Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Plăteşte cei ZECE MII de kilowaţi sau vei fi deconectată!


   Cazul Georgetei Smărăndoiu, din Suraia, este de peste un an de zile în atenția presei după ce contorul de curent electric a înregistrat un consum record de zece mii de kilowați, iar electricianul chemat să-l verifice a fost prins în flagrant de procurori pentru luare de mită.
   Toată povestea a început în octombrie 2011, când a fost schimbat contorul. Electricianul Ion Talabă a fost cel care a efectuat această operațiune. Tot el le-a adus la cunoștință membrilor familiei că aparatul indică o creștere a consumului de la 5.172 de kilowați, la 15.172 de kilowați, în numai două luni. Mihai Smărăndoiu, fiul femeii, afirmă că electricianul i-ar fi spus că problema s-ar putea rezolva cu mai puțini bani, respectiv 300 de euro. Contorul se blocase pe ultimul index. „Smărăndoiu Mihai   s-a deplasat la sediul SC Electrica SA, unde a discutat cu un reprezentant al conducerii unității (…) după care s-a dus la poliție”, după cum se arată în rechizitoriul întocmit pe numele electricianului. Anchetatorii au organizat un flagrant în cadrul căruia electricianul a fost prins în timp ce a primit bani de la Smărăndoiu, pentru a elimina cei 10 mii de kilowați în plus din indexul contorului demontat și a încheia procesul verbal cu ultimul index citit.
   Ion Talabă s-a ales cu un dosar penal de cercetare fiind acuzat de luare de mită. În cadrul cercetărilor a fost analizat contorul și „la verificarea vizuală a mecanismului s-a constatat că acesta prezintă urme ușoare de umflături pe rola din zona cifrei miilor, care ar fi putut duce la o înregistrare eronată a energiei electrice (…) Totuși, având în vedere că este aproape imposibil ca o persoană în vârstă să consume 10.000 de kilowați într-o perioadă scurtă de timp, înclinăm să credem că la mijloc a fost vorba de o defecțiune tehnică ce a dus la înregistrarea unui consum eronat de kw și anume 15.172”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Talabă.
   Atât magistrații Tribunalului Vrancea cât și cei ai Curții de Apel Galați l-au găsit vinovat pe Ion Talabă de comiterea infracțiunii de luare de mită și l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Cauza se află în recurs pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Dosarul are termen de judecată pe 19 februarie. Ion Talabă s-a declarat nevinovat.

Procese pentru corectarea facturii și sistarea deconectării

   Chiar dacă în timpul cercetărilor din cadrul procesului penal s-a pus în discuție faptul că aparatul ar fi avut o defecțiune, reprezentanții firmei furnizoare de energie electrică au trimis Georgetei Smărăndoiu facturi pe care se regăsesc ca sold anterior costurile aferente celor zece mii de kilowați contestați. Mai mult decât atât, la începutul lunii decembrie a anului trecut, pensionara a primit acasă o înștiințare prin care era informată că va trebui să plătească, altfel, va fi debranșată întrucât „indexul la demontarea contorului a fost corect”.
   Fiul femeii, Mihai Smărăndoiu, denunțătorul electricianului Ion Talabă, a declarat că astfel de înștiințări au mai venit la locuința de la Suraia, chiar dacă a existat un proces în civil care s-a încheiat în aprilie 2012 cu  înțelegerea ca până la finalizarea procesului penal, să fie sistat preavizul de deconectare. În luna decembrie 2012, familiei Smărăndoiu i s-a adus însă din nou la cunoștință că trebuie să plătească factura pentru a evita deconectarea. „Am deschis o nouă acțiune pe rolul Judecătoriei Focșani. Nu mi se pare corect să plătesc ceva ce nu am consumat. Dacă în timpul urmăririi penale s-a demonstrat faptul că aparatul era defect, nu înțeleg de ce suntem amenințați cu deconectarea pentru neplată. Eu am plătit facturile curente. În dosarul penal, judecata încă nu s-a încheiat și electricianul a fost deja condamnat de două instanțe. Am fost de mai multe ori la Electrica și am purtat discuții, dar fără un rezultat”, a declarat Mihai Smărăndoiu.
   În martie 2012, a fost deschisă o acțiune pe cale civilă, la Judecătoria Focșani, ce a avut ca obiect o ordonanță președințială, prin care se solicita de către pensionara pe numele căreia este înregistrat contractul, suspendarea unei facturi din luna fe-bruarie în valoare de 4.337 de lei. În cadrul procesului, un reprezentant al societății de furnizare a energiei electrice s-a prezentat în fața judecătorului și a depus la dosar o adresă prin care se aproba cererea de sistare a deconectării. „În consecință, instanța, constatând că prin adresa numărul 218/10.04.2012     s-a dispus sistarea preavizului de deconectare, iar acțiunea reclamantei urmărea, în esență, evitarea debranșării de la rețeaua de energie electrică, va respinge prezenta cerere de chemare în judecată ca rămasă fără obiect”, a fost decizia judecătorilor în ceea ce privește dosarul având ca obiect ordonanța președințială.
   În luna decembrie 2012, pe numele Georgetei Smărăndoiu a venit altă înștiințare de la Electrica Furnizare. Societatea a reținut că indexul cu surplusul celor 10 mii de kilowați este corect și „în această situație, vă rugăm ca în cel mai scurt timp să achitați ambele facturi (energie, penalități), pentru a evita deconectarea”. „Am dat din nou în judecată și avem termen în martie. Mă deranjează că mă plimbă pe drumuri. Stau mai mult cu gândul acolo. Nu pot să plătesc ceva ce nu am consumat și pe deasupra mi-au mai pus și penalități. La Suraia nu este decât o casă cu patru camere și deci nu puteam înregistra un asemenea consum”, a adăugat Mihai Smărăndoiu.

Electrica se încurcă în adrese

   Societatea Electrica Furnizare, cea care a solicitat plata celor 10 mii de kilowați, și-a bazat cererea pe o adresă primită de la cealaltă sucursală, Electrica Distribuție. Potrivit celor de la Electrica Furnizare, atât timp cât indexul din contor era corect, persoana din Suraia trebuia să plătească energia înregistrată ca fiind consumată. Iar pentru a spune că indexul era corect, Electrica Furnizare a invocat adresa de la Electrica Distribuție.
   În schimb, reprezentanții de la Electrica Distribuție spun că ei nu au făcut decât să citească contorul, nu au verificat dacă acesta funcționa corect sau dacă era stricat. Nici nu aveau competența să facă acest lucru, singura instituție abilitată să verifice contoarele fiind Biroul de Metrologie Legală. Mai mult, contorul este în acest moment la Parchet, iar la dosar se află atât o expertiză cât și declarații ale electricienilor din care rezultă că instalația electrică de la consumatorul din Suraia nu suporta un consum de 10 mii de kilowați într-o perioadă atât de scurtă. „S-a citit doar indexul de pe contorul care este la Parchet, noi nu facem verificări la contoare. Åžtim că a fost cerută o verificare însă acest lucru îl face doar Biroul de Metrologie Legală, iar răspunsul se află în dosar”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Sucursalei Focșani de la Electrica Distribuție Muntenia Nord, Maria Matei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?