem că am asigurat posibilitatea cetățenilor să circule”, a mai spus Bacinschi.

Deszăpezire non-stop, cu 100 de utilaje

    Primarul Bacinschi a venit cu explicații suplimentare despre modul cum s-a intervenit la deszăpezire, pentru a-i lămuri pe pedeliștii care de altfel nici nu au participat la o astfel de acțiune. „Nu cred că cetățenii din municipiul Focșani au avut de ce să se plângă, pentru că s-a muncit 24 de ore din 24, cu aproape 100 de utilaje. Când este viscol avem obligația să rezolvăm ceea ce înseamnă căile principale de transport, unde se fac aprovizionări la magazine, spitalul, pompierii, poliția. Apoi începem să intervenim și în celelalte zone. Nu poți să rezolvi aceste probleme pe viscol. Sunt străzi pe care am intrat de 5-6 ori și nu se cunoștea”, a spus Bacinschi. Primarul a specificat că acum doi ani, cantitatea de zăpadă care a căzut în Focșani a fost dublă, dar și factura deszăpezirii a fost mai mare, de 3,2 milioane de lei.
    Consilierul Bogdan Matișan a spus că aceasta este procedura care este urmată în caz de situații de urgență. „Trebuie să fim corecți și să analizăm situațiile așa cum sunt. Suntem într-o situație de urgență, așa s-a procedat legal de fiecare dată când am avut astfel de situații, în sensul că atunci când se declanșează o astfel de stare de urgență se dau note de comandă pentru utilajele respective, urmând ca ulterior să se facă acele documente și plata efectivă a acelor lucrări”, a pus punctul pe „i” Matișan. Consilierii PP-DD au recunoscut că, în comparație cu alți ani, străzile au arătat mult mai bine și acțiunea de deszăpezire s-a făcut temeinic, cu mai multe utilaje.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?