Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Bulevardul Bucureşti, zona cu cel mai mare zgomot din oraş


   Măsurătorile făcute de inspectorii de la Agenția de Protecție a Mediului au arătat că cel mai ridicat nivel de zgomot din Focșani este în zona unităților militare de pe Bulevardul București. Panoul din centrul orașului, cel care ar trebui să ne arate în timp real starea factorilor de mediu, funcționează pe post de statuie din moment ce de ani de zile este defect.

   Zona cea mai poluată fonic din municipiul Focșani este pe Bulevardul București, mai precis lângă unitățile militare. Aceasta este concluzia raportului realizat în ultimele șase luni ale anului 2012, de către reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Vrancea. Cu toate că este cu puțin peste valoarea maxim admisă, de 70 de decibeli, zona se evidențiază de mai mult timp, ca fiind cea mai zgomotoasă din oraș. De vină, spun reprezentanții APM, este traficul intens din zonă.
Medicii ORL-iști spun că expunerea copiilor la poluarea fonică poate avea efecte asupra auzului acestora, dar numai dacă sunetele sunt de o intensitate medie sau mare. „În mod normal, poluarea fonică nu afectează auzul copiilor, dar expunerea la zgomote medii sau mari le poate provoca hipoacuzii (n.r. – diminuarea acuității auditive) sau acufene (n.r. – zgomote în ureche). Mult mai afectați de sunetele medii sau mari sunt adulții, deoarece copiii, teoretic, se refac mult mai repede, nervii auditivi fiind în curs de formare. Åži la adulți, afecțiunile sunt aceleași, respectiv hipoacuzii și acufene, dar ei se recuperează mai greu. La cabinetul meu nu au ajuns copii cu probleme din cauza poluării fonice, ci adolescenți cu acufene din cauza volumului exagerat al muzicii din discoteci”, este de părere medicul ORL-ist Bogdan Marinescu.
   Inspectorii de la Agenția de Protecția Mediului (APM) au făcut în total, în semestrul II al anului 2012, 374 de măsurători pentru a verifica nivelul zgomotului urban. „Există criterii foarte clare precizate în legislația în vigoare, prin care se aleg zonele în care se fac măsurători. Valoarea maxim admisă de 70 de decibeli a fost depășită în lunile august, septembrie, decembrie. S-au constatat valori de 70,3 și 70,5, deci nu este vorba despre depășiri foarte mari. Au mai existat două măsurători la cerere, care însă nu au arătat depășiri ale valorilor maxim admise”, ne-a declarat Rodica Bongeac, purtătorul de cuvânt al Agenției de Protecție a Mediului Vrancea.

Solul la control

   Inspectorii de la Agenția de Protecție a Mediului au verificat și calitatea solului. Probe au fost luate din zonele Focșani-livadă, Golești-Cerdac, la Slobozia Ciorăști, la Adjud-Burcioaia. Cotești – societatea Vedagro, Odobești – Stațiunea viticolă, la Panciu, Tulnici și Nereju. „Conform Ordinului 756 din 1997 solul analizat se încadrează la categoria sol normal. Åži din punct de vedere bacteorologic  exa-men efectuat pe eșantioane, solul se încadrează în limite normale”, a adăugat Rodica Bongeac.

Niciun râu din Vrancea nu e în clasa I

   Inspectorii de la APM au verificat anul trecut și situația pe principalele râuri din Vrancea. Este vorba despre măsurători care s-au făcut pe râul Siret, în zona Adjudul Vechi, Lungoci, Cosmești și Biliești. Măsurătorile au încadrat acest râu în categoria a II-a de calitate, ceea ce înseamnă că nu s-au evidențiat nereguli. Cea mai înaltă categorie de calitate este întâi, la care nu s-a încadrat niciun râu, din Vrancea. Cea mai slabă categorie înregistrată de inspectori pe râurile din Vrancea este a V-a, în care a fost inclus și râul Râmnicu Sărat, monitorizat în punctele Tulburea și Măicănești. „A fost încadrat în clasa a V-a de calitate pentru că trece printr-o zonă de salinitate. Pentru ceilalți indicatori cum ar fi oxigenul se  încadrează chiar și în clasa întâi, dar salinitatea ridicată este cea care îl încadrează în clasa a V-a”, ne-a declarat Rodica Bongeac.

Calitatea aerului, în limite admise

   Aerul măsurat atât în rețea automată, printr-o stație de fond regională, amplasată pe drumul Focșani -Suraia, în incinta stației CUP, cât și prin rețeaua manuală formată din mai multe probe fixe, unde se recoltează și se efectuează analize pentru poluanții gazoși și pulberi se încadrează, încă, în limitele admise. Măsurători în rețeaua manuală s-au făcut în Focșani zona de Sud, Comat și la Odobești.
Panoul statuie

   Singurul panou automat de monitorizare a factorilor de mediu, amplasat lângă magazinul Milcov, este defect de ani de zile și funcționează doar pe post de statuie. Acesta avea scopul de a arăta în timp real, si-tuația factorilor de mediu. Situația a fost remarcată și de primarul orașului Decebal Bacinschi, care a precizat că dorește să știe motivul pentru care acesta nu funcționează. „Am observat că panoul amplasat la magazinul Milcov nu funcționează. O să le facem o adresă celor de la Mediu pentru a vedea ce se întâmplă”, ne-a declarat Decebal Bacinschi.
   Reprezentanții Agenției de Protecție a Me-diului spun că panoul face parte dintr-o rețea națională care aparține de Ministerul Mediului și care trebuie să repartizeze fonduri pentru reparații. „Ultima adresă pe care noi am înaintat-o firmei care se ocupă de aceste panouri este din data de 1.10. 2012”, ne-a precizat Rodica Bongeac.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?