Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Oraşele influenţează condiţiile meteorologice la mii de kilometri


   Căldura degajată de activitate și transporturi în orașe modifică pe plan local curenții de aer și pot influența temperatura în regiuni situate la mii de kilometri, potrivit unui studiu. Acest studiu ar putea clarifica o enigmă legată de climat: pentru ce unele regiuni ale emisferei bordice cunosc ierni mai blânde dacât prevăd modelele numerice climatice ? Orașele generează multă căldură prin transporturi, clădiri și energia utilizată pentru încălzire și aer condiționat.
   O echipă de cercetători americani, utilizând modele numerice, a studiat efectele căldurii ‘pierdute’ astfel, care nu afectează doar locuitorii orașelor. Această căldură ajunge, de fapt, în curenții de aer, numiți ‘jet-streams’, și le crește debitul. Curenții pot astfel să transporte această căldură spre regiuni foarte îndepărtate și să le crească temperatura cu până la 1 grad C, potrivit acestor cercetători de la universitățile din California, San Diego, Florida și de la Centrul Național al Cercetării Atmosferice (NCAR).
   Modelele lor arată astfel o încălzire suplimentară toamna și iarna în mari părți din nordul Canadei, Alaska și în nordul Chinei. În Europa, în schimb, modificarea în curenților atmosferici ar avea efectul răcirii locale în unele regiuni, mai ales toamna.
   Efectul orașelor asupra temperaturilor globale ar rămâne, totuși, neglijabil, producând o reîncălzire medie de doar 0,01 grade C la scară planetară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page