Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Când poţi rămâne fără pensia anticipată şi când o poţi cumula cu alte venituri


   Dacă beneficiați de pensie anticipată sau anticipată parțială și realizați în țară venituri din activități economice sau profesionale, vă puteți trezi cu pensia suspendată. Totuși, nu același lucru se întâmplă dacă încasați aceste categorii de pensii și munciți în… străinătate! Despre condițiile de acordare a acestor categorii de pensii, precum și despre situațiile în care acestea se suspendă a explicat pe larg Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea. În evidențele acestei instituții figurează 1.514 beneficiari de pensie anticipată parțială și 150 pensionari cu pensie anticipată.


   Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, a declarat că Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu precizează explicit interdicția de a cumula pensia anticipată sau anticipată parțială cu calitatea de angajat pe bază de contract de muncă în străinătate. „Coroborând prevederile Legii 263/2010 cu prevederile Deciziei nr. 112/2009 privind stabilirea pensiilor comunitare, potrivit cărora: „persoanele care au desfășurat, respectiv desfășoară activități în alte state membre pe perioada în care au beneficiat, respectiv beneficiază de drepturi de pensie națională din sistemul public de pensii din România, pot solicita revizuirea acestora, prin luarea în considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislației altui stat membru; în aceste cazuri, regulile de non-cumul prevăzute de legislația română în vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea drepturilor de pensie comunitară”, rezultă că beneficiarii de pensie anticipată sau anticipată parțială pot cumula pensia cu veniturile obținute în baza unui contract de muncă în străinătate”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
   În România însă, plata pensiei anticipate și anticipate parțiale încetează cu luna următoare celei în care beneficiarii unor astfel de pensii realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de patru ori câștigul salarial mediu brut, și care sunt: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.
    Plata acestor pensii încetează și în cazul în care beneficiarii sunt: persoane care desfășoară activități pe bază de contract de muncă, inclusiv soldații și gradații voluntari; funcționarii publici; cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale; persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative sau judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești. Legea mai prevede faptul că doar consilierii locali sau județeni pot cumula veniturile obținute în această calitate, cu pensia anticipată sau anticipată parțială.

Perioada efectuării studiilor superioare nu se ia în considerare

   Directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle, a menționat că la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate sau anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate, și anume acele perioade cât asiguratul: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut stagiul militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar. „Aceste perioade necontributive, asimilate stagiului de cotizare și denumite de lege perioade asimilate, se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, pensiei de invaliditate și pensiei de urmaș”, a subliniat Adrian Juravle.

Condiții de acordare a pensiei anticipate și anticipate parțiale

   În evidențele Casei Județene de Pensii Vrancea figurează 1.514 beneficiari de pensie anticipată parțială și 150 pensionari cu pensii anticipate. Cu toții fac parte din cei 68.076 pensionari de asigurări sociale de stat. „Pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul de cotizare prevăzut de lege. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Cei care doresc să obțină pensie anticipată parțială, trebuie să știe că aceasta se acordă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor ce au depășit acest stagiu cu până la opt ani. „Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea prevăzută anterior”, a subliniat Adrian Juravle.
    La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Ca și în cazul pensiei anticipate, transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?