Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Fermierii se împrumută la bănci pentru a cumpăra furaje animalelor


   Sute de crescători de animale vrânceni au cerut adeverințe de la Agenția de  Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a se putea împrumuta la bănci până la plata subvențiilor pentru bovine, ovine și caprine. Cele mai multe adeverințe au fost solicitate de crescătorii de bovine, respectiv 254, crescătorii de oi au solicitat 167 de ade-verințe, iar cei de capre au cerut 88 de adeverințe. „Numărul solicitărilor a crescut în ultimele zile. Oamenii spun că au nevoie de bani pentru a cumpăra furajele necesare pentru animale”, au afirmat reprezentanții APIA Vrancea.
   Crescătorii de animale care primesc subvenții pot lua credite doar de la băncile care au încheiat convenții cu APIA. „Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităților curente, până la efectuarea, de către APIA, a plății primelor pe exploatație și pe cap de animal la care sunt îndreptățiți potrivit prevederilor legale”, precizează APIA.
   Sunt încheiate astfel de convenții cu CEC Bank SA, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Procredit Bank, Creditcoop, Intesa Sanpaolo România, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica, UnicreditTiriac Bank. Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii garantează 80% din valoarea creditului. De asemenea, fermierul se poate împrumuta de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței. „Reafirmăm recomandarea adresată potențialilor beneficiari interesați să își aleagă creditorul numai după un studiu atent al condițiilor de creditare impuse de fiecare bancă (cre-ditoare), pentru a obține condițiile de creditare cele mai avantajoase și care se potrivesc cel mai bine profilului exploatației sale”, precizează APIA.
   De menționat că, subvenția în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?