Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Bani europeni pentru crescătorii care oferă condiţii mai bune porcilor


   Crescătorii de animale care asigură condiții de trai mai bune pentru porci pot obține bani europeni prin Măsura 125 – plăți în favoarea bunăstării animalelor. Cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), până la 15 februarie. „Beneficiarii plăților acordate în cadrul Măsurii 215 – sectorul porcine sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor autorizate sanitar veterinar și exploatațiile comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcinelor, care își asumă vo-luntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor”, precizează reprezentanții APIA.
   Fondurile sunt acordate fermierilor în funcție de pachetele accesate în cadrul Măsurii 125. Este vorba de șase pachete de măsuri pentru : „Creșterea cu cel puțin 10% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”, „Asigurarea a minimum 11 ore/zi lumină artificială cu o valoare a iluminării de 50 lux”, „Îmbunătățirea condițiilor de bunăstare a suinelor pe durata transportului”, „Corectarea nivelului nitriților și nitraților din apă”, „Reducerea noxelor cu 30 % față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat”, „Îmbunătățirea condițiilor zonei de odihnă”.
   Poate depune cerere doar crescătorul de animale care este înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și deține un cod de exploatație, deține autorizație sanitară veterinară pentru întreaga exploatație sau, în cazul exploatațiilor comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcilor, este înregistrat sanitar-veterinar și se angajează să mențină condițiile de bunăstare și să respecte cerințele specifice pachetelor pentru care aplică pe o perioadă de minim 5 ani, de la data de 15 februarie 2013.
   Oficialii APIA precizează că această cerere de ajutor va fi completată on-line de către solicitant, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. Ulterior, cererea se depune la centrul APIA și trebuie să conțină angajamentele și informațiile aferente tuturor exploatațiilor cu cod ANSVSA deținute de beneficiar, indiferent pe raza cărui județ își desfășoară activitatea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?