Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

39 de ani de la inaugurarea Stadionului Milcovul din Focşani


   Cel mai mare stadion de fotbal din județ, „Milcovul” din Focșani împlinește în această lună 39 de ani de la inaugurare. Construit special pentru fotbal, suprafața de joc a fost folosită și pentru rugby, cu ocazia unei partide pe care Naționala României a disputat-o împotriva Spaniei. Primul meci oficial jucat pe „Milcovul” a fost Unirea Focșani – Luceafărul Focșani (2-1), pe 11 mai 1974, primul gol fiind marcat de Moldovan (minutul 44). La Unirea evoluau pe acea vreme Gică Canaragiu, Borș, Boța, Dragu, Grămoșteanu, Cîrcel, Galan, Costea sau Puiu Oprișan, iar după acest meci, Unirea s-a mutat de la Stadionul „Tineretului” pe „Milcovul”. Cu o capacitate de 8500 de locuri, arena focșăneană a fost renovată parțial în anul 2005, iar în prezent are un gazon impecabil. Din păcate, gradenele au căzut pradă vremii și hoților, iar în acest moment mai există puține locuri pe care microbiștii vrânceni ar putea să le ocupe la o partidă de fotbal. Municipiul Focșani a rămas din acest an și fără echipă de fotbal, astfel încât baza sportivă „Milcovul” este doar de decor. Până când, vom vedea.
Amical cu Maccabi Tel Aviv
 
   În anul 1978, pe „Milcovul” s-a disputat și un meci amical de lux, între Unirea Focșani și Maccabi Tel Aviv (Israel), joc câștigat de focșăneni cu 5-3, golurile Unirii fiind marcate de Mișa Alexandru -3 și Sima -2. 
Prima promovare în Divizia B, în 1953
 
   Istoria fotbalului vrâncean la nivelul Diviziei B a început în anul 1953, când în Focșani exista echipa Progresul și care își disputa meciurile de pe teren propriu la Stadionul „Tineretului”. Doi oameni de afaceri evrei, Goldenberg și Oxenberg au avut ambiția să aducă la Progresul o serie de jucători bucureșteni și un antrenor grec, Humis. În anul 1953 s-a reușit prima promovare în Divizia B, iar în sezonul următor (se juca în sistem primăvară – toamnă) echipa s-a salvat de la retrogradare in extremis. Pasiunea pentru fotbal era enormă la acea vreme. 
   Unul dintre împătimiții „sportului rege” era chiar contabilul șef de la CEC, un personaj pe nume Miaută. Acesta a făcut chiar și închisoare la acea vreme pentru că a luat din gestiune suma de 8000 lei pentru a-i folosi la nunta unui fotbalist, Ciungu (pe atunci legitimat la Progresul Focșani). Din echipa de acum 60 de ani a Focșaniului mai trăiește Valentin Arbone, fost observator în cadrul Asociației Județene de Fotbal Vrancea. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?