Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Pietonii, victimele propriilor imprudenţe


   Imprudența pietonilor este una dintre principalele cauze de producere  a accidentelor de circulație grave. Pietonii sunt foarte expuși riscului de a fi implicați în accidente rutiere, cel mai adesea din propria vină, din cauza traversării drumurilor publice prin locuri nepermise, pe culoarea roșie a semaforului sau a pătrunderii intempestive pe partea carosabilă, chiar în fața autovehiculelor.
Potrivit statisticilor, foarte mulți dintre pietonii implicați în accidente de circulație se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Unii dintre aceștia s-au angajat în traversarea neregulamentară a drumului pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, fiind îmbrăcați cu haine de culoare închisă, în timp ce alții au traversat în curbe sau în vârful unor drumuri în rampă. Polițiștii spun că de cele mai multe ori, pietonii care încalcă prevederile legale și își pun viața în pericol se scuză și spun că nu sunt suficiente treceri de pietoni, că sunt foarte atenți, că au văzut și alte persoane procedând la fel, că au mai traversat și în trecut și nu s-a întâmplat nimic.
   Cei mai inconștienți pietoni sunt cei care traversează strada cu copii mici de mână sau în brațe. Anul trecut, 16 pietoni imprudenți au murit după ce au fost implicați în accidente, iar alți 21 au fost răniți grav. În 2011, din cauza imprudenței pietonilor au murit 12 persoane, iar 21 au fost rănite grav. În 2010 au murit 13 persoane, iar 32 au fost rănite. În total, din 2008 și până în 2012, din cauza imprudenței pietonilor s-au produs 204 accidente, cu 71 de morți și 134 răniți grav.
   „În cinci ani de zile, pe raza județului Vrancea au decedat 71 de pietoni și 134 au suferit vătămări grave, în urma traversării neregulamentare sau a deplasării neregulamentare pe drumurile publice. Pentru prevenirea accidentelor de circulație produse din vina pietonilor, poliția rutieră desfășoară activități de prevenire, prin care se arată consecințele produse în urma implicării pietonilor în accidente rutiere și acțiuni de combatere, prin care sunt sancționați cei care sunt depistați că încalcă prevederile legale privind participarea pietonilor la traficul rutier”, explică polițiștii Serviciului Rutier.
   De la începutul anului 2013, pe raza județului Vrancea s-au desfășurat 6 acțiuni punctuale pentru combaterea abaterilor săvârșite de pietoni în trafic, fiind sancționate 337 de persoane care au încălcat prevederile legale.
Sfaturile polițiștilor pentru pietoni pot fi citite AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?