Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Naşterea lui Charlie Chaplin rămâne un mister


   Spionii britanici au găsit o enigmă mai mare decât diferitele comploturi sau codurile naziștilor: cea a nașterii lui Charlie Chaplin. Charles Spencer Chaplin (1889 – 1977) este prezentat ca unul din cei mai celebri copii ai Londrei, dar documente secrete făcute publice vineri de Arhivele Naționale dezvăluie faptul că serviciul de informații interne, MI5, n-a găsit nicio dovadă a nașterii lui Chaplin în capitala britanică pe 16 aprilie 1889.
   Potrivit acestor dosare, MI5 a desfășurat ancheta în anii 1950, la cererea FBI, care-l bănuia pe Charlot de simpatii comuniste. Potrivit istoricului MI5 Christopher Andrew, șeful poliției federale americane, J. Edgar Hoover, spunea în particular că Chaplin era ‘unul din bolșevicii de salon de la Hollywood’.
Anchetatorii MI5 au dat atunci un răspuns scurt: ‘Se pare că Chaplin nu s-a născut în această țară (Anglia – n.r.) sau că a avut alt nume la naștere decât cele două menționate’, arată contraspionajul.
   Crescut în mediul artistic, Charlie Chaplin a emigrat în 1910 în Statele Unite, unde a devenit una din primele vedete ale filmului mut de la Hollywood, intrând în pielea personajului Charlot, un vagabond descurcăreț, stângaci, romantic și emoționant. Filmele l-au făcut celebru, însă FBI-ul era îngrijorat de faptul că frecventa personalități de stânga și atunci l-a pus sub supraveghere (la începutul anilor 1920). În 1952, când teama de infiltrarea unor agenți sovietici în Statele Unite a atins culmea, FBI-ul a cerut MI5 să cerceteze personalitatea și opiniile politice ale lui Chaplin și îndeosebi un zvon insistent potrivit căruia el s-ar fi numit în realitate Israel Thornstein.
   Agenții britanici n-au găsit dovada nașterii vreunui Chaplin, Thornstein sau Harley – numele de scenă al mamei sale – nici la Londra și nici la Fontainebleau (Franța), un alt zvon fiind că   s-ar fi născut în această localitate franceză.
   În dosarul întocmit de MI5 se menționează că actorul ar putea avea și rădăcini ruse, pentru că acesta ar fi spus într-o zi că ‘se întoarce în Rusia’. Un ofițer de rang înalt, W.M.T. Magan, este de părere că Chaplin ar fi putut face parte dintr-o familie de evrei care a fugit din cauza pogromurilor de la sfârși-tul secolului al XIX-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?