Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: „Viaţa la ţară” de la marginile Focşaniului


   Zeci de focșăneni au renunțat la traiul la bloc pentru cel la casă, în cartiere mărginașe ale Focșaniului. În ultimii cinci ani s-au înființat 12 străzi noi în oraș. Cu toate că nu sunt racordați la sistemul de apă și canalizare și nu au nici asfalt pe stradă, locatarii noilor cartiere se bucură de spațiu, liniște și aer curat.

   Sătui de traiul la comun, în apartamente care nu oferă de obicei foarte mult spațiu, mulți focșăneni au renunțat la cutia de la bloc, din buricul târgului, pentru locuințe spațioase în cartierele mărginașe. O statistică a reprezentanților Primăriei municipiului Focșani arată că, în ultimii ani, s-au emis peste 4.000 de autorizații de construcții și s-au înființat 12 străzi. Acestea sunt amplasate în cele patru puncte cardinale ale orașului.
   Zona de Nord a orașului sau zona Obor, unde s-a înființat strada Poligonului, amplasată pe lângă magazinul Penny, strada Verde în zona de Est a orașului lângă Åžoseaua de Centură, în zona de N-E cartierul Pomicola aflat pe stânga drumului spre Petrești unde s-au înființat zece străzi cu de-numire de pomi fructiferi, dar și de personalități. Acestea sunt: Alunului, Cireșului, Piersicului, Mărului, Părului, Caisului, Gutuiului, Orașului, Sergiu Nicolaescu și Mircea Diaconu. Un alt cartier este cartierul Laminorul amplasat în zona de Sud a orașului și care s-a înființat cu ceva mai mult timp în urmă. Majoritatea străzilor nu sunt racordate la sistemele de apă și canalizare și nici nu au străzile asfaltate, dar cei care locuiesc în aceste cartiere spun că regăsesc în aceste zone, li-niștea și aerul curat de care duceau lipsă în centrul orașului.
   Unul dintre proprietarii unei case construite în cartierul Pomicola, cartierul cel mai nou al orașului, spune că traiul printre livezi este ca cel din Dumbrava minunată și ca să accepți acest stil de viață trebuie să iubești viața la țară. „Canalizare nu avem speranțe că s-ar face prea curând, dar ar fi bine să fie asfalt. Pentru cui îi place, nu este greu să trăiești într-un cartier mărginaș. Este aer curat, li-niște, este o zonă pe care eu aș numi-o Dumbrava minunată. În rest, depinzi automat de mașină, nu ni s-a făcut deszăpezirea iarna, am făcut-o cu forțe proprii. Deocamdată, locuim doar doi aici, dar din primăvară-vară vor fi mai mulți. Probabil iarna viitoare vor fi 5 sau 6 case locuite”, ne-a spus Mihai Popa, locatar în cartierul Pomicola. Un alt avantaj pe care îl are un astfel de cartier este lipsa facturilor la utilități. Încălzirea este făcută cu centrale pe lemne, iar în locul canalizării și-au construit fose septice și puțuri forate pentru apă. „Dacă ai curent electric poți spune că ești în civilizație. Casa mea este construită pe lemn și mai mult de 12, 14 metri de lemne pe iarnă nu consum”, a spus Mihai Popa.

Laminorul – cartierul care va fi racordat la rețeaua de apă și canalizare

   Un alt cartier nou, dar a cărui înființare a început cu ceva mai mult timp în urmă, este cartierul Laminorul, amplasat în zona de Sud a orașului. Acesta a fost inclus în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) prin care este refăcută întreaga rețea de străzi, trotuare, spații verzi a zonei de Sud a orașului și a cartierului Mândrești. Proiectul este cofinanțat cu bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR). Acesta se află în desfășurare și la sfârșitul lui, locuitorii din cartierul Laminorul și nu numai vor beneficia de străzi asfaltate, trotuare, alei amenajate, spații verzi și monitorizare video stradală. „Deja firma Vega a câștigat licitația atât pentru cartierul Laminorul cât și pentru celelalte zone incluse în acest program pentru realizarea drumurilor, aleilor”,  ne-a declarat Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focșani. Primăria Focșani urmează să realizeze din fonduri proprii și canalizarea pluvială în această zonă pentru apa de ploaie. Pentru că zona Laminorul este și una industrială, locuitorii din cartier beneficiază și de mijloace de transport în comun.

La Obor, un nou program de reabilitare

   Un alt cartier care s-a extins cu străzi noi, unele incluse în rețeaua orașului altele private este cel din Obor, amplasat în zona de Nord a orașului. Unii și-au adus utilități pe stradă cu fonduri proprii, alții și-au făcut fose septice și puțuri forate. „Primăria a condiționat repararea acestui drum  de cedarea lui în proprietatea  primăriei, inclusiv canalizarea a fost condiționată de cedarea terenului ca să facă cumva o ieșirea în partea cealaltă a străzii. Avem toate utilitățile pe care le-am făcut pe banii noștri, este vorba de canalizare, apă, gaz, electricitate pe care pe urmă le-am cedat rând pe rând Electrica, Distrigaz, ceea ce nu mi se pare corect. Asfalt vom avea doar dacă punem noi, dacă avem noi posibilitatea financiară. Este o zonă foarte bună, această zonă de nord a orașului cu aer foarte curat”, ne-a declarat un focșănean, din Obor. Acesta locuiește pe o stradă perpendiculară cu strada Vrancei ai cărei proprietari sunt locatarii și nu autoritățile locale.
   Potrivit primarului Decebal Bacinschi, zona de Nord a orașului ar putea fi reabilitată în întregime     printr-un program similar celui din Sud, care s-ar putea desfășura în perioada 2014-2020. „În următorul program operațional, care se va desfășura în anul 2014-2020 aș dori exact cum am prins zona de Sud să refacem zona de Nord a orașului cu refacerea în totalitate a drumurilor, a aleilor”, ne-a declarat primarul orașului Decebal Bacinschi.
   Deocamdată, reprezentanții municipalității spun că au reușit să rezolve problema canalizării pe mai multe străzi, dar care se află în cartierele vechi ale orașului. Este vorba de străzile Contemporanului, Ovideniei, Crîngului, Bordești. „Refacerea canalizării s-a reușit și pe străzile din partea de nord a orașului cum ar fi Clujului, Tisei, Ion Neculce, Viilor, iar în partea dinspre Suraia a orașului am încercat să rezolvăm câteva străzi, este vorba despre străzile Comisia Centrală, Măgura, Bistrița, Alexandru Golescu, Poieniței plus cea de la Gară, Dobrogeanu Gherea. Practic aceste străzi au fost aduse la nivel de oraș, este vorba despre canalizare, apă, trotuar”, a menționat Decebal Bacinschi.
   Criza este cea care a mai stopat construcția de locuințe noi în oraș. Dacă boom-ul imobiliar început cu câțiva ani în urmă ar fi continuat, probabil am fi asistat la o dezvoltare masivă a orașului în special în zona cartierelor cu case rezidențiale. În acest moment un alt dezvoltator imobiliar și-a propus să realizeze un alt complex rezidențial în zona de N-E a orașului spre Petrești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?