Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Introduceţi TRIAJUL zilnic şi la grădiniţele cu program normal!


   Sute de copii din Focșani merg zi de zi la grădinițele cu program normal ( de la 8 la 12) fără să-i controleze vreo asistentă dacă sunt bolnavi sau nu. În schimb, copiii de la program prelungit ( 8 -16) nu ajung în clase până nu trec pe la cabinetul medical. Unii directori de grădinițe pun această situație pe seama lipsei de personal, care este, într-adevăr, o problemă, dar care nu trebuie totuși să ducă la o discriminare între copii; pentru că un copil se poate îmbolnăvi în patru ore, așa cum se poate îmbolnăvi în opt ore. 
   „Monitorul de Vrancea” demarează o campanie de susținere a introducerii triajului zilnic și la grădinițele cu program normal, astfel încât rata îmbolnăvirilor în rândul copiilor care frecventează aceste grădinițe să scadă cât mai mult. Punctul nostru de vedere este susținut și de specialiști. „Efectuarea triajului epidemiologic este recomandată atât la grădinițele cu program de patru ore, cât și la cele cu program prelungit. Virușii se transmit cu repeziciune și nu contează dacă un copil a stat câteva minute sau câteva ore într-o colectivitate. În fiecare dimineață trebuie efectuat triajul copiilor. Cadrele medicale trebuie să se uite la fața copilului, dacă este încercănat, plâns, în gâtul copilului. Momentul maxim de incubație este la trei zile de la debut. Pentru ca bolile contagioase să nu se transmită, triajul epidemiologic este recomandat în ambele situații, dar, în primul rând, părinții ar trebui să fie primii care nu-și mai lasă copiii în colectivitate, la primele simptome”, declară medicul epidemiolog Marina Maiorov, director executiv adjunct sănătate publică în cadrul DSP Vrancea.
   Este adevărat, părinții ar trebui să fie cei care să nu-și mai ducă la grădiniță copiii atunci când observă primele semne de boală: tușesc, strănută, au secreții nazale, au febră, au diaree sau vomită. Numai că mulți părinți își duc totuși copiii la grădinițe din diverse motive, punând astfel în pericol sănătatea întregului colectiv. Lanțul slăbiciunilor continuă cu multe educatoare care, deși observă la copii simptomele de boală, nu sună părinții pentru a-și lua copiii acasă, preferând să aibă „clasa plină”, clasă care însă în câteva zile ajunge să fie aproape goală, din cauza numărului mare de îmbolnăviri. 
   Dacă unii directori de grădiniță au înțeles importanța triajului, alții se bazează pe buna credință a părinților. „Avem două asistente medicale care se ocupă de triajul copiilor. Se efectuează zilnic la copiii de la grupele cu program prelungit, iar la două, trei zile se face și la Grădinița 10 cu program normal. O doamnă asistentă are 6 clase de la program prelungit de la Grădinița 13, iar cealaltă are 4 clase, iar după ce termină merge și la Grădinița 10. De regulă, părinții copiilor de la program normal știu că atunci când copiii sunt bolnavi să nu îi mai aducă la grădiniță”, a spus Monica Negoiță, director al Grădiniței nr 13 care are în subordine și Grădinița nr 10 din Focșani. „Avem două doamne asistente în grădiniță. Cabinetul medical este în incinta unității și toți copiii sunt triați, indiferent că sunt de la program normal sau prelungit. Pentru fiecare copil se face triajul, sunt mulți viruși și dorim să preîntâmpinăm îmbolnăvirea acestora”, a spus Vasilica Isac, director al Grădiniței nr 2 din Focșani.
   Alți directori afirmă că, deși la acest moment triajul nu se face decât pentru copiii de la grădinița cu program prelungit, lucrurile se vor schimba după vacanța de săptămâna viitoare. „De la ora 6.30, asistenta stă la izolator și verifică toți copiii care intră la program prelungit. Cei de la program normal sunt verificați în primele zile ale săptămânii, luni, marți așa cum a hotărât medicul. Dacă sunt și alte cazuri speciale, educatorul de la clasă aduce copilul la asistent pentru a fi văzut. Ar fi bine să se poată face triajul zilnic și copiilor de la program normal și asta încercăm să facem. După vacanță, în cadrul Regulamentului de ordine internă, vrem să propunem ca acești preșcolari de la Grădinița 17 să vină la controlul epidemiologic prin Grădinița 19. Se poate face acest lucru la grădinița noastră având același corp de clădire, dar acest lucru nu se poate face și pentru alte grădinițe” a spus Fănica Bud, director al Grădiniței 19 din Focșani.
   Este adevărat, numărul de asistente trebuie suplimentat. Acum, numai 39 de asistente medicale au în grijă 17.270 de preșcolari și elevi din municipiu, potrivit unei situații de la Primăria Focșani. În martie anul trecut, 18 asistente riscau să fie concediate, din cauza unui ordin comun al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății. Atunci, Primăria Focșani a solicitat Ministerului Sănătății abrogarea prevederii și a reușit. Asistentele nu au mai fost date afară. 
   Solicităm atât Primăriei, cât și Direcției de Sănătate Publică, dar și Inspectoratului Åžcolar Județean și directorilor de grădinițe sprijin pentru introducerea triajului zilnic la grădinițele cu program normal, dar și pentru suplimentarea numărului de asistente.  
   În edițiile următoare, vom continua acest demers, prezentându-vă și situațiile din celelalte orașe, dar și din mediul rural.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?