Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Isărescu le cere băncilor să scadă dobânzile la credite


   Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că reducerea intervalului la facilitățile băncii centrale ar trebui să fie un semnal pentru bănci să nu reducă dobânzile la depozite, dar să accepte rate mai mici la creditare, întrucât cererea de finanțare nu poate apărea cu dobânzi de 15% pe an. „Dăm un semnal băncilor cum să înceapă și ele ciclul de reducere. Ele începeau cam așa. Se uitau în buget și începeau: a coborât BNR ratele de referință coborâm și noi ratele de dobânzi la depozite. Rata de dobândă la depozitele noastre poate fi asimilată cu rata minimă de dobândă. Noi nu mai dăm 1,25%, am început să dăm 2,25%. Semnalul este clar, și nu este de vorbire, este de facto (…) Solicităm băncilor să nu se repeadă să înceapă prin coborârea dobânzilor la depozite”, a spus Isărescu.
   Consiliul de Administrație BNR a decis săptămâna trecută să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor. Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an față de 1,25%.
    Guvernatorul BNR a arătat că dobânda superioară din coridor, Lombard, este considerată de către băncile comerciale ca un fel de rată minimă a creditării. „Ei spun: nu putem să scădem rata minimă la credite de consum, imobiliare (…) sub nivelul acesta pentru că în momentul în care avem un gol de lichiditate ne finanțăm de la Lombard (…) Simbolistica este importantă. Dacă ei zic că Lombard este o dobândă marginală, atunci pe aceasta am coborât-o cu un procent. Decizia noastră este simbolistică și faptică”, a continuat Isărescu.
    Åžeful băncii centrale susține că decizia a avut în vedere și ca dobânzile pe piața monetară să fluctueze mai puțin, până acum volatilitatea mai mare pe această piață fiind un debușeu pentru fluxurile de capital. „Cred că pentru bănci mesajul nostru devine și mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-și vor regândi politica de dobânzi și sper că fiecare, în condiții concurențiale, legate de situația bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici”, a completat oficialul BNR.
    Isărescu a renunțat la a mai susține băncile și când a ajuns la subiectul creditare, arătând că nu mai crede în argumentul lipsei de cerere din partea pieței. „Nu există cerere de credit (spun băncile – n.r.). Stai puțin, dacă ai 15% dobândă, cu inflație în scădere, cine să-ți ia credit? Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite”, a completat Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?